Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: výlety ve městě, otevřené muzeum i baletní Sólo pro tři

Tipy a názory

5.3.2021

Lenka Šimková

Nejnovější vládní opatření, které zahrnuje omezení pohybu při trávení volného času jen na území obce, značně komplikuje Olomoučanům plány na víkend. I tak pro vás ale máme několik tipů, čím si nadcházející víkend můžete zpříjemnit. ;)

Na nákup či k lékaři můžete bez čestného prohlášení kamkoli v rámci okresu, co se týká trávení volného času, tak jsou vládní opatření mnohem přísnější. A bohužel, Olomoučanům mnoho oblíbených míst k trávení volného času nezbylo. Třeba takové Poděbrady už patří pod katastrální území Horky nad Moravou. Na Svatý Kopeček se sice vydat můžete, ale stejný nápad bude mít pravděpodobně více lidí. Ostatně kam až sahá území obce, a kam se tedy můžete bez problémů vydat trávit volný čas, si můžete připomenout v našem pondělním článku, kde pro vás máme i praktickou mapku s vyznačenou hranicí okresu i samotné obce.

Varování od Policie ČR

"Na dodržování všech omezení vyhlášených v souvislosti s epidemií Covid-19, zejména omezení volného pohybu osob, budeme důsledně dohlížet i během víkendu. V rámci běžného výkonu služby se zaměříme také na kontroly turisticky oblíbených lokalit v celém Olomouckém kraji.

V případě porušení vládních nařízení je možné věc vyřešit na místě uložením pokuty až do výše 10 tisíc korun, nebo věc oznámit k dořešení příslušnému správnímu orgánu. Ten pak může udělit pokutu až ve dvojnásobné výši.

Doposud jsme se při kontrolách setkali u většiny občanů s pochopením. Lidé vesměs chápou, že policisté nejsou od toho, aby jim záměrně ztěžovali život, ale že chceme společně zabránit dalšímu šíření nemoci. Věříme, že tomu tak bude i nadále."

Ale nezoufejte. I v Olomouci se toho dá hodně zažít a prozkoumat. Pokud si myslíte, že máte Olomouc a její okolí prochozené křížem krážem, tak by vás z omylu mohl vyvést průvodce Do přírody ve městě, kde najdete spoustu tipů, kam se v Olomouci vypravit za možná netušenými zajímavostmi. Dalším zpestřením procházek po městě pak můžou být mobilní hry zaměřené na historii Olomouce. Můžete tak s dětmi cestovat po stopách malého Mozarta v Olomouci, pomoci Michalovi nalézt a složit tajnou špiónskou mapu, nebo se vydejte na bezpečnou cestu 3D bludištěm. Veškeré informace naleznete tady. A rodiče s malými dětmi zajisté ocení informaci, že dětská hřiště zůstávají v Olomouci zatím otevřená! Samozřejmě za předpokladu dodržování aktuálních bezpečnostních opatření. Více zde.

Také se můžete podívat na výstavu do muzea. Vlastivědné muzeum je sice zavřené, ale můžete do něj nahlédnout alespoň online díky virtuální 3D prohlídce muzea, která je dostupná z webových stránek a z muzejního Facebooku. Nakouknout tak můžete na aktuální výstavy České korunovační klenoty na dosah i Život mezi erby Jiřího Loudy a pak se můžete těšit, že si je při znovuotevření muzea prohlídnete důkladněji. Vše podstatné najdete na webu muzea.

O zpříjemnění pátečního večera se postará Moravské divadlo, které od 20 hodin uvede baletní Sólo pro tři. Soubor baletu Moravského divadla Olomouc připravil inscenaci, která zaujme divákovy oči i sluch - z jeviště bude znít čeština, ruština a francouzština. Inscenace Petra Zusky patřila k nejúspěšnějším titulům pražského Národního divadla, po třinácti letech od tamní premiéry se dočkala nového nastudování v Olomouci. Více zde →

A myslíme také na všechny sportovní fanoušky. Sice ještě nějakou dobu potrvá, než budeme moci opět fandit na tribunách, ale i tak neuškodí si připomenout, co všechno je o víkendu na programu. Už dnes v 18 hodin čeká na olomoucké hokejisty poslední domácí zápas v základní části extraligy. Ten sehrají od 18 hodin proti Vítkovicím. Ve stejný čas odehrají první utkání play-off volejbalistky VK UP Olomouc, a to na domácí půdě proti VK Brno. V sobotu čeká na fotbalisty SK Sigma Olomouc těžký zápas 22. kola FORTUNA:LIGY, který od 18:30 odehrají v Plzni proti FC Viktoria. V neděli se pak hokejisté HC Olomouc rozloučí se základní částí extraligy zápasem v Plzni. Úvodní vhazování je v plánu na 17:20.

Přejeme hezký víkend!