Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Soutěž žáků základních škol v technické tvořivosti jde do finále!

Zprávy z regionu

16.4.2019

Autor: red

TechnoChallenge, tak se jmenuje soutěž pro žáky základních škol, kterou již popáté vyhlásila olomoucká pedagogická fakulta. Tématem prvního kola letošního ročníku soutěže bylo vytvoření domu snů. Žáci mohli popustit uzdu fantazii, jelikož bylo možné využít jakýkoliv materiál a uplatnit libovolné výrobní postupy. I to přispělo k tomu, že do semifinálového kola bylo nakonec přihlášeno na 130 výrobků – co kus, to originál.

Foto: archiv Katedry technické a informační výchovy PdF UP

Hodnocení probíhalo za účasti nezávislé komise tvořené sedmi odborníky, kteří se profesně zabývají technickým vzděláváním. Komisi předsedal Michal Mrázek, hlavní organizátor soutěže. Výherci, postupující do finálového kola, navštěvují následující školy: ZŠ Šumperk – Šumavská 21, ZŠ a MŠ Osek nad Bečvou, Základní škola Uničov, ZŠ a DDM Krasohled Zábřeh, Fakultní základní škola Olomouc – Hálkova, ZŠ a MŠ Dub nad Moravou, Základní škola a Gymnázium města Konice, ZŠ Přerov – Svisle, Masarykova základní škola a mateřská škola Nezamyslice, Základní škola, Praha 9 - Kyje, Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace, ZŠ Olomouc - Svatý kopeček a ZŠ Vodní – Mohelnice.

Hodnocení bylo s ohledem na spoustu krásných výrobků velmi náročné, a proto komise rozhodla o vytvoření zvláštní kategorie Star. Výrobky soutěžících v této kategorii se sice neumístily mezi nejlepšími, nicméně porotu zaujaly svou originalitou i způsobem provedení. Proto jsou do finálového kola zváni i autoři výrobků z těchto škol: ZŠ a MŠ Olomouc – Svatoplukova 11, Základní škola Olomouc – Zeyerova 28, ZŠ a MŠ Pavlovice u Přerova, ZŠ Šumperk - Vrchlického 22, Základní škola a Gymnázium města Konice, Základní škola Zábřeh a Základní škola a Mateřská škola Lutín, příspěvková organizace.

Finálové kolo se bude konat 5. 6. 2019 v prostorách Katedry technické a informační výchovy. Žáci budou tvořit výrobky na téma Rozhledna – svět očima z výšky. Zhotovení soutěžního výrobku bude probíhat v průběhu finálového dne soutěže. Žáci budou moci využít dostupných nástrojů, nářadí a technologií v rámci vybavenosti dílny TechnoLab. Vyhlášení výsledků soutěže proběhne ve 14:00. Široká veřejnost je srdečně zvána.

Foto: archiv Katedry technické a informační výchovy PdF UP

Při této příležitosti katedra též zve na veřejnou výstavu soutěžních prací. "Bude se vám tajit dech, když uvidíte, co všechno dnešní mladá generace dokáže vyrobit. Mnohdy o ni mluvíme, jako o nenávratně ztracené, o počítačových maniacích, ale není tomu tak," dodává doc. Jiří Dostál, vedoucí pracoviště, které soutěž organizuje. Výstava se uskuteční 17. 4. 2019 od 8:00 do 16:00 ve vstupní hale Pedagogické fakulty UP. Ukázky některých prací přihlášených do soutěže jsou dostupné na facebooku (fotogalerie č. 1, fotogalerie č. 2).

V den výstavy bude též veřejnosti otevřen TechnoLab, kde si budou moci návštěvníci vyrobit cokoli, co je napadne. Je však nezbytné si předem rezervovat místo, viz web TechnoLabu.

Foto: archiv Katedry technické a informační výchovy PdF UP

Pořádající pracoviště, Katedra technické a informační výchovy PdF UP, připravuje budoucí učitele techniky pro základní a střední školy. Ti se nedávno, 28. 3. 2019, utkali v soutěži TechnoCreative.  Soutěžilo se ve dvou kategoriích – žáci středních škol a studenti učitelských oborů se zaměřením na techniku. Téma finálového kola znělo: vyrob hodiny“. První cenou byla 3D tiskárna, dále vrtačka Bosch, dalekohled značky Meopta, nebo třeba sada vrtáků Bosch. Na vyhlášení nechyběli ani zástupci firem, kteří ceny do soutěže věnovali. V kategorii žáci středních škol se na pozici výherce radoval z 3D tiskárny Tomáš Suchánek Střední průmyslové školy a středního odborného učiliště Uničov. V kategorii určené pro studenty učitelských oborů se na prvním místě umístila Tereza Velenová. Poděkování patří těmto partnerům soutěže: Koyo Bearings, Meopta Přerov, Olomoucký kraj, Svaz průmyslu a dopravy, Krajská hospodářská komora OK, FTL Prostějov a Miele Uničov.

Foto: archiv Katedry technické a informační výchovy PdF UP