Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: adventní koncerty, Andělské Vánoce, vánoční prohlídky hradu i zámku, divadla i bruslení

Tipy na víkend

8.12.2023

Lenka Šťastná

Před námi je druhý adventní víkend. Tentokrát se toho koná opravdu hodně a na své si určitě přijde každý! :-) Zajisté potěšíme divadelní i hudební fanoušky, nebude chybět ani program pro děti a tematické vánoční akce. Přesvědčte se sami...

Pátek

10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
17:00 / Únikovka Minecraft / Knihovna města Olomouce(Brněnská)
17:00 / Adventní čas / Olodvorek
18:30 / Dáša Zázvůrková: ČÍM DÁL TÍM VÍC… / Červený kostel
19:00 / Titus / Moravské divadlo
19:00 / Čekání před nebeskou bránou / Divadlo Tramtarie
19:00 / V Paříži bych tě nečekala, tatínku / kino Metropol
19:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
20:00 / Ben Poole / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V plném proudu jsou v Olomouci vánoční trhy. Na Horním i Dolním náměstí vás čeká stánkové městečko s vánočním jarmarkem, kde si nakoupíte vánoční ozdoby, drobné dárky, perníčky i další dobroty. A samozřejmě nechybí ani punč. Na Tržnici je pak v provozu vyhlídkové kolo a kluzište. Ve všední dny je na něm dopolední čas vyhrazen pro školy, širší veřejnost si zde může zabruslit od 13 do 20 hodin. O víkendech je otevřeno už od 10 hodin a na místě funguje i půjčovna bruslí. Vstup na ledovou plochu je zdarma a přesný harmonogram bruslení naleznete zde →

Adventní atmosférou ožil také Olodvorek ve vnitrobloku na Dolním náměstí. Až do Vánoc se zde návštěvníci mohou těšit na téměř každodenní kulturní program. Mimo venkovní zázemí se letos otevřely i doposud skryté místnosti v průjezdu vnitrobloku, kde se lidé mohou schovat před nepříznivým počasím a nasát magickou atmosféru umocněnou punči, jak ve variantě alko pro dospělé, tak nealko pro děti. Otevřeno je v pátek od 17 hodin, od 18 hodin zde vystoupí Markéta Sýkorová.

V 18:30 můžete zajít do Červeného kostela na komponovaný večer Dášy Zázvůrkové. Uslyšíte šansony Hany Hegerové, prokládané autorskou tvorbou a vůbec poprvé v Olomouci veřejně zazní píseň Věřím v brzké lepší příští, kterou Dáša složila na památku přítelkyně Hany Maciuchové.

Moravské divadlo má v 19 hodin na programu Mozartovu operní inscenaci Titus. Autoři k inscenaci antické klasiky přistupují inovativně a kladou sobě i divákům otázky o tom, jak má vypadat tradiční podoba opery, jestli existuje něco jako její klasické zpracování a proč je opera vnímána i dnes jako forma, která má být spíše uchovávána a oprašována, než jako forma podléhající vývoji a inovaci.

Tramtarie má ve stejný čas na programu tragikomedii Čekání před nebeskou bránou. Jan Ťoupalík a Jana Drgová se představí v hlavních rolích postav, které se na začátku příběhu dozví, že jim zbývá jen posledních pár týdnů života. A společně dojdou k tomu, že je rozhodně nehodlají strávit na nemocničním lůžku...

A nebude nouze ani o pravidelný koncert v Bounty Rock Cafe, kde tentokrát od 20 hodin vystoupí kytarista a zpěvák Ben Poole, který je novým příslibem britské bluesové školy, jeden z nejlepších, jaký se v Evropě v posledních letech objevil.

Sobota

07:00 / Adventní Selské trhy / Tržnice
08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 a 13:00 / Těšíme se na Vánoce / Art Rubikon
10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
10:00 / Koledování / Moravské divadlo
10:00 / Vánoce na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Vánoční prohlídky / hrad Šternberk
13:00 / Pohádkový advent / Sluňákov
14:00 / Adventní čas / Olodvorek
14:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
16:00 / Únos ze serailu / Moravské divadlo
16:00 / Andělské Vánoce / OC Haná
18:00 / Adventní koncert Václava Hudečka / Bazilika na Sv. Kopečku
18:30 / Divadlo FESTE - Diagnóza: Masaryk / Divadlo na cucky
19:00 / Barokní improvizace III. / Arcibiskupský palác
19:00 / Čekání před nebeskou bránou / Divadlo Tramtarie
20:00 / Olympic 60 1963-2023... vlak, co nikde nestaví! / Výstaviště Flora

Pátek - Sobota - Neděle

Od 16 hodin se můžete zastavit u OC Haná, kde budou probíhat Andělské Vánoce. Čeká vás vánoční program na multimediálním kamionu s TV obrazovkou pro celou rodinu. Chybět nebude zpívání a zábavné scénky, vánoční pošta, vánoční ochutnávka tradičních pochoutek a soutěže o ceny.

V sobotu proběhnou na Tržnici další Adventních selské trhy. Připravena bude tematická vánoční nabídka sortimentu od regionálních prodejců a místních producentů a třeba zde najdete inspiraci i na dárky pro své blízké. 

Také si opět můžete zajít zabruslit na zimní stadion. Pokud patříte k milovníkům tohoto zimního sportu, tak si v sobotu ráno přivstaňte a v 8:30 už se můžete klouzat po ledové ploše. Ovšem pokud ranní vstávání není nic pro vás, tak si s klidem můžete přispat a na stadion vyrazit s bruslemi až odpoledne ve 14:30 hodin. No a pokud by vám ani jeden termín nevyhovoval, nebo nemáte vlastní brusle, tak si můžete zabruslit na kluzišti na Tržnici, kde funguje i půjčovna bruslí. ;)

V sobotu si můžete hned od dopoledních 10 hodin zajít zazpívat vánoční koledy do foyer Moravského divadla Olomouc spolu se souborem opery a operety MDO a nasát tak společně krásnou předvánoční atmosféru.

S dětmi si můžete udělat výlet na hrad Šternberk, kde budou od 10:00 do 14:00 probíhat vánoční prohlídky hradu. V rámci prohlídek návštěvníci uslyší zajímavé informace o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích a především se můžete těšit na slavnostní vánoční výzdobu v interiérech celého hradu. 

Také zámek v Čechách pod Kosířem láká k návštěvě. Každou hodinu vás zde čekají hrané kostýmované prohlídky zámku s vánoční tematikou a pro děti budou připravené tvořivé dílničky v Hanácké ambasádě.

Kouzelné bytosti z vánočních pohádek na vás budou čekat od 13 hodin i na Sluňákově. Tady pomůžete Vodníkovi najít všechny poztrácené pentličky, Popelka bude potřebovat každou ruku při třídění semínek a s Císařovým pekařem si upečte muffin v ohňové pícce. 

Zábavnou a tvořivou sobotu pro děti i rodiče chystá také Art Rubikon v Dobnerově ulici. Čekají vás zábavné aktivity pro děti, vánoční experimenty a odpoledne se můžete těšit také na setkání s princeznou Adélkou z filmu S čerty nejsou žerty - Monikou Pelcovou.

Od 18 hodin si můžete vychutnat Adventní koncert Václava Hudečka, který vystoupí v Bazilice na Svatém Kopečku. Součástí koncertu je prodej knihy Veselice od autorky Evy Hudečkové a její autogramiáda. Knihu bude možné zakoupit během koncertu za zvýhodněnou cenu.

Divadlo na cucky pak v 18:30 zve na inscenaci Diagnóza: Masaryk, která sleduje životní pouť Jana Masaryka, již předurčila duševní choroba. Inscenaci přiveze brněnské Divadlo FESTE a více podrobností se dočtete tady →

A od 19 hodin pak v Arcibiskupském paláci vystoupí oblíbené trio, složené z Emila Viklického (klavír), Jaroslava Tůmy (cembalo) a Jana Rokyty (cimbál). Nenechte si ujít toto jedinečné spojení hudebních nástrojů, díky kterým se naladíte na tu správnou vánoční notu!

Neděle

08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Kluziště a vyhlídkové kolo / Tržnice
10:00 / Mrazík / kino Metropol
10:00 / Vánoce na zámku / zámek Čechy pod Kosířem
14:30 / Hraběnka / Moravské divadlo
16:00 / PUNČ pro Honzíka / Kostel ČCE
17:00 / Olomouc - Kladno / zimní stadion
17:00 / Královský balet: Don Quijote / kino Metropol
17:30 / Adventní koncert: VoxBox / Červený kostel
19:00 / Spiritual Kvartet / Reduta
19:00 / Adventní benefiční koncert / Klášterní Hradisko
19:00 / The Bluesmen (ještě jednou) / Jazz Tibet Club

Pátek - Sobota - Neděle

Také v neděli ráno můžete vzít brusle a vyrazit na zimní stadion, kde bude opět od 8:30 bruslení veřejnosti. Vstupné je jednotné 50 korun a brusle se nepůjčují.

Pokud se chystáte vyrazit na vánoční trhy, tak vám zde tentokrát zpříjemní den Divadlo Tramtarie, které během neděle uvede hned dvě pohádky. Od 11 hodin na podiu na Horním náměstí uvidíte pohádku Terezka a kouzelné autíčko, odpoledne v 15 hodin to bude příběh O popleteném kouzelníkovi. S dětmi můžete během dopoledne zajít i do kina Metropol, kde vás od 10 hodin čeká divadelní pohádka Mrazík.

Moravské divadlo zve už ve 14:30 na tragikomedii Hraběnka, ve které v hlavní roli exceluje Vlasta Hartlová. "Elizabeth Anna Marie z Lansdorfu a Scheibergu - pro vládnoucí režim pouze dělnice Lansdorfová - se vrací do rodného městečka proto, aby oslavila své 70. narozeniny. Její domovské sídlo bylo zestátněno komunisty. Mysleli si, že se tak definitivně zbaví obtížné aristokracie, ale modrá krev povahu nezmění ani pod nátlakem rudých soudruhů," píše se v anotaci. Hra je inspirovaná filmem Zámek v Čechách.

Fanoušci olomouckých hokejistů by si neměli nechat ujít další domácí zápas, ve kterém od 17 hodin nastoupí Kohouti v plecharéně proti Kladnu.

V 17:30 se v Červeném kostele můžete těšit na další z adventních koncertů. Tentokrát skupina VoxBox přinese tradiční i moderní skladby v kombinaci s beatboxem. Čeká vás krásná hudba a výjimečný sólový zpěv pro všechny věkové kategorie.

Vánoční koncert se od 19 hodin chystá také v Redutě, kde vystoupí hudební sdružení, které pokračujíce v odkazu legendárního Spiritual Kvintetu.

A ve stejný čas se v sále Klášterního Hradiska uskuteční Adventní benefiční koncert, na kterém vystoupí Markéta Janoušková a Cimbálová muzika Jiřího Janouška. Výtěžek koncertu bude věnován spolku Vstaň a choď na pořízení nového automobilu pro přepravu handicapovaných lidí k lékaři i zapojení do normálního života.

Přejeme hezký víkend a nezapomeňte v neděli zapálit druhou svíčku na adventním věnci! ;)