Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 23.9 °C

Světoznámá Sugar míří na prkna Moravského divadla. Muzikál připravuje režisér Marek David a dirigent Tomáš Hanák

Kultura

9.4.2024

Autor: red

Okouzlující zpěvačka Sugar a dva muzikanti, kteří se musí vydávat za členky dámské kapely, aby unikli spárům mafie. Světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k filmu Někdo to rád horké, připravuje se souborem opery a operety režisér Marek David a dirigent Tomáš Hanák. Historicky třetí olomoucké uvedení bude mít premiéru 12. dubna v 19 hodin, II. premiéra se uskuteční o den později.

Foto: Tereza Valnerová

Muzikál Sugar vznikl podle scénáře k filmu "Někdo to rád horké" z pera režiséra a scénáristy Billyho Wildera a I. A. L. Diamonda. Premiéra filmu proběhla v roce 1959 a okamžitě se dostavil obrovský úspěch. Tvůrcům jako předloha posloužila reálná událost z roku 1929, kdy si dva mafiánské gangy vyřizovaly účty a zemřelo při tom několik lidí. Producentům se nezdálo jako dobrý nápad uvést hudební komedii, která začne masovou vraždou. Naštěstí si scénáristi stáli na svém a vznikl legendární film v hlavních rolích s Jackem Lemmonem, Tonym Curtisem a Marilyn Monroe s jazzovou hudbou Mattyho Malnecka oceněný Oscarem a Zlatými glóby.

Na základě tohoto úspěchu vznikla divadelní muzikálová podoba z pera trojlístku scénáristy Petera Stonea, skladatele Julea Stynea a textaře Boba Merilla. Muzikál byl poprvé uveden na Broadwayi v roce 1972 a stal se hitem divadelních scén po celém světě. V České republice premiéra proběhla v roce 1986. Moravské divadlo Olomouc Sugar uvedlo dvakrát, a to v roce 1997 v režii Martina Dubovice a v roce 2011 v čele s režisérkou Dagmar Hlubkovou a dirigentem Petrem Šumníkem.

Autorem hudebního nastudování a dirigentem současné inscenace je Tomáš Hanák. "Muzikál Sugar patří k tomu nejlepšímu, co může tento žánr nabídnout. Každé hudební číslo hýří bohatou invencí a temperamentem, je zcela jedinečné a svébytné. Nápaditá a vtipná instrumentace postavená na nástrojích Big Bandu podtrhuje účinek chytlavých melodií. Swingový charakter hudby dokáže roztančit každého posluchače, a to i přesto, že musí během představení zůstat sedět na místě," prozradil detaily o hudbě dirigent.

S tím souhlasí i režisér Marek David: "Sugar je v prvé řadě velmi dobře napsaný muzikál. Jsou zde zřetelně vidět některé principy tohoto žánru jako je trefně vypointovaný příběh, lehce zapamatovatelné melodie, které si divák zpívá při odchodu z divadla, překvapující humor, působivá taneční čísla a hravost." Marek David přiznává, že byť se žánru dlouhodobě věnuje a aktuálně zastává pozici dramaturga souboru muzikálu Národního divadla moravskoslezského, se Sugar se poprvé setkává právě nyní, což ale považuje spíše za výhodu. "Nebyl jsem tak ničím ovlivněn, čehož jsme využili s výtvarníkem Markem Cpinem také v přístupu ke scénografickému řešení," uvedl režisér.

Foto: Tereza Valnerová

"S režisérem jsme se shodli, že namísto patrových postelí v kupé, makety vlaku, hotelu, garáží, které se při inscenování Sugar mnohdy využívají, u nás zvítězí hravost a divadelnost. V muzikálu se střídá plno prostředí, jsou tam rychlé, vlastně filmové střihy, proto jsme potřebovali jeden hlavní dominantní prvek, který by nám definoval atmosféru celého muzikálu. Ten se odehrává v jazzové éře, celý příběh se točí okolo hudebníků. Naše volba tedy padla na trumpetu v nadživotní velikosti, což je krásný objekt, který připomíná industriální prostředí Chicaga, a dá se lehce proměnit na vlak, parník nebo na floridské slunce," přiblížil scénografii Marek Cpin, který též navrhl kostýmy, jež se však drží dané podoby. "U dobového muzikálu, jehož příběh je známý, musíte připravit kostýmy i dekorace ve stylu, který je předepsaný. Sugar nemůžete odehrát v džínách. Je to mnohem složitější strojek, který vyžaduje velké nasazení od všech zúčastněných – herců, techniky, dílen – kteří v tomto směru odvedli naprosto perfektní práci," doplnil Cpin.

Inscenační tým dále doplnil Filip Horn, který vytvořil light design. Nedílnou součástí jsou také tanečníci ze souboru baletu, kteří spolu s pěvci zkouší pod vedením choreografů Anežky Knotkové a Tona Ferriola. Zatímco Anežka Knotková se specializuje na stepařskou disciplínu, Tono Ferriol se při tvorbě choreografie inspiroval stylem režiséra, tanečníka a choreografa Boba Fosseho. "Používám velmi dynamické pohyby a vizuální obrazy, které si diváci mohou později zapamatovat. Hodně také trvám na tom, aby se při tanci "mluvilo prsty", přebírám ikonické Fosseho "jazzové ruce"," uvedl Ferriol a dodává, že oba choreografové pracují nejen s tanečníky, ale také herci a zpěváky, kteří tak museli nejednou vystoupit ze své komfortní zóny, ale vše zvládli na jedničku.

V titulní roli Sugar se budou alternovat Lucie Skácelíková ze souboru opery a operety s hostkami Lucií Kordovou a Andreou Gabrišovou. Roli Joea, v přestrojení Josefíny, si zahraje Daniel Kfelíř, kterého bude alternovat hostující Jiří Daniel. Jako Jerryho vydávajícího se za Dafné diváci uvidí Vojtěcha Pačáka s hostujícím Tadeášem Hozou. V dalších rolích se představí sólisté Anna Moriová a Jiří Přibyl v alternaci se sboristy Věrou Veselskou a Petrem Martínkem a jiní členové sboru.

"Po roce a půl od uvedení Hello, Dolly! se naši diváci dočkají dalšího populárního muzikálu. Věřím, že touto inscenací potěšíme nejen milovníky muzikálového žánru, ale také ty diváky, kteří chtějí prostě jen na chvíli vypnout a pobavit se. Přeji účinkujícím a inscenačnímu týmu vydařenou premiéru," dodal ředitel Moravského divadla David Gerneš.