Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 7.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Svatomartinské hody jsou tady. Vydejte se s námi na dozlatova vypečenou husu a šťavnaté zelí

Svatomartinská husa

1.11.2022 aktualizováno 10.11.2022 13:30

Lenka Šťastná

Křupavá kůrčička, šťavnaté zelí, variace knedlíků a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – přesně takhle budou vypadat svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která rozhodně stojí za to. Zjistili jsme pro vás, které restaurace chystají klasickou husu i netradiční menu. Podívejte se...

V posledních letech se svatomartinská husa začíná objevovat v nabídce stále více podniků a není divu, že takové hodování v restauraci si nenechá ujít leckterá parta přátel či kolegů. Ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat svatomartinskou husu ujít. A pokud se rozhodujete mezi dvěma zcela odlišnými nabídkami různých restaurací, tak můžete zhřešit a zajít si do obou podniků. Nikdo neříká, že najednou, ale vypadá to, že husí pečínky nás budou provázet nejen o svatomartinském víkendu, ale v některých restauracích začíná nabídka už v pondělí 7. listopadu a nejpozději na husu můžete zajít dokonce 20. listopadu. A to už za přemýšlení nad tím, jestli jít do klasiky, zkusit netradiční variantu, nebo vyzkoušet obě a porovnat, přeci jen stojí. ;)

Kdy a kde nabízí svatomartinskou husu?

7. - 13. listopadu / Lobster Family Restaurant / rezervace u personálu, na webu nebo přes aplikaci Lobsterka
7. - 13. listopadu / Bistro Helen / rezervace přes formulář na webu nebo na tel.: 730 892 288
7. - 11. listopadu / Bistro Paulus / rezervace na tel.: 732 597 703
8. - 12. listopadu / Hotel Flora / rezervace na tel.: 724 030 428
8. - 13. listopadu / Moravská restaurace / rezervace na tel.: 602 748 700 nebo na moravska@moravskarestaurace.cz 
8. - 13. listopadu / Caffe Opera / rezervace na tel.: 724 486 192
9. - 11. listopadu / Restaurace Aquapark / rezervace na tel.: 588 517 792
9. - 12. listopadu / Morgan's Restaurant / rezervace na tel.: 727 971 117
9. - 12. listopadu / Nutrend World / rezervace na tel.: 583 842 503
10. - 12. listopadu / Restaurace a pizzerie U Kristýna / rezervace na tel.: 604 996 112, na emailu info@ukristyna.cz a na webu
10. - 12. listopadu / Restaurace U Rytíře / rezervace na tel.: 585 423 726
10. - 13. listopadu / Grill Pub Svoboda "Pod Lipami" / rezervace na tel.: 585 415 483 nebo přes rezervační formulář
10. - 13. listopadu / Svatováclavský pivovar / rezervace na tel.: 585 207 517
10. - 13. listopadu / Hanácká hospoda / rezervace na tel.: 774 033 045 nebo rezervace@hanackahospoda.com 
10. - 13. listopadu / Restaurace Stodola / rezervace na tel.: 702 117 462 nebo na stodolaolomouc@gmail.com
10. - 13. listopadu / Potrefená husa / rezervace na tel.: 585 412 700
10. - 13. listopadu / Restaurace a Penzion U Klásků / rezervace na tel.: 585 751 908, 602 543 443
10. - 13. listopadu / TVARG / rezervace na tel.: 739 619 039
11. listopadu / Bounty Rock Cafe / v rámci poledního menu
11. a 12. listopadu / Restaurace Na Dlouhé / rezervace na tel.: 774 179 400, 774 573 167, 585 220 074
11. - 13. listopadu / Long Story Short Eatery & Bakery / rezervace na tel.: 727 800 900 nebo na eatery@longstoryshort.cz 
11. - 13. listopadu / olomoucké Poděbrady / rezervace na tel.: 737 226 099 a na info@olomouckepodebrady 
11. - 13. listopadu / Café Restaurant Caesar / rezervace na tel.: 585 229 287
11. - 13. listopadu / Hostinec Dolní Bouda / rezervace na emailu info@dolnibouda.cz 
11. - 13. listopadu / American Grill Bar / rezervace na tel.: 704 410 259 a info@americangrillbar.cz 
11. - 13. listopadu / Restaurace Sokolka / rezervace na tel.: 602 518 000 nebo makva@seznam.cz 
11. - 13. listopadu / Restaurace U Kapličky / rezervace na tel.: 605 709 826
11. - 13. listopadu / Penzion a restaurace Fojtství / rezervace na tel.: 585 385 005
11. - 20. listopadu / Hostinec Chomout / rezervace na tel.: 608 778 348 a na hostinec@pivochomout.cz 
12. a 13. listopadu / Restaurace Na hřišti Hněvotín / rezervace na tel.: 730 101 983 nebo v restauraci

Pečená husa klasicky i netradičně. Čemu dáváte přednost? V olomouckých restauracích si budete moci vybírat z opravdových pochoutek...

Foto: Depositphotos.com

Svátek svatého Martina letos připadá na pátek 11. listopadu, některé restaurace však plánují začít s husími pečínkami už začátkem týdne, velká většina však svatomartinské hodování plánuje až na samotný svatomartinský víkend. Se značným náskokem začne husí speciality nabízet Lobster Family Restaurant, kde si husí pečínky můžete vychutnat už od pondělí 7. listopadu, a to až do neděle 13. listopadu. Čeká vás čtyřchodové svatomartinské menu, které zahrnuje husí paštiku, silný vývar z husy s knedlíkem z drobů, pečenou čtvrtku husy se špekovým knedlíkem a bramborovými šišky na sádle, k tomu bílé a červené zelí. Jako dezert pak tvarohový koláč s horkými hruškami a šlehačkou. Jednotlivé položky zakoupíte i samostatně nebo v menu za zvýhodněnou cenu. 

Také sousední Bistro Helen bude husu nabízet už od 7. do 13. listopadu. A pokud nemusíte klasickou husu se zelím a knedlíkem, ale nechcete se o tuto tradici ochudit, tak si zde zaručeně přijdete na své. V nabídce je husí konfit s badyánovým zelím, jalovcovou omáčkou a dýňovým pyré, jako dezert si můžete dát kaši z bezlepkových ovesných vloček. Ostatně i sám hlavní chod je vhodný pro celiaky.

Bistro Paulus v Envelopa Office Centru bude mít od pondělí 7. do pátku 11. listopadu v nabídce hlavních chodů konfitované husí stehno, zelí z červené řepy a opečené bramborové noky. Ve čtvrtek a v pátek si zde navíc můžete vychutnat kompletní menu, které doplní husí paštika s cibuládou, kaldoun s játrovými knedlíčky a dýňový cheesecake.

Od úterý 8. listopadu se pak připojí Hotel Flora, který bude svatomartinské menu nabízet do soboty 12. listopadu. Čeká vás zde kompletní menu za jednotnou cenu a obsahuje předkrm, husí polévku, čtvrtku pomalu pečené husy s dvojím zelím a variací knedlíků a svatomartinské rohlíčky jako dezert. U předkrmu můžete vybírat mezi husí paštikou s brusinkami a restovanými husími játry s cibulovým chutney.

Ve stejný den začne své menu servírovat i Moravská restaurace, která chystá již 26. Svatomartinské husí hody. Ty budou probíhat do neděle 13. listopadu a těšit se již tradičně můžete na husí speciality, vynikající mladá a Svatomartinská vína od Znovínu a na živou hudbu pod vedením primáše Jaromíra Odstrčila.

A rovněž od 8. listopadu bude jen o pár kroků dále nabízet husí pečínky také Caffe Opera. I tady vás čeká předkrm v podobě paštiky z husích jatýrek, husí vývar a můžete vybírat hned ze dvou hlavních chodů. Kromě klasiky v podobě ¼ konfitované husy s variací zelí a knedlíků můžete vyzkoušet i husí roládu plněnou žemlovou nádivkou s moravským zelím a bramborovými noky.

Ve dnech 9. až 11. listopadu chystá Svatomartinské hody i restaurace Aquapark. V nabídce je klasika v podobě husího kaldounu a ¼ pomalu pečené husy, k tomu bílé a červené zelí a houskový a bramborový knedlík.

Rovněž od středy 9. listopadu do soboty 12. 11. chystá Svatomartinské menu Morgan's Restaurant. Těšit se můžete na husí kaldoun s krupicovými nočky, konfitované husí stehno na zadělávaném bílém zelí se slaninou, červeném zelí s jablky a ořechy s houskovým a bramborovým knedlíkem. Jako sladkou tečku si vychutnáte mrkvový dortík s citrónovým krémem.

Ve stejné dny láká na husí speciality také Nutrend World. V nabídce je předkrm v podobě husí paštiky s mandlemi a brusinkami, krémový husí kaldoun a jako dezert ořechový koláč. Hlavní chod můžete vybírat mezi konfitovaným husím stehnem s červeným zelím s jablky a badyánem, bystročickým zelím a variací knedlíků a druhé v nabídce je sous-vide husí prso, pyré z červeného zelí, škvarková drobenka a restované bramborové noky.

Také kuchaři z Restaurace a pizzerie U Kristýna si připravili speciální menu, na kterém je kromě husy i kachna. V nabídce je totiž husí paštika jako předkrm, husí kaldoun a jako hlavní chod si můžete dát klasiku v podobě husího stehna s variací zelí a knedlíků, nebo zkuste kachní prso sous vide s ostružinovou omáčkou a bramborovo-mandlovým fondánem. Jako dezert se podávají domácí lívance s tvarohem a borůvkovou omáčkou.

Na svatomartinskou husu zve ve dnech 10 . až 12. listopadu také Restaurace U Rytíře. Zde můžete jako předkrm zvolit paštiku s brusinkami a mandlemi nebo druhou variantu, kterou je přepuštěné husí sádlo s jarní cibulkou. Jako hlavní chod vás čeká pečená vykostěná husa s červeným a bílým zelím a variací knedlíků. V nabídce nechybí ani poctivý husí kaldoun a dezert v podobě domácího jablečného závinu se šlehačkou.

Zajímavou nabídku si pro vás připravil také Grill Pub Svoboda "Pod Lipami", který od 10. do 13. listopadu láká nejen na skvělé husí menu v restauraci, ale také pro vás bude mít spoustu specialit, se kterými si vykouzlíte svatomartinské husí menu i u vás doma! Čeká vás menu plné specialit, přes paštičku, husí kaldoun až po pečené stehno se zelím, husí prsní steak, lokše nebo dokonce burger. Svatomartinské husí speciality zakoupíte také ve studené předpřipravené variantě, a to v obchůdku Be Chef Svoboda, který naleznete při restauraci. Zde si vše můžete nakoupit a doma pouze ohřejete, rozpečete a jednoduše si tak vykouzlíte doma hostinu jako v restauraci.

Od 10. listopadu až do vyprodání zásob láká na husí speciality Potrefená husa. A nabídka je opravdu pestrá. Vybírat můžete ze dvou předkrmů, polévky a dokonce čtyř hlavních chodů! Kromě konfitovaného stehna či prsa s variací zelí a knedlíků můžete ochutnat třeba roládu z husího prsa se žemlovou nádivkou s uzeným bokem. A taková grilovaná husí prsa s karamelovou trubičkou plněnou husí paštikou a pomerančovou omáčkou také vůbec nezní špatně...

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Od čtvrtku 10. listopadu až do vyprodání zásob chystá Svatomartinské menu také Svatováclavský pivovar. Těšte se na husí játra na grilu jako předkrm, kaldoun smasem a nočky, dozlatova pečené husí stehýnko s červeným zelím s jablky a brusinkami i dezert v podobě švestkového koláče s drobenkou. Chybět nebude ani svatomartinské víno.

Také Hanácká hospoda zve od 10. do 13. listopadu na husí hody. V nabídce najdete konfitované husí stehno s červeným a bílým zelím, mixem knedlíků a kaštanovou nádivkou. Dále nechybí restovaná husí játra s bramborovou lokší, paštika a hruškový koláč.

Restaurace a Penzion U Klásků připravuje svatomartinské hody rovněž ve dnech 10. až 13. listopadu. Vybírat můžete ze dvou předkrmů, polévky a tří hlavních chodů. V nabídce je pomalu pečené husí stehno, konfitované filírované husí prso a husí roláda plněná hruškami a šípkovou marmeládou. Navíc si zde jako v jediné restauraci z našeho přehledu můžete přílohy nakombinovat dle svého výběru. A nabídka zelí i knedlíků je opravdu pestrá.

Restaurace Stodola zve na svatomartinské menu ve dnech 10. až 13. listopadu. Vychutnáte si husí kaldoun s domácími nudlemi, pečenou husu s bílým a červeným zelím a variací knedlíků a jako dezert nechybí hruškový koláč s mandlemi a vanilkovou omáčkou. A kdo by huse neholdoval, tak si může dopřát kuřecí řízek s bramborovým salátem.

Od čtvrtka 10. listopadu až do neděle 13. listopadu zve na svatomartinské hody také TVARG ve Velké Bystřici. Jako předkrm vás čeká husí paštika, následuje husí kaldoun a hlavní chod se skládá z pomalu pečeného husího stehna na jablkách, k tomu dvojí zelí a domácí špekové a houskové knedlíky. Jako dezert bramborová lokše s mákem a malinami. Kromě klasického pečeného stehna si můžete jako hlavní chod dát i trhané husí maso a bramborovo-dýňové pyré.

Přímo na svátek sv. Martina, tedy v pátek 11. listopadu, si můžete objednat svatomartinskou husu i v Bounty Rock Cafe. V rámci poledního menu si můžete dát husí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky a k tomu pečené husí stehno, Bystročické zelí, houskový a bramborový knedlík.

Svatomartinské hodování chystají také kuchaři z Long Story Short v restauraci Eatery & Bakery, a to od pátku 11. 11. do neděle 13. 11. Objednat si můžete husí kaldoun a 1/4 pečené husy s červeným a kedlubnovým zelím, karlovarským knedlíkem a bramborovými noky. Kromě toho bude pro zájemce připravena k rozvozu i kompletní domácí husí hostina: celá pečená husa, červené zelí, kedlubnové zelí, bramborové noky, karlovarský knedlík, 2x LSS lager láhev, sklenička husího sádla a pšenično-žitný chleba.

Na svatomartinské hody lákají také na olomouckých Poděbradech. Koneckonců kde jinde spojit hodování s příjemnou procházkou v přírodě? Čeká vás kompletní čtyřchodové menu, kde jako předkrm dostanete domácí briošku plněnou kachním rilettes, husí kaldoun a jako dezert sněhové pusinky a flambovaná jablka s hruškami. Hlavní chod pak můžete vybírat ze dvou variant, a to husí stehýnko s variací zelí a knedlíků nebo kachní prso souse vide s batátovou kroketou a višňovou omáčkou.

Od 11. do 13. listopadu si husí dobroty vychutnáte i v Café Restaurant Caesar. Těšit se můžete na husí paštiku s cibulovým chutney, kaldoun s masem a nudlemi i na dlouze pečené husí stehno s červeným zelím a variací knedlíků. Ovšem takový burger s konfitovaným husím masem, cibulovým chutney s červeným zelím, vínem a brusinkovou majonézou by u nás asi vyhrál.

Na tradiční Svatomartinské husí hody zve od 11. do 13. listopadu i Hostinec Dolní Bouda. Jako předkrm se podávají grilovaná husí játra, kachní paštika s brusinkami nebo dokonce pštrosí tatarák. Jako hlavní chod je v nabídce husokachní prso s dýňovým pyré, kachní stehno s červeným zelím nebo pštrosí řízek v panko strouhance. Na objednávku lze připravit také celou husu s jablky, kroupami a hráškem pro až 5 osob a nechybí ani nabídka speciálních polévek a dezertů.

Ke svatomartinským hodům se připojuje také American Grill Bar na tř. Kosmonautů, který od pátku do neděle chystá speciální svatomartinský burger plný trhaného masa z konfitovaných husích stehen s domácím červeným zelím, to vše v čerstvě upečené bulce s hranolkami.

Restaurace Sokolka láká od 11. do 13. listopadu na kachní speciality. Čeká vás paštika z kachních jater s brusinkami a pečeným toastem, jako hlavní chod pak kachní stehno s červeným a kysaným zelím, jako příloha špekový a bramborový knedlík. Kromě toho je v nabídce i trhané kachní maso se švestkovým chuttney, omáčkou z červeného vína a pečeným bramborem. Nechybí ani dezert a svatomartinské víno.

Husí hody chystá i Restaurace U Kapličky v Řepčíně, která je bude podávat od 11. listopadu. V nabídce je husí kaldoun s celestýnskými nudlemi, 1/4 konfitované husy s mixem zelí a variací knedlíků a jako dezert domácí jablečný štrůdl.

Nejdéle bude husí speciality nabízet Hostinec a Pivovar Chomout, který na ně láká od pátku 11. až do neděle 20. listopadu. Těšit se můžete na paštiku z husích jatýrek s hruškovým chutney se skořicí, dále nechybí husí kaldoun a jako dezert pošírovaná hruška v černém čaji, přelitá karamelem s vanilkovou zmrzlinou. Jako hlavní chod vás čeká husí čtvrtka na pivě, červené a bílé zelí, lokše a karlovarský knedlík, ovšem můžete dát přednost i husí roládě s bramborovo-dýňovým pyré.

O víkendu 12. a 13. listopadu vás na svatomartinské menu zve i Restaurace Na hřišti Hněvotín. Čeká vás tříchodové menu s husí polévkou, hlavním chodem v podobě husího stehna, červeného a bílého zelí a k tomu houskový a bramborový knedlík. Jako dezert se podává domácí harlekýn.

TRADICE SVATOMARTINSKÝCH PEČÍNEK

Na pekáč se prý husa dostala za trest. Jedna legenda praví, že husám se stalo na podzim osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Údajně rušily slovo boží natolik, že zkrátka musely na pekáč. Druhá legenda souvisí přímo s postavou svatého Martina, který se před volbou na biskupa rozhodl skrývat a jako svůj úkryt zvolil husník. Jenže zrádné husy jej svým hlasitým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči.

Ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat pečenou husu ujít. Přejeme příjemné hodování a dobrou chuť!