Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 6.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Starci na chmelu i Noc na Karlštejně. Divadlo láká na open air festival

Kultura

15.8.2019

roc

Už počtvrté se na několika místech v Olomouci a okolí odehraje festival Moravské divadelní léto. Pod širou oblohou, navíc v působivých kulisách, tu diváci shlédnou šest představení Moravského divadla. Nově mezi ně přibude i balet. Po lístcích se doslova zaprášilo a na některé dny už je zcela vyprodáno. Zájemci o tento jedinečný zážitek by si proto měli pospíšit.

„Při tvorbě programu festivalu pro nás byla zásadní dvě kritéria. Jednak chceme divákům zprostředkovat exkluzivní a nezapomenutelné zážitky a nabídnout jim to nejlepší z našeho repertoáru, ale na druhou stranu musíme brát v potaz i technickou proveditelnost. Některé inscenace jsou natolik technicky náročné, že je není možné hrát jinde než v kamenném divadle s patřičným zázemím. Pro letošek jsme na základě těchto dvou kritérií vybrali tituly Balet gala, Kupec benátský, Noc na Karlštejně, Robin Hood, Sluha dvou pánů a Starci na chmelu,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Hit letošní sezony Starci na chmelu zažije na festivalu olomouckou open-air premiéru stejně jako inscenace Shakespearovy komedie Kupec benátský, která se uvedení pod širým nebem dočká pouhé dva měsíce po své premiéře v Moravském divadle. Festivalovou atmosféru naopak již dobře znají inscenace Sluha dvou pánů, Robin Hood a Noc na Karlštejně, které se v předchozích ročnících Moravského divadelního léta dočkaly velké divácké odezvy.

PROGRAM

AMFITEÁTR VE VELKÉ BYSTŘICI

22. 8., 20:00 SLUHA DVOU PÁNŮ

FORT KŘELOV

23. 8., 20:00 KUPEC BENÁTSKÝ
24. 8., 20:00 ROBIN HOOD

KORUNNÍ PEVNŮSTKA

25. 8., 20:00 NOC NA KARLŠTEJNĚ
26. 8., 20:00 STARCI NA CHMELU
27. 8., 20:00 BALET GALA


Vstupenky jsou v prodeji na webu divadla www.mdol.cz a od 19. srpna pak v pokladně divadla. K dostání jsou rovněž v informačním centru v podloubí olomoucké radnice. Pokud nebude vyprodáno, zakoupit je bude možno i na místě před začátkem představení.

Foto: Jan Procházka

Vůbec poprvé se přehlídky zúčastní baletní soubor. Příznivcům tanečního umění nabídne exkluzivní projekt Balet Gala, v němž vystoupí držitelé Ceny Thálie Yui Kyotani, Nikola Márová a Michal Štípa. Ještě před oficiálním startem divadelní sezony se publiku představí nové posily baletního souboru – Češky Barbora Lahučká a Ludmila Novotná, Britka Daisy Wales, Italové Andrea Canalicchio a Francesca Raule, Australanka Katarina Gajic a Novozélanďan Johannes Nolden a také Japonci Hodaka Maruyama a Risa Maruyama. „Program tohoto představení pod širým nebem bude odlišný od představení, které znají návštěvníci Moravského divadla. První část večera je sice shodná s tímto projektem – uvedeme v ní ukázky z celovečerního baletu Paquita - ale s rozdílným obsazením doplněným o nové členy souboru. Ve druhé části galavečera představíme čtyři nové choreografie. Diváci se mohou těšit na dvě Pas de trois z baletů Spící krasavice a Le Corsaire a také na Indický tanec z Bajadéry. V adagiu ze třetího jednání Labutího jezera uvidíme dlouholeté první sólisty baletu pražského Národního divadla Nikolu Márovou a Michala Štípu,“ sdělila dramaturgyně olomouckého baletu Martina Náhlíková. „Open air představení Balet Gala vzniká ve spolupráci s Nadačním fondem pro druhou kariéru, který pomáhá tanečníkům zvládnout životní a profesní změnu po ukončení aktivní kariéry,“ doplnil umělecký šéf baletu Michal Štípa. Koupí vstupenky na Balet Gala tak diváci přispějí na činnost organizace.

Přestože divadlo doufá v přízeň počasí, připravuje se i na variantu deště. “Platí, že hrajeme za každého počasí. Pokud by pršelo tak, že by to mělo představení zhatit, rozhodneme to až na místě. Apelujeme proto na diváky, aby se vybavili pláštěnkami. Deštníky prosím nechejte doma, ty totiž brání ostatním divákům ve výhledu,” shrnul mluvčí divadla David Kresta.