Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 8.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: sraz absolventů UP, Extrem food festival, Chmelovy dožinke, Olympic, No Name, něžný muž i princ Bajaja

Tipy a názory

7.9.2018

Autor: Lenka Šimková

Druhý záříjový víkend je tady a doslova praská ve švech! Čekají nás zajímavé koncerty, netradiční pochoutky v Letním kině, Chmelovy dožinke, letní čítárna a na své si přijdou také absolventi Univerzity Palackého i milovníci divadla. Přesvědčte se sami.

Foto: Jan Procházka

Pátek

Dny evropského dědictví / Olomouc
Oslavy kina Metropol / kino Metropol

09:00 / Chovatelská výstava mladých králíků, holubů a drůbeže / Výstaviště Flora
12:00 / Letní čítárna u kašny / nám. Republiky
15:00 / Anglicky za 3 měsíce / Vault 42
16:00 / Knihář pop up / Divadlo na cucky
19:00 / Olympic / Zámek Čechy pod Kosířem
20:20 / PechaKucha Night vol 18 / Smetanovy sady
20:30 / FILM - Diktátor / Letní kino

Dnes od dopoledních hodin probíhá na Floře Chovatelská výstava mladých králíků, holubů a drůbeže. Prodejní expozice bude již tradičně doplněna tematickým programem s ukázkami hospodářských zvířat, která neodmyslitelně patří k našemu venkovu. Výstava potrvá až do sobotní 17. hodiny.

Po obědě můžete zavítat na náměstí Republiky, kde v rámci Dnů evropského dědictví bude u kašny zřízena Letní čítárna. A odpoledne věnované knihám bude i v Divadle na cucky, kde se od 16 hodin představí Knihář pop up. Tři holky Kniholky z Olomouce, které milují knihy a učení se z nich, uvádějí na čtenářský trh záznamník osobních prožitků s knihami - KNIHÁŘ. Dejte si s nimi kávu a zjistěte, co je k tomu vedlo, vyzkoušejte si tento chytrý designový kousek nebo si jej rovnou odneste domů. Také máme jeden tip pro všechny fandy skvělé muziky! V zámeckém parku v Čechách pod Kosířem se již dnes od 19 hodin bude konat open air koncert kapely Olympic. Uslyšíte známé songy jako Slzy tvý mámy, nebo Dej mi víc své lásky a vstupenky za 360 korun zakoupíte v síti Ticketpro. A pokud patříte k příznivcům PechaKucha Night, tak nesmíte chybět dnes ve 20:20 v Oranžerii ve Smetanových sadech. Čeká vás desítka prezentací hlavně o dědictví - architektonickém, uměleckém a dalším.

Sobota

Dny evropského dědictví / Olomouc 
Oslavy kina Metropol / kino Metropol

08:00 / Chovatelská výstava mladých králíků, holubů a drůbeže / Výstaviště Flora
09:00 / Jsme UP: Absolventské setkání Univerzity Palackého / Univerzita Palackého
10:00 / Extrem food festival / Letní kino - Klid v ruchu
10:00 / Dožínky Olomouckého kraje / Výstaviště Flora
10:00 / Letní čítárna u kašny / nám. Republiky
10:00 / Zážitkové prohlídky galerie v přírodě / Sluňákov
17:00 / Cesta z černobílé Hané až po barevný konec světa a zpět / Hanácké skanzen
18:30 / Erotikon & Forma Live / kino Metropol

V sobotu se to v Olomouci bude hemžit absolventy Univerzity Palackého. Pokud mezi ně také patříte, tak si nenechte ujít pestrý program, který je po celý den připraven nejen ve Zbrojnici, ale i ve všech fakultách. Například v 17 hodin se v aule FF můžete těšit na emeritního rektora Josefa Jařaba, který zde představí svou novou knihu plnou vzpomínek na 90. léta, kdy stál v čele olomoucké univerzity, která právě tehdy nastoupila na cestu porevolučního růstu a rozmachu.

Pestrý program nabídne Olomouc i mimo akademickou půdu. Od 10 hodin můžete navštívit již třetí ročník Extrem food festivalu, který se uskuteční v areálu Letního kina - Klidu v ruchu. Festival nabídne netradiční pokrmy a nápoje z exotických zemí, cestovatelské přednášky, koncerty, taneční vystoupení nebo soutěže. Těšte se na hada, hmyz, kuřecí pařáty, chilly zónu a mnoho dalšího. Vstupné na festival je 130 korun. Pokud vám takové lahůdky příliš nevoní, můžete se vydat do Smetanových sadů, kde budou probíhat Dožínky Olomouckého kraje. V sobotu vás kromě výstavy zvířectva a zemědělských strojů bude čekat také pestrý doprovodný program, v rámci kterého vystoupí například kapely O5 a Radeček či No Name. Navštívit můžete také jedenáctý ročník přehlídky minipivovarů a klasicky vařených piv s názvem Chmelovy dožinke, který od 13 hodin proběhne v Areálu Amerika v Holici. V rámci doprovodného programu vás čekají soutěže o ceny, jarmárek, šermíři, výroba sandálů, makrely a spousta dalšího. Zajímavý program chystá i Hanácké skanzen - v 17 hodin zde zahájí Jiří Suchý z Divadla Semafor výstavu fotografií čtyř generací rodiny Zlámalů.

Pokračují i Dny Evropského dědictví, které v sobotu nabídnou celodenní program na Horním náměstí. FlerJarmark, knižní burza, místní pivovary, regionální vína, občerstvení, vědecko-řemeslné dílny a k tomu hudební doprovod z pódia. Představí se Lake Malawi, Celeste Buckingham i Nylon Jail. Podrobný program naleznete zde.

V rámci Dnů Evropského dědictví máte v sobotu také jedinečnou možnost vypravit se na komentovanou prohlídku kina Metropol a podívat se tak na místa, kam běžný divák nemá přístup. Prohlídky jsou omezeny počtem diváků a začínají v 10:00, 11:00, 14:00 a 15:00. Vstup je zdarma. Stejnou možnost nabízí i Divadlo Tramtarie, kam můžete na komentovanou prohlídku divadla i zákulisí vyrazit v 15:00, 16:00 a 17:00. Prostorem vás provede herec Miroslav Černý. 

Neděle

Dny evropského dědictví / Olomouc

10:00 / Dožínky Olomouckého kraje / Výstaviště Flora
13:30 / Dobroběh 2018 / Korunní pevnůstka
14:30 / Giuseppe Verdi: Ernani / Moravské divadlo
16:00 / Princ Bajaja / Hřiště u Galerie Šantovka
19:00 / Po stopách něžného muže / Divadlo Tramtarie

Pokud rádi běháte, tak v neděli můžete spojit příjemné s užitečným. Na Korunní pevnůstce ve 13:30 odstartuje běh ve prospěch dětí se zrakovým a kombinovaným postižením s názvem Dobroběh. Akce je připravená pro celou rodinu, závodu se mohou zúčastnit ženy, muži i děti. Registrace proběhne na místě, dále zde budou stánky s občerstvením a doprovodný program. Návrat do školy dětem po letních prázdninách zpříjemní nedělní loutková pohádka Princ Bajaja, kterou můžete vidět od 16 hodin na dětském hřišti (na lodi) vedle Galerie Šantovka. V případě nepříznivého počasí se odehraje v Divadle na Šantovce a vstup je zdarma. Ani dospělí diváci nebou ochuzeni o divadelní představení. V 19 hodin se můžete v Divadle Tramtarie vydat Po stopách něžného muže

Hezký víkend!