UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Soutěž Domácí Gastro.ol zná své vítěze, vyzkoušejte oceněné recepty
15.10.2011
Autor: roc
Téměř dvě desítky receptů se sešly v soutěži Domácí Gastro.ol, kterou v červnu vyhlásilo město Olomouc. Nejlepší gastronomické speciality v kategoriích slaná a sladká jídla vyhodnotila odborná porota v rámci právě probíhající podzimní etapy výstavy Flora. Vítězství si odnesla tvarůžkovo-lišková omáčka k masu a cviboch s povidly a tvarohem.
Z došlých osmnácti receptů se do užšího výběru dostaly mezi slanými jídly těstoviny s kuřecím masem a omáčkou od Michaely Kuchařové, kuřecí placičky s tvarůžky od Bronislavy Wittnerové, tvarůžkovo-lišková omáčka k masu od Jaroslava Mareše, tchýnin dech od Jany Nakládalové a tvarůžková polévka od Jiřího Vrby. Všichni soutěžící pocházejí z Olomouce. Ze sladkých receptů postoupily do užšího finále cukroví paní hraběnky od Danuše Salavové z Olomouce, hanácké hruškové frgál od Jany Holubcové z Přerova, třesená buchta od Jiřiny Novotné z Loštic a cviboch s povidly a tvarohem od Zdeňky Poštulkové z Pavlova. Tyto pokrmy připravili ve stáncích na Floře olomoučtí restauratéři, aby nejen porota, ale i veřejnost, měli možnost ochutnat jídla, která soutěžící považují za gastronomické poklady Hané.
Poté, co porota složená ze zástupců města, výstaviště sponzorů všechna jídla poctivě ochutnala, vybrala v každé kategorii vítěze. Nejlepší recept na slaný pokrm, tvarůžkovo-liškovou omáčku k masu, zaslal Jaroslav Mareš z Olomouce, nejchutnější sladké jídlo, cviboch s povidly a tvarohem, vymyslela Zdeňka Poštulková z Pavlova. Na výherce čekaly i ceny - elektrický gril za slaný recept a parní hrnec za recept sladký.
"Účelem soutěže bylo sehnat takové recepty, které se v rodinách skutečně vaří, proto se v drtivé většině jednalo spíše o klasická jídla, nikoli složité speciality. Cílem bylo objevit téměř zapomenuté recepty, které jsou typické pro Olomoucko a oblast Hané, původní recepty tradované z generace na generaci, sváteční jídla prababiček, olomoucké regionální speciality, které se řadí k 'rodinnému stříbru'. Ačkoli to nebylo podmínkou soutěže, hodně došlých receptů obsahovalo právě tvarůžky, jakožto typickou hanáckou specialitu," uvedla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.
A co se bude s recepty dít nyní? Aby město podpořilo kulinářské speciality regionu, bude tyto recepty používat také v rámci propagace na poli cestovního ruchu. "Olomouc se může bezpochyby pyšnit celou řadou unikátních památek, výjimečnou historií a pestrým kulturním životem. Jako centrum úrodné Hané je však přirozeně spojena také s dobrým jídlem a pitím, s bohatou nabídkou v oblasti tradiční gastronomie. Toho chceme využít," podotkl náměstek primátora Jan Holpuch. Z došlých receptů se některé přímo nabízejí k možnosti využít je při prezentaci města na veletrzích a výstavách, proto budou odborníci z oddělení cestovního ruchu uvažovat i tímto směrem.
"Naším záměrem je také dostat tyto tradiční pokrmy na lístky olomouckých restaurací. S některými z nich už jednáme, ale jestli se zde hanácká jídla uchytí, to ukáže čas a hodně to ovlivní obliba, kterou si můžou recepty získat od lidí," doplnil Holpuch.
Tvarůžkovo-lišková omáčka k masu
100 g čerstvých kuřátek (lišek) podušených na sádle½ cibule nakrájené najemno
máslo
asi 2 lžíce hladké mouky
2 dcl mléka
1 dcl smetany na vaření
50 g olomouckých tvarůžků
Čerstvá kuřátka podusíme na lžíci sádla asi 5 až 8 minut. Poté odložíme stranou. Na pánvi zpěníme na másle cibulku nakrájenou najemno, přidáme lžíci hladké mouky, jíšku zpěníme, přidáme mléko a povaříme. Vložíme podušená kuřátka. V této omáčce rozpustíme na kousky nakrájené olomoucké tvarůžky, přidáme špetku soli a zjemníme smetanou. Dozdobit lze opečenou slaninou.
Cviboch s povidly a tvarohem
Těsto:250 g hladké mouky
150 g tuku
2 žloutky
100 g moučkového cukru
Vypracujeme jako linecké těsto, které upečeme na vymazaném plechu. Po vychladnutí potřeme tenkou vrstvou domácích povidel a tvarohovou nádivkou.
Tvarohová nádivka:
500 g tvarohu (nejlépe z farmářských trhů)
2 žloutky
150 g moučkového cukru
špetka soli
lžíce Solamylu
sníh z bílků
Po potření touto vrstvou zalijeme piškotovým těstem:
3 vejce ušleháme do pěny s 90 g moučkového cukru a lehce vmícháme 90 g polohrubé mouky. Celý cviboch pečeme při 180° C, až horní piškot ztmavne.
roc
BYTY ŠIBENÍK
Katalog firem » Služby » Realitní kanceláře
V Olomouci realizuje skupina JTH výstavbu bytových domů v širším centru města pod názvem Byty Šibeník. Jedná se o ucelenou moderní čtvrť 5 bytových domů a 2 administrativních budov se souv...

DNES
Nevšední zážitek pro chválkovické seniory. FARMAK je pozval do Rozária
Zprávy z regionu
DNES
Přijďte do Šantovky oslavit dětský den s maskoty Pigy a Lily a dalšími oblíbenými postavičkami
Zprávy z regionu
DNES
Onkologie (o)žije: hudební festival zpříjemní pacientům běžné dny na klinice
DNEŠEK
DNES