Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: výlety, sport, běžky i divadlo

Tipy a názory

22.1.2021

Lenka Šimková

Pracovní týden je u konce a víkend klepe na dveře. Už víte, čím si volné dny zpříjemníte tentokrát? Opět pro vás máme praktický přehled toho, co se v nejbližší době chystá... ;)

Kam na běžky?

Pokud patříte k milovníkům zimních sportů a momentálně vás trápí uzavřené sjezdovky, tak pro vás máme pár tipů, kam se můžete vypravit alespoň na běžkách. Podívejte se sem, kde najdete hned několik tipů na zajímavé výlety jak pro začátečníky, tak pro zkušené běžkaře.

A pokud nejsou běžky nic pro vás, ale nechce se vám o víkendu zůstávat doma, tak si můžete naplánovat třeba nějaký výlet. Vydat se můžete třeba do Karlova, na Praděd, Lysou horu, Kralický Sněžník, nebo naopak na druhou stranu, směrem na Hostýnské vrchy. A pokud se chystáte vyrazit do Jeseníků a auto tentokrát necháte doma, tak pro vás máme skvělou zprávu. Už od minulého víkendu posílil Olomoucký kraj jak autobusovou, tak vlakovou dopravu do Jeseníků. Protože je ale o cestování do této lokality o víkendech enormní zájem, tak se České dráhy rozhodly ještě navýšit kapacitu některých vlaků a o víkendech až do konce února tak budou mít větší kapacitu dva páry spěšných vlaků ze Zábřeha do Jeseníku a dva odpolední spoje ve směru zpět. Posíleny budou také dva přímé spoje z Olomouce do Jeseníku. O které vlaky se jedná se dočtete tady. A pokud vás cestování mezi davy lidí příliš neláká, tak si můžete udělat nějaký výlet i v okolí Olomouce, nebo se můžete vydat objevovat zajímavá zákoutí přímo v centru města. ;)

Jestli přemýšlíte, co s večerem a chybí vám divadelní představení, tak si můžete pustit třeba některou z inscenací Divadla Tramtarie, které již nejsou zařazeny do stálého repertoáru. V nabídce je Romance pro křídlovkuAnna KareninaStařec a mořeVálka s MlokyBoj o přežití: P.E.S.CH.O! i velký divácký megahit Láska za koronu. Podívat se můžete také na milostné drama Madisonské cesty, které divadlo uvedlo pouze dvakrát před březnovým nuceným uzavřením divadel. A nejnovější inscenací v online repertoáru Divadla Tramtarie je oblíbený Kabaret nahatý Shakespeare. Nyní tak máte možnost vidět pět nejslavnějších tragédií Williama Shakespeara v jedné divadelní komedii přímo u vás doma! 

A myslíme také na milovníky sportu. Sice ještě nějakou dobu potrvá, než budeme moci opět fandit na tribunách, ale i tak neuškodí si připomenout, co všechno je o víkendu na programu. Už dnes se v 17:30 představí Mora na ledě Vítkovic, kde se bude snažit navázat na minulou výhru. V sobotu přivítá fotbalová Sigma na Andrově stadionu Opavu, posledního člena tabulky. Sigma by tak po sedmi smolných kolech mohla zabrat a připsat si vítězství. Olomoucké volejbalistky pak od 17 hodin budou hostit tým Ostravy. A další zápas z MOL ligy odehrají také házenkářky DHK Zora Olomouc, které přivítají v 17:30 HC Zlín. V neděli pak od 16 hodin bude Mora hostit v plecharéně Plzeň.

A na závěr jedna aktualita k centrálnímu rezervačnímu systému na očkování proti covidu-19. Dnešním dnem (tedy přesně týden po spuštění) se systém změní. SMS s přístupovým kódem k rezervaci přijde seniorům až v době, kdy bude volný termín, oznámil ve čtvrtek ministr zdravotnictví Jan Blatný. Zároveň se kvůli snížení dodávek vakcíny omezí i počet nových termínů pro očkování. Nově registrovaným seniorům bude termín přidělen podle věku, dřív starším. Termín pro druhou dávku bude za 28 dní. Zdravotníci by se pak v systému mohli registrovat od 26. ledna, pro širší veřejnost se systém otevře od 1. února. V týdnu jsme také k očkování vydali obsáhlý rozhovor rozhovor s imunologem Michalem Křupkou a s farmakologem Janem Strojilem, kteří mimo jiné říkají, že očkování je jediná cesta, jak nesedět další dva roky zavření doma. Pokud budete mít čas, tak doporučujeme přečíst.

Přejeme hezký víkend!