Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sochu sv. Kryštofa na obchvatu Olomouce se zlodějům ukrást nepodařilo. Kvůli narušené statice však musela pryč

Krimi

1.11.2021 aktualizováno 2.11.2021 14:01

Autor: red

Od října 2005 dohlíží na řidiče na obchvatu u Nemilan bezmála čtyřmetrová socha svatého Kryštofa, patrona poutníků a cestujících. Právě tu si o uplynulém víkendu vyhlídla parta zlodějů, z jejich počínání však byli vyrušeni. I přesto, že se jim sochu ukrást nepodařilo, musela být kvůli narušené statice z dálničního obchvatu odstraněna.

Socha sv. Kryštofa musela jít k zemi...

Foto: PČR

K poškození bronzové sochy v nadživotní velikosti došlo v sobotu 30. října v době od 19:10 do 19:55. Nezvyklé činnosti připomínající řezání kovu si všiml myslivec, který celou situaci ohlásil Policii ČR. "Nenechavec odstranil plát bronzu z části levého lýtka a další kus z pravé nohy sochy. Poté odřezal i palec pravé nohy a nařízl další dva prsty. Mimo to se mu povedlo poškodit stojnou traverzu upevňující sochu v betonovém základu, a ta se celá posunula o několik centimetrů směrem k dálnici," uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová a zároveň doplnila, že policisté v okolí místa našli odstraněné pláty z nohou, chybí pouze palec pravé nohy sochy.

Dosavadním šetřením policisté zjistili, že v době od 19:10 do 19:30 měla někde na úseku mezi 270 a 270, 5 km stát v odstavném jízdním pruhu dálnice D35 ve směru od Mohelnice na Ostravu bílá dodávka se zapnutými výstražnými směrovkami. Jednalo se o místo, které se nacházelo v blízkosti sochy sv. Kryštofa. "Žádáme řidiče, kteří v inkriminovanou dobu projížděli uvedeným úsekem a mají vozidla vybavena palubní kamerou, která zachytila zmíněné vozidlo, či jiné okolnosti, které by mohly souviset s případem, nechť kontaktují bezplatnou telefonní linku 158 nebo policisty Obvodního oddělení Olomouc 2 na telefonním čísle 974 767 651, případně emailem epodatelna.policie@pcr.cz, doplnila Vaňharová.

Kromě odřezání bronzových částí došlo také k poškození traverzy, která upevňuje sochu v betonovém základu. Díky tomu došlo k posunutí sochy o několik centimetrů směrem k dálnici. "Právě z důvodu narušení statiky bylo rozhodnuto o jejím okamžitém odstranění. Nejen s úctou k jednomu z významných českých sochařů bude snahou Ředitelství silnic a dálnic artefakt obnovit v plné kráse na původním místě," doplnil za ŘSD ČR Miroslav Mazal.

Umělecká socha stála nad estakádou dálnice D35 u Nemilan. Svatý Kryštof vysoko na kopci opatroval poutníky, řidiče a všechny cestující od 6. října 2005, kdy jeho slavnostní odhalení završilo dokončenou výstavbu jižního obchvatu Olomouce. Autorem bronzové instalace byl Marius Kotrba, který mohl osobně představit kráčejícího obra s dítětem na rameni jen šest let před nečekaným úmrtím. Beskydský rodák podlehl infarktu ve věku 51 let.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip