Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Spolek Jdeme Autistům Naproti oslaví 20 let. Chystá se benefiční premiéra filmu Spolu i beseda se Štěpánem Kozubem

Zprávy z regionu

30.9.2022

Autor: red

Spolek Jdeme Autistům Naproti poskytuje své služby dětem i dospělým s poruchou autistického spektra a jejich rodinám již devatenáct let. Původně malá organizace postavená na práci několika odborníků se postupně rozrůstala. Dnes v ní v přímé péči působí 20 odborníků v oblasti PAS, kteří spolupracují ročně s téměř 200 rodinami či jednotlivci. Jako předzvěst oslav dvacátého výročí, které spolek oslaví v příštím roce, pořádá ve čtvrtek 6. října 2022 ve spolupráci s Kinem Metropol benefiční akci, jejíž výtěžek půjde na rozvoj služeb spolku.

Premiéra nového českého filmu Spolu bude doplněna o besedu se Štěpánem Kozubem, který si ve filmu zahrál hlavní roli mladíka Michala, který žije s diagnózou porucha autistického spektra. Ta však neovlivňuje pouze jeho život, ale i životy těch nejbližších, tedy jeho matku a sestru (v podání Veroniky Žilkové a Kamily Janovičové). Přesto, že se ve filmu řeší téma narušených vztahů mezi jednotlivými protagonisty, nemusejí diváci očekávat pouze drama. Film je o hledání a nacházení naděje i humoru v situacích, které každodenní život s jinakostí přináší.

Touto cestou chtěl spolek upozornit na problematiku osob, které žijí s diagnózou autismus.
A také na to, že toto postižení zasahuje nejen celý život těchto osob, ale i všechny členy rodiny, a velmi často může oslabovat rodinné vztahy. Dalším důvodem pro uspořádání této benefiční akce beze sporu bylo získat další finanční prostředky pro rozvoj služeb určených klientům s autismem a jejich rodinám. "Zejména v posledních čtyřech letech došlo k velkému personálnímu posílení obou sociálních služeb. Přesto registrujeme obrovský převis v počtu čekatelů na místo v jedné ze dvou našich sociálních služeb," říká Markéta Jandeková, vedoucí spolku. A dále dodává: "Kromě sociálních služeb nabízíme našim klientům a jejich rodinám i další aktivity. Velmi oblíbené jsou zejména letní příměstské tábory pro děti s autismem a vícedenní edukativní pobyty pro rodiny s dětmi s touto diagnózou, které přinášejí našim klientům obrovské benefity. Jedná se však o finančně velmi náročné aktivity, protože vzhledem k diagnóze autismus je nutné každému z dětí poskytnout osobního asistenta, který přizpůsobí program těchto aktivit dítěti na míru. Finanční prostředky se snažíme získávat průběžně z nejrůznějších zdrojů, avšak často jsou úzce vázány pouze na určité aktivity. Naopak na jiné činnosti se prostředky shánějí hůře."

Na akci spolek srdečně zve nejen všechny příznivce Štěpána Kozuba, ale i ty, kteří se chtějí více dozvědět o PAS (porucha autistického spektra). A protože se taková akce neuspořádá sama, oceňuje vedoucí spolku zejména spolupráci s Kinem Metropol, kde celý program proběhne. Výtěžek akce je určen na rozvoj služeb.

"Děkujeme všem našim příznivcům a těšíme se na setkání ve čtvrtek 6. 10. 2022 v kině," dodává závěrem Markéta Jandeková, vedoucí spolku.