Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 28.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Studenti za pár hodin sestrojili meteostanici nebo hackli zadní světlo automobilu

Zprávy z regionu

27.11.2023

Autor: roc

Čtyři desítky středoškolských i vysokoškolských studentů se v pátek a v sobotu zapojily do technického maratonu Hellathon, který již potřetí nabízí účastníkům možnost vyřešit v krátkém čase náročná technická témata a ukázat tak své praktické dovednosti v oblastech jako IT, elektrotechnika či konstrukce. Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde se klání konalo, studenti například sestrojili funkční meteostanici nebo hackli interní systém, který ovládá zadní skupinové svítilny automobilu.

Šest středoškolských a čtyři vysokoškolské týmy si dopředu vybraly z pěti témat určených pořadatelem soutěže – společností HELLA, která je na špici světového vývoje a výroby osvětlovací techniky a elektroniky do automobilů. Kromě hackování zadní lampy a sestrojení meteostanice si mohli účastníci vybrat ještě programování pomocí umělé inteligence, vymodelování držáku světla na jízdní kolo či sestrojení měřiče osvětlení.

„Tohle je originální světlo, druhé takové už na světě nenajdete. Držák s krytem na něj jsme vyrobili na 3D tiskárně a nic lepšího za 12 hodin těžko někdo navrhne,“ představil svůj výtvor jeden ze středoškolských týmů.

Všechna témata našla řešitele, řada z nich i několik. Studenti středních škol měli na splnění úkolu 12 hodin, jejich starší kolegové 24 hodin. Porota složená z odborníků z akademické i průmyslové sféry určila jako vítěze mladší kategorie tým s názvem Stark Industries ze Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky Mohelnice, kteří se nejlépe popasovali s tématem IoT Meteostanice. Mezi vysokoškoláky zvítězil tým Pírka z Univerzity Palackého, který si rovněž zvolil téma IoT Meteostanice.

„Jsem rád, že akce získává mezi středoškoláky i vysokoškoláky na prestiži. Dobrá zpráva pro celou naši společnost je, že mladí lidé mají o vývoj a výzkum zájem, jsou nesmírně kreativní a často ochotní obětovat vědě a technice spoustu svého volného času,“ zhodnotil soutěž generální ředitel HELLA AUTOTECHNIK NOVA Petr Novotný.

roc

Reklama

R6 CLUB

Katalog firem » Zábava, volný čas » Kluby

Multižánrový hudební klub v centru Olomouce. R6 Club nabídne 2 hudební scény, velkokapacitní bary, letní terasu s barem na střeše klubu. Celý klub je klimatizovaný včetně moderních toalet. ...