Slivovice, nebo mrkvovice? Pálenková Grand Prix provoněla výstaviště Flora - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 11. května 2025, svátek má Svatava, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Slivovice, nebo mrkvovice? Pálenková Grand Prix provoněla výstaviště Flora

Zprávy z regionu

15.9.2011

Autor: Adam Fritscher

Vpravdě náročný úkol mělo 44 odborných porotců, kteří dnes v pavilonu E olomouckého výstaviště Flora hodnotili vzorky destilátů v rámci osmého ročníku soutěžní přehlídky Flora košt. Posuzovaných lihovin bylo totiž přes tři sta a všechny musely být ochutnány a oznámkovány. Výsledky se veřejnost dozví 15. října při příležitosti konání festivalu gastronomie Olima.

Soutěžní přehlídka ovocných destilátů Flora košt se letos na olomouckém výstavišti konala již podeváté, přesto šlo teprve o osmý ročník prestižního klání. "To proto, že první pokus v roce 2003 jsme si označili jako nultý ročník," vysvětlila obchodní náměstkyně Výstaviště Flora Olomouc Ludmila Grecmanová, podle níž pořadatelé soutěže zdaleka neusínají na vavřínech. "Letos poprvé jsme se rozhodli pro vyhlášení absolutních vítězů v rámci tohoto jediného profesionálního klání v republice použít prestižní název Grand Prix. Navíc při veřejné ochutnávce v rámci Olimy bude použit způsob řízené degustace jako při ochutnávkách vín," prozradila Grecmanová.

A čím je podle ní olomoucký Flora košt tak jedinečný? "Soutěže ovocných destilátů se konají i jinde v tuzemsku, většinou však v porotách zasedají známé osobnosti jako třeba Bolek Polívka či jiní populární umělci. Naše komise ale tvoří výhradně odborníci například z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno, Unie destilatérů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a jiných institucí," vysvětlila Grecmanová.
Zmíněných komisí je jedenáct a v každé z nich zasedají čtyři degustátoři. A protože hodnocených vzorků bylo letos 325, na každého z odborníků čekalo kolem třiceti skleniček k posouzení. Přihlášené destiláty byly rozděleny do devíti kategorií - slivovice, hruškovice, jablkovice, broskvovice, meruňkovice, třešňovice, višňovice, vínovice a kategorie ostatní. V té se objevily takové nápoje jako pálenka z černého bezu, malin, mišpule či žita. Unikátem letošního ročníku byla mrkvovice dodaná Karlem Eliášem z Pálenice Kozlov. Nejstarším vzorkem byla kořalka z Litovle vypálená v roce 1996. I ona mohla usilovat o titul absolutního šampiona Grand Prix Flora koštu, tak o prvenství ve své kategorii či Cenu Unie destilatérů ČR za nejlepší kolekci přihlášených vzorků.

Letošní ročník počtem 325 vzorků nepřekonal loňský rekord s 358 testovanými pálenkami. "I tak to je ale vzhledem k poměrně špatné sezoně slušný počet," míní předseda poroty Jan Stávek. "V letošním roce byla sice úroda dobrá, ale hodnotí se vždy loňské a starší pálenky a právě rok 2010 patřil k těm slabším. Při hodnocení klademe důraz především na čistotu chutě a vůně a také na ovocný charakter, tedy aby jablkovice skutečně chutnala po jablkách," řekl Stávek.
Vyhlášení výsledků Flora koštu proběhne před pavilonem A výstaviště Flora v sobotu 15. října od 13 hodin v rámci doprovodného programu festivalu gastronomie Olima. Ochutnat soutěžní vzorky budou moci i jeho návštěvníci, pro které bude od 15 hodin připravena slibovaná řízená degustace vedená odborníkem z brněnské Mendelovy univerzity.

Adam Fritscher

Reklama

TAVERNA U PECE

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

• Restaurace mezinárodní kuchyně • Firemní akce • Oslavy • Grill • Pizza • Čepované pivo