Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Slunce v krytu, rozšířená realita i debata o umělé inteligenci. AFO láká na pestrý doprovodný program

Zprávy z regionu

12.4.2023

Autor: Lenka Šťastná

Festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) bude v Olomouci probíhat od 25. do 30. dubna. Ústředním tématem letošního 58. ročníku je Echo a kromě poutavých snímků a hvězdných hostů se můžete těšit i na pestrý doprovodný program. Ten láká na nejrůznější workshopy, výstavy, koncerty, akce pro děti, instalace na náměstí, ale třeba i na unikátní prohlídku krytu civilní ochrany v Bezručových sadech.

V loňském roce upoutaly pozornost Olomoučanů planety Země, Venuše a Měsíc, které byly v průběhu festivalu k vidění na obou náměstích. Letos se opět setkáme se Zemí. 

Foto: Tomš Helísek

Jádrem programu festivalu AFO58 budou progresivní vzdělávací snímky, diskuze a přednášky o aktuálních tématech. Rozhodně by ale pozornosti návštěvníků neměla uniknout pestrá nabídka doprovodného programu, který bude cílit na dospělé i dětské publikum. "Doprovodný program se na řadě akcí tváří jako nějaká šuplíková záležitost, kam se uklidí to, co se jinam do programu nehodí. Ale tak tomu u AFA rozhodně není. Náš doprovodný program je plnohodnotná sekce, která by měla diváky zaujmout i mimo promítací sály. Chystáme několik výstav, budeme mít živé podcasty a obecně bychom rádi do festivalového dění vtáhli co nejvíce Olomoučanů," říká dramaturg Zdeněk Rychtera.

V posledních letech se lidé napříč Olomoucí mohli v rámci AFA setkat s obřím modelem planety Země, ke které v loňském roce přibyla i Venuše a Měsíc. "Letos plánujeme opět instalaci na Horním náměstí, tentokrát se z planet však setkají lidé pouze se Zemí. Kromě toho chystáme na náměstí instalaci Dialog od Matěje Franka, která silně koresponduje s letošním tématem festivalu, což je Echo. Lidé si budou moci ve dvou propojených rourách poslechnout jednotlivé zvuky města, ale zároveň popřemýšlet i nad tím, kdy se z monologu stává dialog, a kdy se ten už překlápí do pouhé ozvěny," vysvětluje Rychtera a dodává, že náměstí lze vnímat jako malé venue, které může na festival nalákat i ty, kteří na něj neměli původně v plánu zavítat. "I když je AFO velká olomoucká akce, která zde má letitou tradici, tak se stále setkáváme s tím, že spousta Olomoučanů o ní nemá ponětí. A právě díky zajímavým a poutavým venkovním instalacím se snažíme dostat vědu do ulic. Lidé se tak mohou naladit na AFO a zjistit, že by je zajímalo mnohem víc z programu. Pak už stačí jen přijít si vyřídit festivalovou akreditaci na Konvikt (akreditace jsou zdarma, pozn. red.) a vybírat z jednotlivých programových bodů," usmívá se Rychtera.

Foto: Jan Andreáš

Velký prostor z doprovodného programu je v letošním roce věnován výstavám. "Po celý týden bude v Galerii XY probíhat výstava Kůrovec, na Konviktu pak bude k vidění expozice islandsko-italské umělkyně Klary Rosatti, ale můžete zde zhlédnout i druhou výstavu s názvem SDGs: Inovace pro udržitelnou budoucnost. Tu bude možné navštívit pomocí mobilní aplikace v rozšířené realitě a lidé se dozví, jak vědecký pokrok a inovace pomáhají naplňovat sedmnáct cílů udržitelného rozvoje. Zajímavá expozice bude k vidění také v Muzeu umění, které ve své výloze, v Galerii 9:16, představí Blind Spot, tedy Slepé skvrny. Tento výraz pochází z oftalmologie a jde o malou oblast na sítnici, na které vzniká obraz. Slepá skvrna nám brání v jeho celistvosti a část si tak vždy musíme domyslet. Vernisáž proběhne v úterý 25. dubna v 17 hodin a výstava se bude snažit ukázat, že něco takového se děje i v naší společnosti. Hlavní expozicí, na kterou bych jednoznačně chtěla všechny pozvat, bude Slunce od Michaɫa Patyckého, které bude k vidění v krytu civilní ochrany v Bezručových sadech," poodhaluje část doprovodného programu produkční Kateřina Sovová.

Na intermediálním projektu Slunce pracoval polský umělec Michaɫ Patycki v rámci svého bakalářského studia na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. "Slunce mám spojené s těžbou uhlí, a to v tom smyslu, že Slunce samo sebe spaluje a vysiluje se pro život ostatních. Stejně tak jako zemské jádro, které je vyčerpané těžbou uhlí. Při tvorbě jsem se inspiroval novinovým článkem o horníkovi Staszku Ziębovi, který vyšel v polském týdeníku Panorama koncem 50. let 20. století. Horníci totiž pracují dlouhé hodiny v dolech, tedy v místě, kde Slunce nesvítí, a v článku jsem se dočetl, že jim společnost pořídila solární lampy, aby jim kompenzovala nedostatek slunečního svitu při práci. Pořídil jsem tedy různé snímky v experimentálním dole Barbara v polském Mikulově, dále budou k vidění mikroskopické fotografie uhlí i snímky, které jsem vyfotil při experimentu s výbuchy metanu či uhelného prachu," popisuje výstavu polský umělec Michaɫ Patycki a dodává: "Zároveň bude expozice unikátní v tom, že bude v krytu civilní ochrany, tedy stejně jako v případě uhelných dolů, v místě, kam Slunce normálně nesvítí. Navíc bude probíhat v úplné tmě, návštěvníci dostanou pouze čelovky a čeká je tak zcela jistě jedinečný zážitek." Výstavu v krytu civilní ochrany můžete během Academia Film Olomouc navštívit každý den, po skončení festivalu bude přístupná pouze o víkendech, a to až do 15. května.

V rámci doprovodného programu nebudou chybět ani živé podcasty. "Jednak máme Čelisti Live, populární podcast Aleše Stuchlého a Víta Schmarce vysílaný na Radiu Wave, ale také bude v programu podcast Studia N na téma umělé inteligence. Filip Titlbach a Vítek Svoboda budou debatovat společně s vědcem Tomášem Mikolovem a vědeckým novinářem Petrem Koubským o tom, jak inteligentní vlastně umělá inteligence je, a jaké efekty by do budoucna mohla mít. Jestli to budou epické konce lidstva nebo jde naopak o revoluci, která se nakonec ukáže být spíše evolucí," říká Zdeněk Rychtera.

Academia Film Olomouc dále láká na nejrůznější koncerty, přednášky, workshopy, ale nechybí ani celá programová sekce pro děti s názvem AFO Junior. Podrobný program festivalu najdete již nyní na www.afo.cz/program/