Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 13.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Gulášobraní, Mineral-Expo, divadla, dětské akce i sportovní odpoledne

Tipy a názory

24.2.2023

Lenka Šťastná

Před námi je poslední únorový víkend. Co nás o dnech volna čeká? Nebude toho málo. Podívejte se společně s námi, kde si můžete nadcházející víkend zpříjemnit.. ;)

Kam na běžky?

Přemýšlíte, že o víkendu vyrazíte na běžky? Pak vám zcela jistě přijdou vhod webové stránky jdemenabezky.cz, na kterých zjistíte, kde se zrovna pohybuje rolba, jak jsou upravené trasy a případně i jaké je na horách počasí. A my pro vás máme několik tipů na zajímavé výlety jak pro začátečníky, tak pro zkušené běžkaře. Podívejte se →

Pátek

18:00 / Olomouc - Hradec Králové / zimní stadion
18:00 / Degustace rumu Albert Michler / Kateřinská 10
18:30 / Lea Vítková zve na… Hudební snění aneb Anglické písně s loutnou / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Bajadéra / Moravské divadlo
19:00 / Válka Roseových / Divadlo Tramtarie
19:00 / Parabeny: olomoucká premiéra krátkého filmu / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

V pátek večer sehrají hokejisté Olomouce další domácí zápas. V plecharéně nastoupí v 18 hodin proti Hradci Králové. Nenechte si to ujít a přijďte hráče povzbudit na stadion. Jedná se o předposlední domácí zápas před play off..

 V 18:30 zve do Arcidiecézního muzea Lea Vítková na koncert s názvem Hudební snění aneb Anglické písně s loutnou z 16. a 17. století. Spolu s ní vystoupí Martina Macko a Simona Holubcová.

Páteční večer můžete strávit třeba v divadle. To Moravské uvede jeden z nejkrásnějších světových baletů, Bajadéru. Příběh nešťastné lásky, duševní rozpolcenosti a žárlivosti se odehrává v exotické Indii a začíná v 19 hodin.

Ve stejný čas můžete zajít také do Telegraphu na olomouckou premiéru krátkometrážního alegorického thrilleru Parabeny za přítomnosti autora, štábu a herců. Film vznikal z nadšení ostravsko-olomouckého štábu až do sebe postupně získal i herce, jenž byli za svou tvorbu nominováni třeba i na České lvy. Žánrově se snímek pohybuje na pomezí absurdní komedie a thrilleru a alegoricky poukazuje na pokrytectví a všudypřítomný konzumerismus živený neodbytností a dravostí prodejců..

Sobota

08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Mineral-Expo Olomouc - jaro 2023 / SŠ polytechnická
10:00 / II. poděbradské Gulášobraní / olomoucké Poděbrady
10:00 / Velká burza vinylů / Galerie Šantovka
11:00 / Víkend s Green Leaves / Bistro Helen
14:00 / Sportovní odpoledne s TARYM / Olomouc CITY
15:30 / Loupežník Rumcajs / kino Metropol
18:00 / Dokonalá svatba / Moravské divadlo
18:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
20:00 / ZZ Top Litovel-Czech Tribute Band / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

S dětmi můžete zajít v sobotu odpoledne i do obchodního centra Olomouc CITY, kde bude od 14 do 16 hodin probíhat sportovní odpoledne s TARYM. Oblíbený youtuber vám ukáže, jak na parkour i ukázky některých skoků. Chybět nebude ani autogramiáda, focení s TARYM a soutěže s trenéry Jump Family.

V sobotu si můžete opět zajít zabruslit na zimní stadion! Bruslení veřejnosti začíná už ráno v 8:15 nebo můžete zajít na stadion večer v 18:30. A nezapomeňte si s sebou vzít brusle! Ty se na stadionu totiž nepůjčují. ;)

Všichni příznivci přírodních kamenů, fosílií, šperků a kamenných dekorací by měli zavítat do budovy SŠ Polytechnické, kde po oba víkendové dny bude od 9:00 probíhat prodejní výstava minerálů MINERAL-EXPO Olomouc. Na akci nebude chybět ani doprovodný program pro malé a velké a bude zajištěno i občerstvení a parkování u budovy nebo na přilehlých parkovištích.

Po oba víkendové dny bude probíhat také II. poděbradské Gulášobraní. Na olomouckých Poděbradech se bude podávat několik druhů gulášů i s variací příloh. Těšit se můžete na hovězí, dančí, vepřový, krůtí a bramborový guláš. Na své si přijdou i vegetariáni a jako příloha se budou podávat knedlíčky, bramboráčky a pečivo.

Pokud patříte k milovníkům vegetariánské a veganské kuchyně, tak i určitě nesmíte nechat ujít Víkend s Green Leaves v Bistru Helen. V sobotu připraví šéfkuchař brněnského projektu Green Leaves Honza Rovenský tříchodové veganské celodenní menu, které si můžete vychutnat od 11 do 19:30. Je libo pečený lilek, mrkvovo-jáhlové karbanátky či květák v tempuře s miso omáčkou?

S dětmi můžete v sobotu odpoledne zajít do kina Metropol, kde na vás budou čekat slavné pohádkové příběhy jičínského ševce a jeho přátel ve veselé činoherní pohádce Loupežník Rumcajs. Představení je určené pro děti od 4 let a nebude chybět ani spousta písniček.

A na pořádnou dávku muziky zve v sobotu večer Bounty Rock Cafe, kde od 20 hodin vystoupí ZZ Top Litovel-Czech Tribute Band, která představí písně texaské legendy ZZ Top.

Neděle

08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Mineral-Expo Olomouc - jaro 2023 / SŠ polytechnická 
09:00 / Víkend s Green Leaves / Bistro Helen
10:00 / Šípková Růženka / Divadlo na Šantovce
10:00 / II. poděbradské Gulášobraní / olomoucké Poděbrady
15:00 / SK Sigma Olomouc vs. FK Pardubice / Andrův stadion
16:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
16:00 / Nabucco / Moravské divadlo
19:00 / Vstup zakázán / Divadlo na cucky
19:00 / Frankie a Johnny / kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle

Také v neděli si hned z rána můžete zabruslit na zimním stadionu, a to hned v 8:15 nebo odpoledne v 16:00.

Neděli můžete zahájt také vydatnou snídaní. Pravidelný brunch v Bistru Helen se tentokrát ponese ve vegetariánském duchu v rámci akce Víkend s Green Leaves. K oblíbeným vejcím benedikt přibude hummus z červené čočky s výpečky z hlívy a cibulovým chutney, vege paštika s brusinkami a krupičná kaše s višněmi, čokoládou a ořechy. 

S dětmi můžete dopoledne zajít třeba do Divadla na Šantovce, které od 10 hodin uvede pohádku Šípková Růženka. Víte, že Růženka měla psa Alíka nebo jak správně uvařit šípkový lektvar? Pokud ne, tak by vám pohádka rozhodně neměla uniknout. 

Také fanoušci olomouckých fotbalistů si o tomto víkendu přijdou na své. Sigma sehraje na Andrově stadionu další domácí zápas. Tentokrát od 15 hodin vyzve FK Pardubice.

Moravské divadlo zve už v neděli odpoledne na slavnou operu Giuseppe Verdiho Nabucco. Příběh o osvobození Židů z babylonského zajetí odvypráví soubor opery a operety pod vedením režisérky Jany Andělové-Pletichové a autora hudebního nastudování Petra Šumníka. Začátek je v 16 hodin.

Také nedělní večer bude plný divadelních zážitků. Kino Metropol zve na divadelní představení Frankie a Johnny. Krásný a uvěřitelný příběh o začátku jedné lásky s Terezou Kostkovou a Alešem Hámou začíná v 19 hodin.

Divadlo na cucky láká ve stejný čas na inscenaci Vstup zakázán. Hra pojednává nejen o vojenském újezdu Libavá, ale i o obecném vnímání armády a obrany státu. První část představení se odehraje v Divadle na cucky, poté herci i s diváky zamíří do Krytu civilní obrany v Bezručových sadech, kde bude představení pokračovat.

Přejeme hezký víkend!