Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 13.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Svátky města o víkendu vezmou návštěvníky na třicet míst

Kultura

16.6.2021

Autor: jap

Svátky města letos budou úplně jiné, než jsou Olomoučané zvyklí. Oslavy se totiž uskuteční nikoli centrálně, ale hned na třiceti místech současně. Spolu se svátky proběhne v pátek i Olomoucká muzejní noc. Víkend tedy bude opravdu nabitý.

Kompletní program Svátků města Olomouce najdete na webových stránkách akce

Víkend plný akcí předznamená už ve čtvrtek koncert zpěvačky Debbi na Korunní pevnůstce.

V pátek 18. června pak vypukne Olomoucká muzejní noc, která se letos kvůli covidu přesunula z května právě na červen. Ta otevře brány pěti desítek míst, mezi nimi a takových, která veřejnosti běžně přístupná nejsou. Lidé se tak mohou večer podívat třeba do radíkovského fortu, ale třeba i Anatomického muzea Lékařské fakulty. Součástí bude i druhý ročník festivalu Oživ centrum, který ve Smetanových sadech nabídne sportovní i kreativní aktivity pro děti, přehlídku volnočasových kroužků a táborů i design market. 

“Velkým lákadlem bude Lunalón, což je obří desetimetrový model Měsíce, který bude k vidění ve Smetanových sadech,” zmínil vedoucí magistrátního oddělení kultury Radim Schubert.

V pátek se také po několikaleté pauze znovu veřejnosti otevře radniční věž. V jejích prostorách je nová expozice, na věži přibyly i dalekohledy.

V rámci svátků města bude po několika letech konečně znovu otevřena i radniční věž. Jsou na ní nainstalovány i nové dalekohledy. (A použít je můžete zdarma.)

Foto: Jan Procházka

Svátky města jsou každoročně věnované oslavám sv. Pavlíny, patronky města. Tradiční průvod ke cti sv. Pavlíny se sice tentokrát neuskuteční, o možnost spatřit její relikvie však zájemci nepřijdou. Ostatky budou vystaveny od pátku 18. června od 18 hodin v kostele sv. Mořice. 

Samotné svátky města vypuknou v sobotu, tentokrát se ale nebudou soustředit jen na centrum, zájemce zavedou hned na třicet různých míst. Přesně tolik subjektů se totiž letos do akce zapojilo.

Velkým lákadlem bude i Lunalón, obrovský model Měsíce. Lidé ho uvidí ve Smetanových sadech.

Foto: archiv radnice

“Na své si zejména během soboty přijdou všichni. “Ať už jste milovníci historie, umění, hudby, knih, sportu či rukodělné zábavy, v bohatém programu si jistě najdete přesně to, co vás zajímá. Moravské divadlo se postará o hudební vystoupení v altánu ve Smetanových sadech, Moravská filharmonie vystoupí na ochozu radnice, chystá se i historická procházka městem nebo ukázka šermířské show,” říká Radim Schubert. Za pozornost stojí i akce  Z Letňáku na Zbrojnici, která na zmiňovanou trasu přinese koncerty i filmy pod širým nebem, swap a DIY stánky, výstavy i půjčovnu deskových her či sportovního vybavení. 

Do akce se zapojilo i Výstaviště Flora. Kromě květinové výzdoby, která zkrášlí Horní náměstí, zve také na Vyznání růžím – víkend v olomouckém Rozáriu, během kterého si užijete nejen podívanou na krásné růže, ale také floristické show, přednášky a workshopy nebo koncerty.