Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 19.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Beerfest je za dveřmi, pivovary chystají speciály i klasiku. Přijede jich 43

Zprávy z regionu

19.5.2018

Jan Procházka

Olomoucký pivní festival, zkráceně Beerfest, je doslova za dveřmi. Vypukne už ve čtvrtek a nabídne nápoje z produkce 43 pivovarů. Ty slibují, že na Korunní pevnůstku přivezou nejen svůj běžný sortiment, ale často i speciály, uvařené speciálně pro tento olomoucký svátek piva. Hitem i letos zřejmě budou silnější piva typů ALE, IPA či APA.

Vše o pivním festivalu v našem magazínu Olomouc.cz/Beerfest 

Žízeň na Beerfestu rozhodně hrozit nebude. Více než čtyři desítky pivovarů a na každém stánku několik druhů piva. Vyzkoušet všechno už zdaleka není v silách jednoho člověka. “Snažíme se vždy na festival přivézt zajímavé pivovary. Nabídka těch malých je už skutečně obrovská, v dnešní době mají na festivalu, alespoň co se týče počtu stánků, už mají minipivovary převahu,” řekl hlavní pořadatel Pavel Spálený.

“Po zimě jsme vyvětrali stánek, vše přezkoušeli a jsme připravení. Přivezeme naši klasiku, jedenáctku ležáku, dvanáctku APA a čtrnáctku IPA,” prozradil Michal Kuřec, sládek z Pivovaru Nachmelená Opice z Krnova. Připraveni jsou i v Pivovaru Koníček z Vojkovic u Frýdku-Místku. “ Máme uvařeno a máme piva dostatek. Na festival vyšleme i odborníky, kteří budou umět o našich produktech fundovaně hovořit,” usmívá se sládek Mojmír Velký. Na Korunní pevnůstce bude Koníček čepovat světlý ležák Ryzák 11%, polotmavý Grošák 14%, a světlý medový ležák Čmelák 12%.
Svou premiéru a festivalový křest ohněm zažije na Beerfestu královéhradecký pivovar Klenot, který vznikl teprve na konci minulého roku. “Představíme naše ležáky, které tvoří hlavní část naší nabídky. Chystáme ale také nové svrchně kvašené speciály, které právě před festivalem zařazujeme do nabídky. Plánujeme přivézt tak patnáct sudů,” vylíčil za nový pivovar Miroslav Miletín.
Žízeň budete na Beerfestu moci uhasit produkty z portfolia bruntálského pivovaru Hasič. “Přivezeme světlý ležák, to je taková klasika. Ale budeme mít na čepu i náš Kazbek ALE, polotmavý ležák a také pomerančový speciál,” slíbil za pivovar Marian Galíček.
Velkou událostí bude Beerefst i pro Velkorakovský minipivovar z Rakové u Konice. “Je to pro nás zatím největší pivovar, takže se opravdu těšíme. Dovezeme světlý jedenáctistupňový ležák Rupert a dvanáctku ležák Masaj. Na každý den šest sudů,” prozradil za pivovar Petr Hajkr.

Foto: Jan Procházka

Chybět rozhodně nemůže ani stánek pivovaru Litovel. Ten přiveze své značky Kvasničák, Premium a Gustav, chybět nebudou ani oblíbené pivní nápoje Černý citron a Pomelo. A právě nabídka nealkoholických nápojů nebude na festivalu vůbec malá. Například Hasič přiveze svou novinku - pivní limonádu. Ochucené pivo nabídne i Koníček, který bude čepovat svou sedmičku Ryzler. “Jde o lehký pivní nápoj s příchutí pomeranče,” přiblížil Mojmír Velký.
Svůj stánek bude mít na festivalu i A.K. Cider z Vizovic. Jak napovídá název, mohou se návštěvníci těšit na řemeslný cider, který může být zajímavou alternativou pivního osvěžení. “Dovezeme i náš speciál: dvakrát za studena chmelený A.K. Hop Hop Cider. Experimentujeme s našimi i zahraničními chmely a hledáme tu nejlepší kombinaci. Na festivalech nejvíce letí pětistupňové polosladké varianty, tak uvidíme,” řekl za společnost Martin Kovář.

A co festivalovým návštěvníkům nejvíce chutná? Pivovary se shodují. “Nebojí se experimentovat, nakonec se ale vrátí ke klasice,” shrnuje za pivovar M?K Jan Křišík. Navíc podle něj hodně záleží na počasí. Když je větší teplo, lidé si rádi dají lehčí, více osvěžující piva. “Lidé začínají slabšími a s přibývajícími hodinami přechází na piva silnější. Ale záleží na člověku,” potvrzuje Michal Kuřec z Nachmelené opice. “Samozřejmě, že lidé chtějí ochutnávat, ale v součtu se nejvíc prodá klasika,” přidává se Marian Galíček z Hasiče.


Pivní festival se letos koná po osmnácté, vznikl v roce 2001. Své brány na Korunní pevnůstce otevře ve čtvrtek 24. května. Potrvá až do soboty.