Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Svatomartinské trhy, vypečené husy, venkovní kluziště, Veselkotrh i Čechova Olomouc

Tipy a názory

8.11.2019

Lenka Šimková

Týden se nám chýlí ke konci a víkend klepe na dveře. Jaké budou volné dny tentokrát? Předně se ponesou na svatomartinské vlně, protože už dnes na Horním náměstí vypuknou svatomartinské trhy, z restaurací se ponese všudypřítomná vůně vypečených husiček a na Dolním náměstí zahájí provoz i oblíbené kluziště. Ale bude toho mnohem víc! Podívejte se, co všechno víkend přinese..

Kam zajít na husu?

Křupavá kůrčička, variace knedlíků, skvěle ochucené zelí a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – přesně takhle budou vypadat svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která stojí za to. Kam všude se můžete na husí hody vypravit? Podívejte se na přehled restaurací, kde si tuto českou delikatesu můžete vychutnat..

Pátek

09:00 / Tančírna pro seniory / Centrum pohybu
10:00 / Vánoční kluziště / Dolní náměstí
10:00 / Svatomartinské trhy / Horní náměstí
10:00 / Bazárek dětského oblečení / Divadlo na cucky
16:00 / This is me tour / Veronika Spurná / Divadlo na Šantovce
18:30 / Lea Vítková zve na… Na křídlech písní / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Sluha dvou pánů / Moravské divadlo
19:00 / Slavnost vína / NH Hotel
20:00 / Pražský Výběr Tribute / Bounty Rock Cafe

Už od dnešního dne můžete navštívit Svatomartinské trhy na Horním náměstí. K degustaci budou mladá vína, nebudou chybět gastrospeciality a k poslechu vám zahraje cimbálová muzika. Na Dolním náměstí pak zahájí provoz oblíbené kluziště, které bude v provozu denně od 10:00 do 22:00, přičemž platí, že dopolední bruslení je vyhrazeno pro školy a rodiče s dětmi, odpoledne už pro širokou veřejnost. Nebudou chybět ani stánky s oblíbeným punčem, které budou ode dneška jak u kluziště, tak i na Horním náměstí.

Od dopoledních 10:00 až do 17:00 bude probíhat v Divadle na cucky charitativní bazárek dětského oblečení pro děti od narození do sedmi let věku. Akce probíhá v rámci Týdne rané péče a její výtěžek slouží na podporu rodin se zrakovým a kombinovaným postižením. Divadlo na Šantovce láká v 16:00 na originální hudební show Veroniky Spurné. Vstupenky koupíte tady. Moravské divadlo láká v 19:00 na oblíbeného Sluhu dvou pánů a když budete mít štěstí, koupíte poslední vstupenky. Ve stejný čas začíná v NH Hotelu Slavnost vína, která již tradičně nabídne spoustu dobrého vína, jídla a kvalitní zábavy. A pokud chcete večer strávit na koncertu, tak můžete zajít třeba do Bounty Rock Cafe, kde zahraje Pražský Výběr Tribute.

Sobota

07:30 / Yoga Alive Olomouc / OMEGA centrum sportu
08:30 / Zlatá pálka / DDM Olomouc (tř. 17 listopadu)
09:00 / Sobotní háčkování / DDM Olomouc (tř. 17 listopadu)
09:00 / Sobotní keramická dílna / DDM Olomouc (tř. 17 listopadu)
09:00 / Tradiční čínská medicína v Olomouci / BEA centrum
09:30 / Čechova Olomouc / Kašpárkova říše
10:00 / Vánoční kluziště / Dolní náměstí
10:00 / Svatomartinské trhy / Horní náměstí
10:00 / Veselkotrh I. / Centrum pohybu
15:00 / Svatomartinský lampiónový průvod / stadion 1. HFK
16:00 / Krejčovský salon / Moravské divadlo
16:00 / Tři oříšky / Divadlo na cucky
18:30 / Degustační večer s Romanem Paulusem / VYPRODÁNO / Lobster Atmosphere
18:45 / G. Puccini: Madama Butterfly / kino Metropol
20:00 / BIG DEZ (FR) / Bounty Rock Cafe

V sobotu bude po celý den probíhat v OMEGA centru druhý ročník festivalu Yoga Alive Olomouc, Dům dětí a mládeže na třídě 17. listopadu chystá několik pestrých akcí pro děti a zajímavý den chystá i BEA campus, ve kterém od 9:00 můžete navštívit prezentaci tradiční čínské medicíny. Návštěvníci se dozví víc o postupech, které se dodnes s úspěchem praktikují nejen v Číně ale i po celém světě a akce je volně přístupná laické i odborné veřejnosti. V sobotu i v neděli pak bude v loutkovém divadla Kašpárkova říše probíhat nesoutěžní přehlídka amatérských loutkářských souborů s názvem 24. Čechova Olomouc, jednotné vstupné na všechny tituly je 50 korun. Pokud chystáte v příštím roce svatbu, tak by vám neměl uniknout Veselkotrh, který bude od 10:00 probíhat v Centru pohybu. Čeká vás svatební burza, workshopy, ochutnávky a pestrý program. Na spoustu zábavy láká 1. HFK Olomouc, který pořádá první fotbalový Svatomartinský lampiónový průvod. Těšit se můžete na Svatomartinské víno, husu, pivní speciál minipivovaru Kosíř, punč a další dobroty. Jestli máte chuť strávit odpoledne v divadle, tak můžete i s dětmi zajít v 16:00 do Divadla na cucky, které uvede Tři oříšky, Moravské divadlo láká ve stejný čas na činohru Krejčovský salon. V 18:45 můžete zajít také do kina Metropol, které má na programu další přímý přenos z Metropolitní opery v New Yorku, tentokrát vás čeká Madama Butterfly. A den můžete zakončit třeba na koncertu francouzské kapely BIG DEZ, která vystoupí ve 20:00 v Bounty Rock Cafe a přiveze s sebou elektrický blues smíšený s humorem a melancholií, silně propojený s funky, soulem a rock and rollem. 

Neděle

10:00 / Vánoční kluziště / Dolní náměstí
10:00 / Svatomartinské trhy / Horní náměstí
10:00 / Čechova Olomouc / Kašpárkova říše
10:00 / Svatomartinské prohlídky / hrad Šternberk
14:00 / Malí v klaunském světě / Divadlo na cucky
15:00 / O popleteném kouzelníkovi / Divadlo Tramtarie
15:00 / Matýsek a jeho kamarádi / Divadlo na Šantovce
15:00 / Pianothéka v Šantovce / Galerie Šantovka
15:30 / Dlouhý, Široký a Bystrozraký / kino Metropol
16:00 / Don Pasquale / Moravské divadlo
18:30 / Beata Hlavenková a Oskar Török: Sně / Jazz Tibet Club
19:00 / Lakomec / Reduta

V neděli si můžete udělat výlet třeba na hrad Šternberk, který láká na speciální Svatomartinské prohlídky. Hradem vás provedou průvodci v historických kostýmech a jejich výklad bude zaměřený na legendu o Sv. Martinovi. Součástí prohlídek budou i ochutnávky martinských vín, rohlíčků a dalších specialit. Pokud zůstáváte v Olomouci, tak můžete dětem zpříjemnit odpoledne a vzít je třeba do Divadla na cucky, kde na ně od 14:00 bude čekat dětská dílna Malí v klaunském světě. Nebo s nimi zajděte na hezkou pohádku. Divadlo Tramtarie láká v 15:00 na pohádku O popleteném kouzelníkovi, chybět nebudou kreativní dílničky a fotokoutek. To Divadlo na Šantovce láká ve stejný čas na představení Matýsek a jeho kamarádi s břichomluvcem Zdeňkem Poláchem. V Galerii Šantovka probíhají v neděli odpoledne také pravidelné Šantíkovy dílničky, takže můžete děti nechat u Šantíka a sami se od 15:00 zaposloucháte do tónů Pianothéky Richarda Pogody. A na divadelní pohádku tentokrát láká v 15:30 i kino Metropol, které uvede výpravnou pohádku litvínovského divadla Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Moravské divadlo láká v 16:00 na komickou operu Don Pasquale a v 19:00 vás v Redutě čeká slavná Molliérova komedie Lakomec s excelujícím Pavlem Zedníčkem v hlavní roli. A zajít můžete také na benefiční koncert do Jazz Tibet Clubu. Od 20:00 zde vystoupí zpěvačka Beata Hlavenková, která ke spolupráci přizvala jedinečného trumpetistu, bubeníka a zpěváka Oskara Töröka. Cena benefiční vstupenky e 350 korun a zakoupením přispějete na programy sociálního a osobnostního rozvoje ve školách a dětských domovech, které již skoro dvacet let realizuje olomoucké Sdružení D.

Přejeme krásný víkend! A nezapomeňte si dát mladé víno a husu ;-)