Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 8.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Taverna Allegra: užijte si skvělé italské jídlo i kurzy vaření, které začínají právě teď

Tipy a názory

17.2.2020

Barbora Sísová

Italskou kuchyni miluje snad úplně každý. Někdo má rád pizzu a někdo by zas mohl jíst každý den těstoviny. Naštěstí už jsou pryč doby, kdy pro Čechy největší italskou delikatesu představovaly špagety s kečupem a strouhaným eidamem nebo mražená pizza z mikrovlnky. My vás teď vezmeme na jedno kouzelné místo, kde můžete nejen ochutnat jídlo z italských surovin z rukou pravých Italů, ale také se naučit tyto delikatesy sami připravovat. Vítejte v Taverně Allegra.

Taverna Allegra v překladu znamená Veselá restaurace, takže už název slibuje, že se zde rozhodně nudit nebudete. Když překročíte práh této restaurace, je to, jako byste překročili hranici mezi Českou republikou a Itálií. V útulné taverně hraje italská hudba a z malé otevřené kuchyňky se line kuchařovo štěbetání či zpívání v italštině a hlavně charakteristická vůně čerstvě namleté kávy a skvělé domácí kuchyně provoněné rajčaty a bazalkou tak, jak ji místní italští kuchaři znají od svých babiček.

Stejně jako v pravé italské taverně i tady se nachází jen pár stolečků, takže restaurace působí velmi útulným dojmem a lidé tu k sobě mají poměrně blízko. "Pro Italy je důležité být v neustálém kontaktu se svými hosty, proto je zde otevřená kuchyně. Nejen abyste mohli sledovat, jak kuchaři vaří, ale také abyste mohli s kuchaři během vaření komunikovat, a to nejen o jídle, ale třeba i o fotbale, což je jejich další velká vášeň," popisuje manažer restaurace Vlastimil Blaťák. V kuchyni působí výhradně italští kuchaři, včetně majitele Daniella Benelliho, který pochází z Ceseny, a jeho kolegy Cesara di Santa z Říma. Ti vám uvaří nejen skvělé těstoviny, ale hlavně dokonalé ryby a mořské plody. Vše je připraveno výhradně z italských surovin, pro které majitel jezdí pravidelně do své rodné země.

Taverna Allegra

Kateřinská 19

Po: zavřeno

Út-So: 11:00-14:30/17:30-21:30

Ne: 11:00-15:00

Facebook, Web

Jelikož Češi italskou kuchyni milují, majitel se rozhodl, že otevře Školu italské kuchyně, která začne už toto úterý 18. února. Kurz obsahuje tři lekce a naučíte se nejen správně připravovat a servírovat italské pokrmy, ale také které víno k nim zvolit. A vše si vždy přímo s italským kuchařem v otevřené kuchyni Taverny Allegryi i sami uvaříte. První lekce bude zaměřena na rizota, druhá na těstoviny a třetí na ryby a mořské plody. Zájemci se mohou hlásit buď přímo v restauraci, na Facebooku, nebo telefonním čísle 739 664 567. A nebojte se, lze naskočit i do rozjetého kurzu. Kuchaři slibují, že se naučíte nejen vařit, ale i myslet jako pravý Ital.

Italové berou návštěvu restaurace jako společenskou událost - popovídat si chtějí nejen s kuchařem, ale i s obsluhou. Sympatická obsluha je tedy nutností. 

A jak tedy Italové myslí? Vysvětlení se nám dostává přímo od italského kuchaře Daniella. Co se týče jídla a stravování, Italové berou návštěvu restaurace jako celovečerní rituál. Pokud si chcete vychutnat jídlo jako pravý Ital, měli byste tedy začít antipasti neboli předkrmem. V nabídce je nejen mix italských salámů a sýrů, ale třeba také bruschetta nebo italské tyčinky crostini. Dalším chodem je takzvané primi, což jsou těstoviny nebo rizoto. Můžete zde ochutnat například těstoviny s italskou klobáskou, se slávkami a krevetami nebo tygřími krevetami. Z rizot doporučujeme třeba houbové či šafránové. 

Orgasmo italiano - všeříkající název, který k vyzkoušení této speciality s tygřími krevetami přímo vyzývá

Boloňské špagety by Italové nestrpěli - typické boloňské ragú se musí podávat vždy s širokými těstovinami - i to se naučíte ve Škole italské kuchyně

A jako druhý chod, tedy secondi, si pak můžete dát rybu či  mořské plody nebo pořádný kus masa. Kromě slávek třeba také mix smažených mořských plodů a zeleniny nebo il coccio – tedy pánev mořských plodů s rajčaty. Pokud dáváte přednost spíše masu, pak by vašemu zraku neměly uniknout takové speciality, jako je například Salsiccia Artusiana (italská klobáska opečená na červeném víně s cibulí a rajčátky, podávaná s bruschettou) nebo Mix grill Romagna (pánev s kuřetem, carpaccio, klobáskou, porchettou, paprikami, olivami, rajčaty a bramborami). A jelikož Italové milují také zeleninu, najdete zde i bohatou nabídku salátů. Ale nebojte, samozřejmě si můžete objednat jen jeden chod, tedy pouze těstoviny nebo rybu či maso. Tak, jak to dělá většina českých hostů.

 A co by byla pravá italská restaurace bez proslulého pár milimetrů vysokého espressa! To nesmí chybět ani tady a je vaší povinností jej při návštěvě vyzkoušet. Pije se jako panák a slouží k tomu, abyste rychle dobili energii. Na přání vám však připraví i americano, tedy variantu, kde je vody přece jen o něco více. Nechybí zde ani proslulé italské drinky jako aperol, prosecco nebo skvělé červené víno. Kromě toskánského Chianti můžete ochutnat třeba také Refosco, Primitivo Salento, Cannonau di Sardegna a mnoho dalších.  "Máme tady také jednu specialitu pocházející přímo z vinic našeho majitele z oblasti  u Ceseny -  Borgo Delle Rose. Spolu s bratrem tu víno nejen pěstují, ale i lisují a stáčí do lahví, hotový produkt pak mohou ochutnat i hosté naší restaurace," uvedl Blaťák. Součástí restaurace je i malý prodejní pult, kde si můžete koupit produkty, ze kterých místní kuchaři pokrmy připravují, nebo kávu značky Preso, z níž si doma můžete uvařit výborné espresso.

Italové víno milují a k jídlu neodmyslitelně patří. Jak správně snoubit jídlo a víno - i to bude dalším bodem Školy italské kuchyně. 

Pokud se restauraci rozhodnete navštívit, uvědomte si, že italská je i otevírací doba. Restaurace je otevřena v době obědů, od 11:00 do 14:30, kdy si můžete objednat ze speciální polední nabídky, pak následuje dlouhá siesta a znovu se otvírá až v 17:30, kdy si můžete přijít na večeři. Na druhou stranu neplatí příliš ani zavíračka. Pokud se hosté baví, není třeba je striktně vyhánět.  A na závěr ještě jeden malý tip. Jestli si chcete zajít pouze na dopolední kávu, můžete využít nově otevřené kavárny v Pasáži na Horním náměstí 17, kterou vlastní stejný majitel. Káva je tu tedy stejně skvělá.

Takže ať už sem zavítáte na dobrou kávu, polední menu nebo romantickou večeři, přejeme vám jediné: Buon appetito (a nespěchejte).