Středomoravské pivovary získaly prestižní ocenění - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pondělí 16. června 2025, svátek má Zbyněk, venku je 20.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Středomoravské pivovary získaly prestižní ocenění

Zprávy z regionu

27.9.2008

Autor: amb

Skupina tří moravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel vaří nejlepší piva v republice. Rozhodli o tom čeští sládci a pivovarští experti v prestižní degustační soutěži České pivo 2008. Pivovary Zubr, Litovel a Holba opakovaně získaly více než třetinu všech ocenění ve většině kategorií – šest medailí z patnácti udělovaných. Jednu zlatou, dvě stříbrné a třikrát bronz.

"Zlatá medaile pro Zubr Gold v kategorii světlých výčepních piv, stříbro ve stejné kategorii pro Holbu Classic a druhé stříbro pro tmavé výčepní Zubr Classic společně s bronzovými medailemi, které získaly světlý ležák Litovel Premium, tmavé výčepní Litovel Dark a nealkoholické pivo Litovel Free potvrzují, že nejlepší česká piva se vaří v srdci Moravy," říká mluvčí pivovarů Zubr a Holba Hana Matulová.
Hlavními kriterii hodnocení byly nejen kvalita, chuť a její vyváženost, ale také vůně, barva, pěna, celkový pocit po napití a další senzorické a analytické vlastnosti. Tedy vše důležité pro konzumenta, měřeno okem odborníka. Jak uvařit nejlepší pivo v republice, ví nejlépe sládková vítězné značky Zubr Nataša Rousková. "Ctíme klasickou výrobu piva jako před více než sto lety. To znamená, že vaříme na dva rmuty, aby si pivo vzalo to nejlepší ze sladu i chmele. Pivo u nás kvasí přirozeně na otevřené spilce a pozvolným dokvašováním v ležáckých sklepích získává správný říz. Na rozdíl od největších průmyslových pivovarů vaříme na předem danou stupňovitost a tím vyloučíme ředění piva vodou. Naše piva vznikají přirozenými procesy a není je zapotřebí uměle dobarvovat ani jinak upravovat," vyjmenovává výhody klasicky vařeného piva Nataša Rousková.
I když se tento postup jeví jako jednoduchý, má svá úskalí. A tím jsou především peníze, konkrétně vyšší náklady na výrobu. "Proto dnes většina pivovarnických gigantů vyrábí takzvaná europiva s co možná nejnižšími náklady, byť za cenu nevýrazné identické chuti. V rámci globalizace je běžným jevem velkovýrobců uvařit jedno pivo a prodávat ho pod různými značkami, ve skutečnosti se tedy liší jen etiketou. To, co takový pivovar ušetří na výrobě, pak může investovat do reklamy a lákat zákazníka ke koupi," upozorňuje Antonín Chytil, obchodní ředitel pivovarnické skupiny Zubr, Holba, Litovel.
V soutěži České pivo, kterou každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským, probíhá anonymní hodnocení jednotlivých vzorků pivovarskými odborníky ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků. "Velmi důležitý je fakt, že vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale odebírá je komise VÚPS přímo v pivovarech. Letos se soutěže zúčastnilo celkem 64 značek hodnocených v pěti kategoriích," zmínila mluvčí Matulová.
Produkce pivovarů Zubr, Holba a Litovel dohromady dosahuje téměř milion hektolitrů piva ročně. Z toho zhruba desetina jde na vývoz, ostatní se vypije v České republice, kde skupině patří pětiprocentní podíl trhu.

amb

Reklama

ELEKTRO SYSTÉMY VILÍMEC

Katalog firem » Obchod » Bezpečnostní systémy

ELEKTROSYSTÉMY DUŠAN VILÍMEC nabízí, dodává,instaluje a zajišťuje servis na: Elektronické zabezpečení objektů Elektronické protipožární systémy Monitorovací kame...