Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Slovanský tyátr se blýskne hrou Věc Makropulos

Kultura

23.1.2020

Autor: red

9. ledna uplynulo 130 let od narození novináře, spisovatele a významné osobnosti novodobých českých dějin, Karla Čapka. Součástí bohaté Čapkovy tvorby byly také divadelní hry. Jednu z nich, Věc Makropulos, uvede ve své interpretaci umělecký soubor studentů Slovanského gymnázia v Olomouci, Slovanský tyátr.

Foto: Slovanský tyátr

Hlavní postavou dramatu je dcera jednoho z alchymistů u dvora Rudolfa II., která díky zkoušce elixíru dlouhověkosti přežila až do dvacátého století. Téma nesmrtelnosti a nepolepšitelnosti lidského druhu je tak hlavním tématem celé hry. "Bohužel, Karel Čapek nesmrtelný nebyl. Jeho dílo ano, pokud ovšem bude čteno a pochopeno," uvedl spoluautor textové úpravy Petr Čechák a k nadčasovosti díla doplnil: "Je totiž zajímavé, jak hrozivě dobrým znalcem lidské povahy Čapek byl."

Studentské divadlo Slovanský tyátr, které na gymnáziu působí již od roku 2003, upoutalo pozornost veřejnosti klasickými tituly. Ty výrazně upravuje a dodává jim mladistvou energii. Z repertoáru tak divákům mohly utkvět tituly jako Maryša, *O*EO a *U*IE, Naši furianti nebo Racek. "Bylo naším zvykem texty krátit, aby výsledkem bylo zhruba hodinové představení. I z toho důvodu, že primárně hrajeme během dopoledního vyučování pro naši školu a nechceme studenty připravit o probíranou látku," říká s úsměvem režisér inscenace a umělecký šéf souboru Zdeněk Vévoda. "V tomto případě nám to ale autor hry nedovolil. Došlo nám, jak náročné jeho dílo je a jakou váhu má každá vyřčená či skrytá myšlenka," přiznal Vévoda. Dle jeho slov tak vznikla zhruba stominutová inscenace výrazně komorního rázu. "Poprvé náš soubor nehraje tzv. na kukátko, ale v arénové úpravě hlediště a scény. Bude to pro nás experiment. Moc se těšíme," uzavřel.

Představení olomoucké Věci Makropulos můžete navštívit v pondělí 27. nebo ve středu 29. ledna, a to vždy od 19:00 v Divadle na cucky. Vstupenky za 120 Kč jsou v předprodeji na pokladně divadla (úterý až čtvrtek od 11 do 18 hodin), nebo na webu www.divadlonacucky.cz.

Karel Čapek: Věc Makropulos
Konec jedné lidské komedie

Žánrově rozmanitá hra Karla Čapka přináší i po sto letech od svého vydání překvapivé svědectví, že lidstvo nebylo a nebude lepší a že se nic nemůže změnit. Chladnokrevná, intimně laděná interpretace klasického textu v kulisách, z nichž zebe. S mladými herci, v jejichž nitru to vře.

Hrají: Viktorie Šimečková / Denisa Kafková, Jindřich Krečman, Erik Slimařík, Matěj Telička / Jaromír Kubját, Šimon Dohnal, Martin Mackovík, Jakub Skopal, Eliška Uhlířová / Klára Uvírová, Simona Klosová, Kryštof Kalhous / Vojtěch Kubala
Úprava: Petr Čechák, Zdeněk Vévoda
Režijní spolupráce: Martina Bičová, Eliška Uhlířová
Režie: Zdeněk Vévoda