Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Street Art Festival, Majáles, Řeka má duši, Univerzita Palackého i Moravská vysoká škola. Město rozdělovalo dotace

Zprávy z regionu

22.2.2019

Autor: red

Do školství, životního prostředí a kultury směřovaly dotace, o jejichž rozdělení rozhodovala městská rada. V součtu se jednalo zhruba o dvacet milionů korun. Dotace přesahující padesát tisíc korun musí na březnovém zasedání schválit ještě zastupitelé.

Wild Drawing: The Power of Silence / Street Art Festival /

Foto: Jiří M. Doležel

Více než tři desítky žádostí se ucházely o podporu v oblasti tvorby a ochrany životního prostředí. Rozdělovalo se 450 tisíc korun. Podpora je neinvestičního charakteru a dosáhly na ni například projekty spolku Sagittaria na likvidaci invazních druhů rostlin na území města Olomouce nebo na péči o lokální biocentrum v Droždíně. Spolek Tyto získal dotaci na ochranu a podporu genofondu sov a dravých ptáků v městských lesích nebo monitoring a ochranu racka chechtavého a racka černohlavého ve správní působnosti statutárního města. Spolek Viadua zase dostane prostředky na provoz stanoviště Malý vodní badatel v Botanické zahradě a péči o luční záhony a květnatou louku na území města Olomouce.

Umění a živá kultura se ucházely celkem o 14,5 milionu korun. Oddělení kultury a kulturní komise se kvůli hodnocení žádostí sešly čtyřikrát, největší důraz byl kladen na tradice, jedinečnost a kvalitu projektu. "Komise také přihlížela k finanční stránce žádosti a výši dotace v minulých letech. Oddělení kultury navíc zorganizovalo veřejné prezentace projektů a významných kulturních akcí, které žádají město o dotaci vyšší než dvě stě tisíc korun," uvedl náměstek primátora Pavel Hekela. Předloženo bylo 172 žádostí s celkovou požadovanou částkou přesahující 26 milionů korun. Největší statisícové dotace směřují na podporu Street Art Festivalu nebo vydání jazzového CD Jana Vičara s olomouckými swingovými a vokálními tělesy. Dotaci obdrží i univerzitní Majáles nebo festival videomappingu Vzáří. S grantem mohou počítat organizátoři kulturního festivalu Řeka má duši či Festival Michalský výpad. Kulturní komise myslela i na Poděs – festival pro dětské amatérské divadelní soubory nebo na celostátní přehlídku amatérských loutkových souborů Čechova Olomouc, stejně jako na obrozující se festival francouzské kultury Bonjour Olomouc.

Z rozpočtu odboru školství dostane letos Univerzita Palackého grant ve výši 940 tisíc a Moravská vysoká škola 60 tisíc korun. "Předložené žádosti byly zpracovány odborem školství dle kritérií, která byla schválena na jednání Rady města Olomouce. Navržené částky vychází z počtu bodů, které jednotlivé žádosti získaly," objasnil náměstek primátora odpovědný za gesci školství Karel Konečný. Jeho odbor půlmilionem korun grantově podpořil také mateřské školy jiných než městských zřizovatelů. Zpravidla se jednalo o lesní školy Sluněnka, Bažinka nebo Sofisa.

Odbor školství a Komise pro výchovu a vzdělávaní a využití volného času se rovněž zabývala žádostmi pro volnočasové aktivity dětí a mládeže. Celkem šlo o 2,6 milionu korun. Mezi úspěšné žadatele se zařadí například příměstské tábory a vodácké aktivity Royal Rangers Olomouc, Asociace turistických oddílů mládeže ČR, Badminton Akademie Olomouc nebo Baletní studio při Moravském divadle Olomouc a Taneční klub Olymp Olomouc. I v této grantové kapitole uspěla Univerzita Palackého, a to svými kempy biologie, angličtiny, E-bezpečí nebo kempem výchovy k občanství.