Tipy na víkend: Půlmaraton, Litovelská jízda i venkovní festivaly - OLOMOUC.CZ
Reklama

Středa 23. října 2024, svátek má Teodor, venku je 9.5 °C

Tipy na víkend: Půlmaraton, Litovelská jízda i venkovní festivaly

Tipy na víkend

14.6.2024

Marie Sotonová

Léto klepe na dveře a s ním outdoorové aktivity! Zasportovat si můžete na Mattoni Running festivalu, Litovelské jízdě nebo si vyzkoušet štafetu na vozíku. Na výběr je také z mnoha hudebních festivalů a žánrů. Je jen na vás jestli zvolíte rap, punk, elektro nebo třeba rock. Podívejte se, co nás všechno čeká...:)

Pátek

08:00 / Šantovské trhy / před Šantovkou
09:00 / Olomoucká štafeta na vozíku 2024 / Smetanovy sady
17:00 / Rooftop Fun #3: Rap City Olomouc / Telegraph
18:30 / Úvod do současné trapnosti / Divadlo na cucky
18:30 / Lea Vítková zve na... S operetou do léta / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Modrovousův hrad / Moravské divadlo
19:00 / Smrt jim sluší / Divadlo Tramtarie
19:00 / Joys From Lost / Poděbrady

Pátek - Sobota - Neděle

Od 9 hodin probíhá benefiční akce Olomoucká štafeta na vozíku. Na trase dlouhé 250 metrů si mohou návštěvníci vyzkoušet, jak je náročná manipulace s vozíkem. Připraven bude i speciální program pro děti a řada hudebních vystoupení. Můžete se těšit na muzikanty Ondřeje Crháka, kapelu Isbina nebo zpěváka Martina Šafaříka, který se stal nedávno pianistou slavné zpěvačky Kathy Kelly z legendárních Kelly Family. Více informací k programu zde →

Je tu 3. Rooftop fun – tentokrát s podtitulem Rap City. Na střeše Telegraphu vás čeká pětihodinový hudební line-up, včetně grilovačky a drinků při západu slunce. Účinkují DOKY, DAS ADY, olomoucké uskupení FRDM složené z členů Santose a Embroua, DOM SPEED a DJ Chosse Rodriguez. 

Za operetou vás zve zpěvačka Lea Vítková do Arcidiecézního muzea. Vážná hudba zazní také v Moravském divadle v opeře Modrovousův hrad od skladatele Bély Bartóka a libretisty Bély Balázse. Symbolická opera vypráví o sedmero zamčených dveří Moudrovousovy duše, a manželce Juditě, která se je snaží postupně otevřít. Příběh o rytíři s modrým vousem je protkán temnotou a maďarskými hudebními motivy. Dechberoucí atmosféru doplňuje spoluúčast živého orchestru a baletu Moravského divadla.

Naopak za něžněkrutou komedií vyražte do divadla Tramtarie na Smrt jim sluší. Poslední repríza milostného trojúhelníku v této divadelní sezóně začíná v 19 hodin.

Sobota

08:00 / Šantovské trhy / před Šantovkou
09:00 / Mattoni Olomouc Running festival 2024 / Olomouc
10:00 / Vinné slavnosti na hradě Šternberk / Hrad Šternberk
11:00 / Náplavka žije! / Nábřeží Josefa Jařaba
12:00 / Selské trhy na olomoucké tržnici / Tržnice
13:00 / Zatrest fest 2024 / Chomoutov Park Stadium
14:00 / Rocková Horka 2024 / Horka nad Moravou
15:00 / Litovelská jízda / Pivovar Litovel
19:00 / Čekání před nebeskou bránou / Divadlo Tramtarie

Pátek - Sobota - Neděle

15. ročník Litovelské jízdy už přijíždí! Na sportovce čekají tři různé délky cyklistických tras i výšlapy po hanáckých kopcích. Tentokrát se jede bez časomíry. V dnešní zrychlené době si užijte sportovně strávený den se svými blízkými, pokochejte se krásnou hanáckou krajinou, a to bez stresu a tlaku na výkon. Po sportu to rozjeďte i před pódiem. Hudební program je pro účastníky závodní části zdarma a registrovat se lze i na místě. Více informací k celé akci i ke vstupenkám zde →

Mattoni Running Festival přináší tradiční olomoucký půlmaraton. Letošní novinka ranní Šantovka běh na 5 kilometrů odstartuje festival už v 9 hodin. Chůzí lze absolvovat 3 kilometry dlouhou rodinnou míly v centru města. Samotný půlmaraton začíná v 19 hodin a slavnostní vyhlášení vítězů by mělo být kolem půl deváté. Po celý den jsou připraveny také chill zóny, různé soutěže a hudební program.

Nezapomeňte, že v průběhu dne budou uzavřeny některé ulice, a omezeny budou i linky MHD. Přehled všech omezení naleznete zde →

Hrad Šternberk ve svém parku uvítá 17 vinařství. Klasickou prohlídku prostorů hradu tak můžete spojit s ochutnávkou vína přímo od vinařů, občerstvením a připravený je i další doprovodný program včetně tomboly.

Premiéru má hudební streetfood festival Náplavka žije. Na břehu Moravy se objeví stánky se sushi, sendviči, burgery a dalšími pochoutkami do ruky. Chybět nebudou ani drinky a osvěžující piva. Letní náladu navodí i tuna elektronické hudby. A pokud jste se za celý den nenabažili, tak zamiřte na afterparty do Belmonda.

Pro fanoušky rockové hudby máme festivaly hned dva! 12. ročník Rocková Horka přináší známé kapely Koblížci, DOGA, Pražský výběr tribute, Gaia Mesiah, Rammstein tribute a HazyDecay. Punkovějšího rázu je festival Zatrest v Chomoutově, kde zahrají kapely Elektrïck Mann, Zvlášný škola, Zeměžluč, Hasiaci prístroj, Zatrest, Tass, Fabrika a další. Po skončení festivalu je naplánován svoz autobusem zpět do Olomouce.

Neděle

15:00 / Pianothéka v Šantovce / Galerie Šantovka
15:00 / Den otců Slatinky / Slatinky
17:00 / Olomoucký Dixieland Jazz Band / Smetanovy sady
17:00 / Královská opera: Carmen / Kino Metropol
19:00 / Čekání před nebeskou bránou / Divadlo Tramtarie
19:30 / Sugar / Smetanovy sady


Pátek - Sobota - Neděle

Dnes začíná tradiční cyklus promenádních koncertů ve Smetanových sadech. Zahájí ho Olomoucký Dixieland Jazz Band v 17 hodin. O půl osmé navazuje Moravské divadelní léto muzikální komedií Sugar. Příběh je o Joeovi a Jerrym, dvou muzikantech, kteří se zapletli do cesty mafiánům. Aby gangsterům unikli, převlečou se za ženy a vyrazí s dámskou kapelou do Floridy. Jak útěk dopadne, když se oba muži v ženských šatech bezhlavě zamilují do zpěvačky Sugar? To se dozvíte v divadelní adaptaci na populární film Někdo to rád horké.

Na třetí červnovou neděli připadá Den otců. Oslavit ho můžete představením Čekání před nebeskou branou – absurdně humornou gangsterkou inspirovanou americkými nezávislými filmy Bratrů Coenů a Quentina Tarantina. Příběh o životě, který není napořád a o radosti z každé vteřiny, si vychutnejte v 19 hodin v divadle Tramtarie.

Přejeme hezký víkend!

Autor článkuMarie Sotonovásotonova@olomouc.cz

Marie Sotonová