Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Studenti Univerzity Palackého zpracovávají zajímavé příběhy seniorů

Zprávy z regionu

18.2.2019

Autor: red

Studenti Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (CMTF UP) zpracovávají zajímavé životní příběhy seniorů. Aktivita má pomoci propojit seniory z pobytových sociálních zařízení s mladou generací. Osudy, které by neměly být zapomenuty, si čtenáři mohou pravidelně přečíst na stránkách měsíčníku Olomouckého kraje.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Rubrika (Ne)zapomenuté příběhy Olomouckého kraje se stala součástí regionálního zpravodaje jako jeden z výstupů projektu Podpora aktivního života seniorů v Olomouckém kraji II. Jeho cílem je rozvoj občanských kompetencí seniorů prostřednictvím účasti seniorů na formálním i neformálním komunitním životě. Studenti od října loňského roku uskutečnili 23 rozhovorů, na stránkách krajského zpravodaje se první objevil v prosinci. 

Pro zpracování příběhů byla oslovena katedra křesťanské sociální práce CMTF UP, která s krajským oddělením sociálně-právní ochrany úzce spolupracuje. "Někteří senioři se nemohou vyrovnat se svou situací, připadají si pro společnost nebo pro vlastní rodinu neužiteční a stávají se apatickými. Projekt je chce z této netečnosti vytáhnout, dát jim znovu pocit zájmu o vlastní osobu a připomenout jim jejich důležitost na tomto světě. Příběhy seniorů studenti zpracovávali v rámci předmětu Posouzení životní situace," uvedla odborná asistentka katedry Zlatica Dorková.

Podle jedné z autorek (Ne)zapomenutých příběhů Aleny Vaňousové jsou senioři ochotni vyprávět, stačí se o ně jen zajímat a vyhradit si na ně čas. "I přes svůj pokročilý věk si pan Osička pamatoval mnohé věci ze svého života a nevadilo mu podělit se o ně. Celkově byl velmi otevřený a sdílný. Měla jsem dojem, že ho má pozornost a zájem těší. Později mě dokonce pan Osička pozval k nim do domova na koncert. Protože jsem se ale nemohla zúčastnit, navštívila jsem pana Osičku v lednu. Byl rád a pokračoval ve vyprávění o svém životě," zavzpomínala studentka teologické fakulty.

Vedle příjemných mezigeneračních setkání má tato aktivita pozitivní dopad také na budoucí profesní život studentů. "Profesně tato aktivita prověřila mé schopnosti vést narativní rozhovor, sbírat data, autenticky a strukturovaně je prezentovat v článku. Osobnostně mi přinesla dvě milá mezigenerační setkání, možnost nahlédnout do zkušeností a postojů lidí, které bych jinak patrně nepotkal," uvedl Lukáš Weselowski.

"Plánujeme v této aktivitě ve spolupráci s krajským úřadem pokračovat. A přemýšlíme i o dalších aktivitách, které by bylo možné se studenty a Dobrovolnickým centrem UP realizovat," dodala závěrem Zlatica Dorková.