Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Svátky města lákají na koncerty, výstavy i na tradiční průvod ke cti svaté Pavlíny

Tipy a názory

22.5.2019

Autor: red

Tradiční oslavy letos nabídnou mezi 29. květnem a 2. červnem vedle mimořádně pestrého a velmi muzikálního programu také připomínku jubilea 200 let od zvolení rakouského arcivévody Rudolfa Jana olomouckým arcibiskupem. A nebude chybět ani tradiční průvod ke cti svaté Pavlíny, tentokrát doprovázený nasvícenými památkami.

Foto: Archiv redakce

Kompletní program Svátků města a svátků písní naleznete zde.

Na podobě programu se výrazně promítá fakt, že se Svátky města Olomouce úzce propojily už před několika lety se Svátky písní. Velká část dění bude spojena s hudbou a zpěvem. Už sám začátek oslav se nese v hudebním duchu, ve středu v rámci oživování městských částí rozezní prostory chválkovické sokolovny sbory z Kazachstánu, Bulharska a Malajsie.

Slavnostní atmosféru bude mít hlavní večerní koncert v pátek. "Koncertem Beethovenova díla Missa Solemnis, které slavný skladatel věnoval svému příteli a olomouckému arcibiskupovi Rudolfu Janovi Habsburskému, oslavíme 200 let od inaugurace této významné osobnosti," sdělil náměstek primátora Pavel Hekela. Mimochodem, monumentální Beethovenova skladba na českých pódiích zní velmi zřídka. I proto bude olomoucké provedení, které v pátek 31. května rozezní kostel svatého Mořice v podání Moravské filharmonie a Českého filharmonického sboru, opravdu mimořádné. Koncert bude v přímém přenosu vysílat TV Noe.

"Jedním z hlavních bodů oslav je tradiční průvod ke cti patronky města, svaté Pavlíny. Chtěl bych pozvat Olomoučany i návštěvníky do průvodu, který bude letos zajímavě zpestřen vystoupeními pěveckých sborů na několika místech trasy průvodu," popsal primátor Mirek Žbánek. "Trasu průvodu, který začíná na Horním náměstí ve čtvrt na devět, navíc zkrášlí také slavnostní nasvícení památek," doplnil. Trasa průvodu: Horní náměstí – Dolní náměstí – Panská – Žerotínovo náměstí – Univerzitní – Denisova – Ostružnická – Horní náměstí – Opletalova – chrám sv. Mořice.

V pátek ve 13:30 se také uskuteční další ročník akce ZUŠ Open. Na Horním náměstí vystoupí více než 20 skupin a souborů hudebních, tanečních i výtvarných z celého Olomouckého kraje.

V sobotu 1. června čeká hosty oslav celodenní doprovodný program. V sobotu se návštěvníci mohou těšit na závěrečný koncert Svátků písní a soutěž o absolutního vítěze soutěže, kde uvidí výběr nejlepších těles z aktuálního ročníku festivalu. Opět především hudebním zážitkem bude večerní Koncert Sborové ro(c)kování na Horním náměstí, kde zazní skladby Beatles, Queen a známé spirituály v netradičním a atraktivním podání Ars Brunensis, Komorního sboru Lenky Dohnalové-Mlynářové a spojených pěveckých sborů. Po koncertu ozáří centrum Olomouce velký scénický ohňostroj. Už během dne si na Horním náměstí lidé mohou vychutnat například prezentaci regionálních pivovarů, vinařství a gastronomie. Děti mohou rozvíjet svůj talent v oblíbených tvůrčích dílnách. Informační centrum města připravuje komentované prohlídky Po stopách arcibiskupa Rudolfa Jana. Výjimečného habsburského prince a arcibiskupa si lidé budou moci připomenout i v oranžerii ve Smetanových sadech na výstavě Rudolf Jan: Muž, jehož srdce bilo pro Olomouc. Chystá se také doprovodná výstava propagující projekt Sculpture Line, kdy se v Galerii města Olomouce na Dolním náměstí odehraje zcela unikátní výstava David, Dostál a Gabriel na lodi. Představena zde budou od 30. května do 30. června díla špičkových českých sochařů Jiřího Davida, Michala Gabriela a Jana Dostála.

Součástí svátků bude i letos slavnostní předávání Cen města Olomouce a Cen za počin roku 2018, které se odehraje ve čtvrtek od 20 hodin v Moravském divadle.

Svatá Pavlína
Patronkou města se stala svatá Pavlína 23. října 1623 poté, kdy prosebný průvod s jejími ostatky pomohl zažehnat těžkou morovou epidemii. Ostatky svaté Pavlíny jsou uloženy v chrámu svatého Mořice, kde se nachází její oltář. Průvod ke cti svaté Pavlíny je pořádán každoročně a je součástí Svátků města. Svatá Pavlína pocházela z Říma, kde byla společně se svými rodiči umučena. Pro přijetí křesťanství byl otec Artemisius sťat a Pavlína s matkou Kandiou byly ukamenovány. Jezuita Mikuláš Lancicius přinesl roku 1623 do Olomouce ostatky svaté Pavlíny z římských katakomb. Když roku 1623 zuřil ve městě strašlivý mor, který si vyžádal přes 7000 obětí, uspořádala městská rada v neděli 8. října 1623 prosebný průvod s ostatky sv. Pavlíny. Průvod šel z jezuitské koleje do chrámu sv. Mořice v naději, že světice vyprosí zažehnání nelítostné řádící epidemie. Z vděčnosti, že se tak stalo, zvolila městská rada 23. října 1623 sv. Pavlínu za patronku města Olomouce. Olomoucký biskup kardinál kníže František Dietrichštejn (1599–1636) ji zařadil mezi spolupatronky katedrály. Svatá Pavlína pak byla vzývána ještě v letech 1626, 1633, 1634, 1637, 1675 a 1715. Největší průvod s ostatky sv. Pavlíny se konal právě v roce 1715 za zuřícího moru, na který ještě dnes upomínají dva sloupy – čestný sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí a mariánský morový sloup na Dolním náměstí. Její památka se připomíná pátou neděli po sv. Duchu.