Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Stromek přímo z plantáže! U Troubek vám uříznou jehličnan, který si sami vyberete

Tipy a názory

6.12.2019

Zuzana Doleželová

Voňavé jehličí a stromek přímo na míru, navíc čerstvě uříznutý. Přesně to nabízí Stanislav Berčík na své plantáži u Troubek. Lidem dělá radost krásnými vánočními stromy už řadu let. I letos čekají na zákazníky oblíbené smrky, jedle nebo borovice, a to až do 22. prosince.

Objevili jsme pro vás...

Vánoční stromky Berčík
Více informací naleznete ZDE.

Se stromky vyrovnanými na plochách před nákupními centry se v poslední době setkáváme ještě dřív, než začne advent. Pokud si s jejich koupí nepospíšíme, před Štědrým dnem už není moc velký výběr. Velmi často se pak stává, že hned po svátcích stromeček schne a jehličí nacházíme po celém bytě... Jestli vám doma chybí svěží vůně lesa, která vánoční pohodu skvěle dokresluje, vydejte se pro stromek na plantáž. Tady si stromek sami vyberete a uříznou ho přímo před vámi. 

Z trhu na plantáž

Jedna taková plantáž se nachází u Troubek u jezera. Stanislav Berčík na ní pěstuje stromky už řadu let. "Začali jsme s tím hned po revoluci. Dříve jsme prodávali stromky na trhu. Byla to velmi náročná práce, která obnášela stromky nejprve večer nařezat, ráno naložit a vydat se s nimi často velmi zasněženou cestou do Zlína. Tam se nám někdy dařilo dobře, jindy o něco hůř. Navíc v době, kdy jsme byli na trhu, plantáž nikdo nehlídal, a tak se stávalo, že jsme po příjezdu domů zjistili, že nám nějaké stromky chybí. Prostě je někdo ukradl," vzpomíná Stanislav Berčík. Dnes pěstuje vánoční stromy na necelých dvou hektarech a prodává je přímo na plantáži. "A i dnes se stává, že nám je lidé kradou. Za kuriózní považuju, že už 6. listopadu nám někdo uřezal sedm jedlí normandských," podotýká Berčík.

Na plantáži u Troubek najdete smrk ztepilý, stříbrný i smrk omorika, dále pak borovici, jedli normandskou, bělokorou, obrovskou i plstnatoplodou. "Největší poptávka je po jedli normandské," říká majitel plantáže. Lidé si tu vyberou jak maličké stromky, které mohou postavit na stolek, tak i třímetrové (a vyšší) stromy. "I o ty je mezi zákazníky zájem," potvrzuje Berčík. 

Na plantáži u Troubek si vybere snad každý... Stromečky tu nechávají růst volně, nezaštipují je, jen několikrát ročně vyžínají trávu mezi nimi. "Strom musí mít čisto," vysvětluje Stanislav Berčík.

Foto: Depositphotos.com

Stromek, který voní

Nesmírnou výhodou je, že si z plantáže odvezete strom, který skutečně provoní váš domov a vydrží vám ještě dlouho po svátcích. "Nejvíc voní smrk stříbrný. Krásně voní i jedle obrovská, ta je cítit po citrusech," usmívá se Stanislav Berčík.

Otevřeno od 07:00 až do 22. prosince

Otevřeno je denně od 07:00 do pozdních večerních hodin. Jestli si však chcete vybrat strom přímo na míru, je lepší přijet ještě za světla, protože než si plantáž v klidu projdete, chvilku vám to zabere. Stanislav Berčík letos naplánoval prodej do 22. prosince. "Velký nápor očekáváme vždy o víkendu. Už ten minulý tu bylo opravdu hodně lidí," říká.

Za smrk obecný zaplatíte 300 korun, za smrk stříbrný 550 korun, za borovici dáte 400 korun a cena jedličky se pohybuje v rozmezí od 600 do 2500 korun. Stromek vám na místě zabalí zdarma. Plantáž je otevřena od 07:00 do pozdních večerních hodin, do areálu je zakázán vstup se psem a naposledy vám stromek uříznou 22. prosince. A pokud máte rádi med, tak pro vás máme dobrou zprávu - i ten na plantáži koupíte...