Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: jarní výlety, Flerjarmark, vinná degustace, prohlídky hradu i pořádná divadelní nadílka

Tipy na víkend

24.3.2023

Lenka Šťastná

Před námi je poslední březnový víkend a počasí slibuje krásné jarní teploty. Pokud nebudete vyrážet na výlet někam do přírody, nezoufejte, i ve městě se toho chystá spousta a nudit se rozhodně nebudete. ;)

Jarní výlety

Jaro je jako stvořené pro výlety s rodinou či přáteli! Máme pro vás několik tipů, kam vyrazit za zábavou i poznáním - ať už máte volné odpoledne, nebo si chcete užít pohodový víkendový den. A nejen samotná Olomouc, ale také okolí má rozhodně co nabídnout... Podívejte se, kam se dá vyrazit →

Pátek

09:00 / Olomoucký flerjarmark / Galerie Šantovka
17:00 / Život, sex a smrt u indiánů / Divadlo na Šantovce
18:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
18:00 / Dégustation de vins / Galský kohout
18:30 / Lea Vítková zve na… Poezii milostnou a nemilostnou / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Dokonalá svatba / Moravské divadlo
19:00 / Filmová hudba velkých skladatelů / Reduta
19:00 / Válka Roseových / Divadlo Tramtarie
19:00 / Manželský čtyřúhelník na horách / kino Metropol
20:00 / Život, sex a smrt u indiánů / Divadlo na Šantovce
20:00 / AC/DC Bon Scott Memorial Band / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Galerii Šantovka zaplní v pátek a v sobotu výrobky tvůrců oblíbeného flerjarmarku. Těšit se můžete na oblečení, šperky, bytové doplňky, keramiku, kabelky, háčkované i pletené doplňky, dřevěné výrobky, přírodní kosmetiku, sirupy, marmelády a různé další věci. Chybět nebudou ani dílničky a workshopy pro děti i dospělé.

V pátek večer proběhne zakončení festivalu Bonjour Olomouc. V rámci něj se od 18 hodin můžete těšit na degustaci francouzských vín ve vinotéce Galský kohout. Chybět nebudou ani drobné delikatesy, ovšem počet míst je omezen, takže pokud nemáte rezervaci, zkuste se nejprve informovat, zda je ještě místo.

Nouze nebude ani o divadelní zážitky. Moravské divadlo uvede Dokonalou svatbu. "Hlavní hrdina Bill se po rozlučce se svobodou probouzí v jiném apartmá a vedle jiné dívky, než je jeho nastávající. Není čas ztrácet čas, protože na dveře už klepe Billův svědek a za chvíli i sama nevěsta..." Jak tohle všechno dopadne? To zjistíte už v 19 hodin v divadle. 

Na divadelní zážitek zve i kino Metropol, kde se v 19 hodin můžete těšit na českou komedii Manželský čtyřúhelník na horách. "Manželé Juklovi jsou dlouholetými přáteli manželů Tupých. Proto není divu, že se jako každý rok chystají společně oslavit Silvestra. Alkohol teče proudem, a tak vtipkování žen o tom, jak jsou muži neschopní a stesky mužů o tom, že ženy se nedají pochopit, vyústí ve furiantskou sázku, která vede k neobvyklé výměně manželů..," láká na představení anotace.

Divadlo na Šantovce zve v 17 a ve 20 hodin na představení Jaroslava Duška s názvem Život, sex a smrt u indiánů, ale zbývají pouze poslední místa na 17. hodinu. Zcela vyprodáno pak hlásí Tramtarie a jejich Válka Roseových, ovšem dejte si pozor. Právě v těchto dnech se divadlo chystá spustit předprodej na květnový program, tak si to pohlídejte, ať vám nic neunikne. ;)

A zajít můžete také do Bounty Rock Cafe, kde se od 20 hodin můžete těšit na koncert ke 20. výročí založení olomoucké kapely AC/DC Bon Scott Memorial Band.

Sobota

08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Olomoucký flerjarmark / Galerie Šantovka
10:00 / O popleteném kouzelníkovi / Divadlo Tramtarie
10:00 / Prohlídka s knihou 2023 / Hrad Šternberk
10:00 / Tečkování mandal s Lucií Čapkovou / Art Rubikon
12:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
14:00 / Vycházka za uměním s Janem Jemelkou / Muzeum umění
14:00 / Jarní tvoření: worshopy / OC Haná
16:00 / Zánik samoty Berhof / Moravské divadlo
16:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
20:00 / Sarkonia & Imortela / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Tento víkend máte zřejmě poslední možnost zajít si zabruslit na zimní stadion. Bruslení pro veřejnost bude probíhat ráno od 8:15, v poledne ve 12:30 nebo odpoledne od 16:30 hodin. Vstupné je jednotné 40 Kč, lístky koupíte na pokladně zimního stadionu 20 minut před začátkem bruslení.

Dopoledne můžete zajít i s dětmi do Divadla Tramtarie, které uvede pohádku O popleteném kouzelníkovi. "Kouzelník Fanda vždycky vykouzlil něco úplně jiného, než měl původně v úmyslu. A jednoho dne se mu stalo, že chtěl vykouzlit mouku, ale omylem vykouzlil holku! No jo, ale co s ní?" Tak to zjistíte v Tramtarii už v 10 hodin.

Pěkný výlet si můžete udělat i na hrad Šternberk, kde od 10 do 15 hodin probíhají pravidelné prohlídky hradu. Vybírat můžete ze dvou okruhů, nebo můžete navštívit oba najednou, prohlídky na sebe totiž navazují. Navíc tuto sobotu můžete zajít na speciální prohlídku s knihou. Ta proběhne od 10 hodin, ale její kapacita je omezena na 20 návštěvníků, a proto je doporučená rezervace. Výklad bude speciálně doplněn o informace vztahující se ke knize Hrad Šternberk, kterou všichni účastníci prohlídky obdrží v rámci vstupného zdarma. 

Moravské divadlo zve v sobotu na Zánik samoty Berhof v režii Miroslava Krobota. Příběh mladičké Ulriky, která se po skončení druhé světové války stane, společně se svým opileckým otcem a jeho německou milenkou, zajatkyní werwolfů, uvede soubor činohry už v 16 hodin.

Ve 20 hodin pak zve Bounty Rock Cafe na koncert dvou kapel. Vystoupí zde Sarkonia a Imortela.

Změna času

Nezapomeňte, že nás tento víkend čeká změna zimního času na letní. Noc na neděli bude o hodinu kratší. Ve dvě hodiny ráno se ručičky posunou o šedesát minut dopředu a začne platit středoevropský letní čas. Tradiční problémy mohou mít cestující nočními vlaky, naopak kratší směnu budou mít ti, co v noci pracují.

Neděle

08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Czech Dance Masters / sportovní hala UP
09:30 / Divadlo, čti!: Pan Ředkvička a vesmírné úvahy / Moravské divadlo
10:00 / Na kouzelném paloučku s JŮ a HELE / Divadlo na Šantovce
10:00 / Tečkování mandal s Lucií Čapkovou / Art Rubikon
16:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
16:00 / Noc v Benátkách / Moravské divadlo
20:00 / Kabaret Nahatý Shakespeare / Divadlo Tramtarie

Pátek - Sobota - Neděle

Také v neděli si můžete zabruslit na zimním stadionu, a to hned ráno v 8:15 nebo odpoledne v 16 hodin. Vstupné je jednotné 40 korun a brusle se nepůjčují. Ve Sportovní hale UP pak od 9 hodn po celý den bude probíhat regionální kolo tanečních formací pro Olomoucký a Zlínský kraj s názvem Czech Dance Masters. Soutěž je postupovou soutěží na Mistrovství Moravy.

I s dětmi můžete zajít už v 9:30 do foyer Moravského divadla, kde pokračuje cyklus Divadlo, čti! Tentokrát s knihou Pan Ředkvička a vesmírné úvahy z nakladatelství Mladá fronta. Číst budou Kristína Herz a Jan Ťoupalík a kromě předčítání je pro děti připravená i dílnička.

V 10 hodin zve na tradiční nedělní pohádku i Divadlo na Šantovce. Tentokrát se ocitnete Na kouzelném paloučku, podíváte se na rybičky pod hladinou, proletíte se s papírovými draky široko-daleko a na palouček zavítají kamarádi Jů a Hele.

Odpoledne chystá Moravské divadlo od 16 hodin Straussovu operetu Noc v Benátkách. Čeká vás příběh vévody-sukničkáře, který v průběhu jednoho večera a noci dostane pořádně za vyučenou. Ani v této operetě nebudou chybět nezapomenutelné melodie, krásné kostýmy, milostné tahanice s překvapivým rozuzlením a nádechem nostalgie časů minulých.

Přejeme hezký víkend!