Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: zimní jarmark, vánoční prohlídky na hradě, Mikuláš, první lyžovačka i Den otevřených dveří UP

Tipy a názory

3.12.2021

Lenka Šimková

Před námi je druhý adventní víkend. Na náměstí se opět otevřou některé stánky v rámci zimního jarmarku, o víkendu nebude chybět ani program pro děti, divadla, hudba i tematické předvánoční akce. A potěšíme i milovníky lyžování! Podívejte se, co všechno se o víkendu chystá. ;)

Pátek

08:00 / Den otevřených dveří Univerzity Palackého / online
10:00 / Zimní jarmark / Horní náměstí
10:00 / Předvánoční jarmark / Art Rubikon
18:30 / Lea Vítková zve na… Adventní setkání s Barborou Řeřichovou / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Zatrolleno / Divadlo na cucky
19:00 / Bella Italia! Dolce vita. / Reduta
19:00 / Hřeben Bruce Willise / Divadlo Tramtarie

Pátek - Sobota - Neděle

Zatímco většina skiareálů se zahájením letošní sezony ještě vyčkává, tak na Dolní Moravě se bude lyžovat už od mikulášského víkendu. V sobotu i neděli se bude lyžovat od 8:30 do 16 hodin na sjezdovce Slamník, a to za snížené jízdné. V provozu bude i občerstvení a veškeré podrobnosti k zahájení lyžařské sezony na Dolní Moravě naleznete zde →

Na dnešní den chystá Univerzita Palackého Den otevřených dveří, ovšem s ohledem na aktuální situaci se, stejně jako v loňském roce, uskuteční ve virtuální podobě. Pro návštěvníky připravily fakulty zajímavý online program s řadou novinek, jeho součástí jsou informační streamy, chatovací platformy, videa či podcasty. Podrobnější informace o letošní podobě Dne otevřených dveří na UP se dočtete tady →

V Olomouci dnešním dnem odstartuje také Zimní jarmark, který naváže na zrušené vánoční trhy. Nabídne produkty lidových řemesel, vánoční ozdoby, svíčky, věnce a chybět nebudou trvanlivé potraviny typu uzenin či koření. Potraviny k okamžité spotřebě s ohledem na vládní nařízení nabízeny nebudou. Podrobnosti o Zimním jarmarku zde →

Páteční večer si můžete zpříjemnit třeba v divadle. Tramtarie má od 19 hodin na programu Hřeben Bruce Willise - humorný retro příběh ze života stárnoucího rockera, který s nadsázkou a sebeironií vypráví a glosuje svůj život od 17 let do 35, tedy období od svého prvního vypadnutého vlasu až po ten poslední.

Divadlo na cucky uvede ve stejný čas v rámci Divadelní Flory inscenaci Zatrolleno. Jde o simulace technologické apokalypsy a aktuální reflexi fenoménu trollení (označení placeného konspiračního tlachání na internetu).

Moravská filharmonie pak zve na koncert do Reduty, kde návštěvníky čeká hudební večer inspirovaný malebností italské krajiny s názvem Bella Italia! Dolce vita.

Sobota

08:00 / Předvánoční jarmark / Art Rubikon
09:00 / Malování na sklo pro všechny / Art Rubikon
10:00 / Tradiční vepřové hody / u Galerie Šantovka
10:00 / Zimní jarmark / Horní náměstí 
10:00 / Eminka a Emoušek / Divadlo Tramtarie
10:00 / Vánoční koledování / Moravské divadlo
10:00 / Vánoční prohlídky / Hrad Šternberk
10:00 / Šantovské trhy / Galerie Šantovka
18:00 / SK Sigma Olomouc vs. SK Slavia Praha / Andrův stadion
19:00 / Zámek na Loiře / Moravské divadlo

Pátek - Sobota - Neděle

Art Rubikon pořádá v pátek i v sobotu Předvánoční jarmark. Nachystané pro vás budou baňky na stromeček, zvonečky, dekorační andílci, keramika, šperky, hedvábné šátky, vánoční přání a spoustu dalších drobností, kterými můžete potěšit sebe a obdarovat své blízké. Zároveň si zde během sobotního dopoledne můžete vyzkoušet malování na sklo.

Všechny milovníky zabijaček a uzeného zajisté potěší, že pod lávkou u Galerie Šantovka budou po oba víkendové dny probíhat tradiční vepřové hody. Těšit se můžete na prdelačku, bouřku, ovar, koleno, výpečky, tlačenku, jitrnice, jelita, škvarky, sádlo, klobásy, uzené maso a v žádném případě nemůže chybět pivo, slivovice a svařák. Zároveň uvnitř Galerie Šantovka budou probíhat i Šantovské trhy.

S dětmi můžete zajít v sobotu dopoledne do Divadla Tramtarie na pohádku Eminka a Emoušek, která vznikla ve spolupráci divadla s olomouckou organizací "Jak Dál?". Ta provází rodiny v náročných životních situacích. Inscenace je určena divákům od tří do jedenácti let a jejím cílem je hravou a humornou formou seznámit děti s nejrůznějšími emocemi, se kterými se můžou potkat během svého života. Jejich poznání totiž vede ke snazšímu pochopení jak sebe sama, tak svého okolí.

Výlet si můžete udělat i na hrad Šternberk, kde budou probíhat vánoční prohlídky hradu. V rámci nich návštěvníci uslyší zajímavé informace o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích, jak slavila Vánoce šlechta i prostý lid. Interiéry hradu doplní slavnostní vánoční výzdoba, betlémy, historické hračky a mnoho dalších artefaktů. 

Vánoční atmosféra bude také v Moravském divadle, kde v 10 hodin dopoledne proběhne tradiční Vánoční koledování.

Fotbaloví fanoušci by si pak neměli nechat ujít večerní duel Sigmy s pražskou Slavií, který začíná v 18 hodin.

A o hodinu později můžete v Moravském divadle v rámci Divadelní Flory navštívit Zámek na Loiře - výstižný komentář k českému lokajství i buranství novodobých "elit" v absurdní satiře na současné politické poměry.

Neděle

10:00 / Zimní jarmark / Horní náměstí
10:00 / Tradiční vepřové hody / u Galerie Šantovka
10:00 / Královna Koloběžka První / Moravské divadlo
11:00 / MIKULÁŠ v Long Story Short / Long Story Short
14:00 / Winter Wonderland / OC HANÁ
15:00 / Vánoční hvězda / Divadlo na Šantovce
15:00 / Téčko: Přes hranici / Telegraph
17:00 / Mikuláš na cucky / Divadlo na cucky
17:00 / Olomouc - Kometa / zimní stadion
19:00 / Sluha dvou pánů / Moravské divadlo

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli dopoledne můžete s dětmi zajít na pohádku Královna Koloběžka První do Moravského divadla. Příběh rybářovy chytré dcery Zdeničky, která se po mnoha peripetiích stane královnou, je doplněný o známé a chytlavé písničky.

Zároveň v tento den chodí Mikuláš a na nádvoří Long Story Short chystají celodenní mikulášský program. Od 11 hodin budou pro děti připravené dílničky, zdobení perníčků, malování baněk, dopis Ježíškovi, výroba adventních věnců a svícnů. Pro rodiče budou připraveny zabijačkové hody, maso od řezníka i poctivá grilovačka na ohni.

Divadlo na Šantovce chystá na 15 hodin pohádku Vánoční hvězda. "Vyjděte s námi na pouť za poznáním Vánoc. Zazpívejte si s námi koledy, polibte se pod jmelím a možná uvidíte i zlaté prasátko. Krásná vánoční pohádka plná zábavy, překvapení, vánočních zvyků a koled," zve anotace.

O víkendu si na své přijdou i hokejoví fanoušci. Mora přivítá od 17 hodin v plecharéně brněnskou Kometu. Tak přijďte povzbudit hráče na stadion. ;)

Víkend můžete zakončit třeba na oblíbené divadelní komedii Carla Goldoniho Sluha dvou pánů. Tu uvede Moravské divadlo večer v 19 hodin.

Přejeme hezký víkend!