Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 18.1 °C

Tipy na víkend: adventní koncerty, akce pro děti, akvabely, rozvoz Betlémského světla i vánoční strom pro zvířata

Tipy na víkend

15.12.2023

Lenka Šťastná

Před námi je třetí adventní víkend. Čas neúprosně letí a do Vánoc zbývá už jen pár dnů. Nastává tedy čas připravit a zabalit všechny dárky, dokončit vánoční úklid, upéct poslední cukroví... a co si taky trošku odpočinout? Poradíme vám, jak se můžete odreagovat a načerpat energii na nadcházející svátky. ;)

Pátek

10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
10:00 / Vinyl a CD Burza / Kateřinská 10
16:00 / Vánoční benefiční koncert / Klášterní Hradisko
17:00 / Čaj o páté aneb setkání umění / Art Rubikon
17:00 / Adventní čas / Olodvorek
18:00 / Vánoční večírek s Katodou Olomouc a hosty / Bounty Rock Cafe
18:30 / Well-Talks / Divadlo na cucky
19:00 / Válka Roseových / Divadlo Tramtarie
19:00 / Vánoční koncert: Janek Ledecký / KD na Letním
19:00 / Olivy / Arcidiecézní muzeum

Pátek - Sobota - Neděle

V plném proudu jsou v Olomouci vánoční trhy. Na Horním i Dolním náměstí vás čeká stánkové městečko s vánočním jarmarkem, kde si nakoupíte vánoční ozdoby, drobné dárky, perníčky i další dobroty. A samozřejmě nechybí ani punč. Na Tržnici je pak v provozu vyhlídkové kolo a kluzište. Ve všední dny je na něm dopolední čas vyhrazen pro školy, širší veřejnost si zde může zabruslit od 13 do 20 hodin. O víkendech je otevřeno už od 10 hodin a na místě funguje i půjčovna bruslí. Vstup na ledovou plochu je zdarma a přesný harmonogram bruslení naleznete zde →

Páteční večer si můžete zpříjemnit třeba na vánočním večírku v Bounty Rock Cafe. Svůj již 11. vánoční koncert zde chystá Katoda Olomouc se svými hosty. Kapela zahraje od 18 hodin průřez nejlepších skladeb z repertoáru doplněný o speciální vánoční skladby.

Na další vánoční koncert se od 19 hodin můžete těšit v KD Na letním v Hlubočkách, kde vystoupí Janek Ledecký.

Ani o divadelní zážitky nebude nouze. V Tramtarii si v 19 hodin můžete vychutnat partnerskou komedii Válka Roseových. Příběh dramatické proměny jednoho vztahu od bláznivé zamilovanosti až do totální nenávisti pro divadlo připravil šéf uměleckého souboru Vladislav Kracík a v hlavních rolích se představí Jan Ťoupalík a Barbora Šebestíková. Ovšem pokud nemáte vstupenky, tak si je musíte včas zajistit na některou z dalších repríz.

V Arcidiecézním muzeu vás pak ve stejný čas čeká tradiční představení divadelní improvizace v podání olomoucké skupiny Olivy a jejich hostů.

Sobota

07:00 / Adventní Selské trhy / Tržnice
08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Tvořivé sobotní dopoledne pro děti / Art Rubikon
10:00 / Koledování / Moravské divadlo
10:00 / Vánoční strom pro zvířata / zoo Olomouc
10:00 / Vánoční prohlídky / Hrad Šternberk
10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
10:00 / Adventní komentované prohlídky / Červený kostel
14:00 / Advent ve sklenících / Sbírkové skleníky
14:00 / Adventní čas / Olodvorek
14:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
16:30 a 19:00 / Cesta kolem světa / Plavecký stadion
18:30 / Masaryk(ová) / Divadlo na cucky
20:00 / Velká vánoční travesti Scandalladies show / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu proběhnou na Tržnici poslední Adventní selské trhy. Připravena bude tematická vánoční nabídka sortimentu od regionálních prodejců a místních producentů a třeba zde najdete inspiraci i na dárky pro své blízké. 

Také si opět můžete zajít zabruslit na zimní stadion. Pokud patříte k milovníkům tohoto zimního sportu, tak si v sobotu ráno přivstaňte a v 8:15 už se můžete klouzat po ledové ploše. Ovšem pokud ranní vstávání není nic pro vás, tak si s klidem můžete přispat a na stadion vyrazit s bruslemi až odpoledne ve 14:30 hodin. No a pokud by vám ani jeden termín nevyhovoval, nebo nemáte vlastní brusle, tak si můžete zabruslit na kluzišti na Tržnici, kde funguje i půjčovna bruslí. ;)

V sobotu ráno se můžete vydat do Art Rubikonu, kde od 9 do 12 hodin bude probíhat Vánoční tvoření pro děti. Tentokrát si zde děti vyrobí vlastnoručních originální vánoční ozdoby, které jim udělají radost, nebo jimi obdarují někoho ze svých blízkých.

S dětmi si můžete udělat výlet třeba do zoo, kde můžete pomoci nazdobit stromeček pro zvířátka. Místo baněk však čekejte jablíčka, lojové koule, šišky obalené v semínkách a jiné dobroty.

K návštěvě láká také hrad Šternberk, kde budou od 10:00 do 14:00 probíhat vánoční prohlídky hradu. V rámci prohlídek návštěvníci uslyší zajímavé informace o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích a především se můžete těšit na slavnostní vánoční výzdobu v interiérech celého hradu. 

V sobotu i v neděli můžete zajít na adventní komentovanou prohlídku Červeného kostela. Závěr každé prohlídky zpestří krátký vánočně laděný koncert na harmonium v podání Ondřeje Muchy.

A již tradičně se krátce před Vánoci uskuteční na plaveckém stadionu Vánoční vystoupení olomouckých akvabel. Půvabné akvabely se tentokrát se svým vystoupením vydají na Cestu kolem světa. V sobotu vás čeká vystoupení v 16:30 a v 19:00 a představí se na něm děvčata všech věkových kategorií a na závěr určitě nebude chybět každoroční vánoční tečka.

Pokud máte rádi travesti, tak si určitě nesmíte nechat ujít vánoční travesti Scandalladies show s Marcelou Březinovou. Čaká vás jedinečná celovečerní show plná českých i světových hvězd hudebního nebe, okázalých luxusních kostýmů, makeupu a precizního stylingu, který vám vyrazí dech! Začátek je ve 20 hodin v Bounty Rock cafe.

Neděle

08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
10:00 / O Pračlovíčkovi / Divadlo Tramtarie
10:00 / Adventní komentované prohlídky / Červený kostel
11:30 / Rozvoz Betlémského světla / Olomouc
13:00 / Vánoční dílničky / Galerie Šantovka
14:00 / Adventní čas / Olodvorek
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
15:00 / SK Sigma Olomouc vs. FC Viktoria Plzeň / Andrův stadion
16:00 / Zpátky do Betléma / Arcidiecézní muzeum
16:00 / Pan Scrooge / Moravské divadlo
16:00 / Adventní koncert / Červený kostel
17:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
18:00 / Cesta kolem světa / Plavecký stadion
19:00 / Dagmar Pecková a Musica Bohemica: Exaltatio / Reduta

Pátek - Sobota - Neděle

Také v neděli ráno můžete vzít brusle a vyrazit na zimní stadion, kde bude opět od 8:30 bruslení veřejnosti. A zabruslit si zde můžete i v 17:00 odpoledne. Vstupné je jednotné 50 korun a brusle se nepůjčují.

Během soboty dorazí do Olomouce Betlémské světlo a v neděli jej biskup Josef Nuzík při slavnostní bohoslužbě v Katedrále sv. Václava předá osobnostem veřejného života. Po skončení bohoslužby rozveze Betlémské světlo po Olomouci i historická tramvaj. Kolem půl 12 s ním tramvaj vyrazí ze zastávky U Dómu a zamíří postupně na tři konečné zastávky U Kapličky (cca 12:05), Nová Ulice (cca 12:35), Neředín (cca 13:00), kam si lidé mohou s lucernou pro plamen přijít a odnést si jej do svých domovů. Případně si jej od neděle můžete vyzvednout v olomouckých kostelích. Více o Betlémském světle se dočtete tady →

Vánoční tvořivé dílničky čekají na děti také v přízemí Galerie Šantovka, a to od 13 do 18 hodin. Děti si zde užijí spoustu legrace i tvoření při výrobě klasických ozdob jako jsou baňky, věnečky, zápichy, kamínky a dalších tradičních či netradičních vánočních dekorací.

Od 15 hodin se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Fotbalisté SK Sigma Olomouc hrají v neděli poslední domácí zápas letošního roku. Za soupeře mají Plzeň. Začínat se bude v 15:00 na domácím Andrově stadionu, tak přijďte hráče povzbudit na stadion!

Moravské divadlo zve odpoledne na inscenaci Pan Scrooge podle Charlese Dickense. Inspirací pro příběh se stala jeho legendární Vánoční koleda, která vypráví příběh o neočekávané morální přeměně hamižného obchodníka Ebenezera Scrooge, ke které dojde během jediné mimořádné noci. Začátek je v 16 hodin.

A pokud jste v sobotu nestihli ani jeden ze dvou termínů vánočního vystoupení olomouckých akvabel, tak nemusíte smutnit. Poslední vánoční vystoupení si můžete vychutnat od 18 hodin.

Přejeme hezký víkend a nezapomeňte v neděli zapálit třetí svíčku na adventním věnci! ;)