Reklama

Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác, venku je 8.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Skupina Tak co? představuje nový videoklip. Záběry vygenerovala umělá inteligence

Zprávy z regionu

31.10.2023

Jan Procházka

Olomoucká skupina Tak co? vydává nový videoklip k písni V hotelu Belvedere. Celý tři a půl minuty dlouhý snímek je sestříhán ze záběrů, vytvořených pomocí umělé inteligence. Skladba o toužení a citové nenaplněnosti byla pro tento experiment, který zatím minimálně v tuzemsku nemá obdoby, vybrána záměrně. “Zajímalo nás, jak by si s tímto tématem poradila umělá inteligence, která žádné zkušenosti s trápením z osamělosti mít nemůže,” říkají tvůrci.

“Po klasicky animovaném klipu k písni Chodí sem i doktor Foltýn a natočeném lyric videu, kde se mihneme i jako kapela, jsme přemýšleli, kam dál a vzhledem k tématu, o kterém píseň je, tedy o toužení a citové nenaplněnosti, jsme si říkali, že by nás zajímalo, jak by si s tímto tématem poradila umělá inteligence, která žádné zkušenosti s trápením z osamělosti mít nemůže, nebo aspoň zatím ne, protože nemá vědomí a nemá duši. A tak jsme oslovili kamaráda z ČVUT, který je právě z tohoto oboru, jestli někoho nezná, kdo by nám udělal klip pomocí AI. A on nám doporučil dalšího kolegu, který nakonec doporučil Petra Salabu, co klip nakonec vytvořil,” popisuje David Hrbek, textař a baskytarista.

Klip byl vytvořen sestříháním mnoha záběrů, které vytvořila umělá inteligence. “První půlku klipu měl Petr za dva dny, pak práci musel přerušit, protože dokončoval práci na svém půlhodinovém dokumentu Scalespace, který měl premiéru na festivalu v Jihlavě. A týden pak dokončoval druhou půlku, kdy jsme si to přes e-mail pinkali tam a zpátky s různými připomínkami, až jsme po týdnu byli spokojení. On tento klip totiž není jen tak ‘vygenerován’, ale Petr od začátku věděl, kam to chce směřovat, jaké motivy tam chce mít, chtěl se vyhnout popisnosti, neilustrovat příběh písně, ale vytvořit songu jakýsi paralelní svět, který svou atmosférou skladbu podpoří. Pracoval zkrátka jako scénárista, střihač a režisér,” prozradil Hrbek a doplnil, že Salaba je bývalým studentem Víta Klusáka na FAMU.

Skupina Tak co?

Foto: www.takco.cz

Přestože si umělou inteligenci přizvali ke spolupráci na klipu, s jejím dalším využitím David Hrbek zatím nepočítá. “AI jsem si párkrát vyzkoušel, několik večerů jsem s tím trávil, na rovinu ale musím přiznat, že mě to vlastně nijak moc nefascinuje, alespoň v tomto stádiu ne. Neobdivuju to, že počítač vytvoří třeba obrazovou koláž z fotek, obrázků a obrazů, které má nasbírané ze sítě. Chybí mi tam právě ten lidský rozměr, trápení, soužení, radost, zamilovanost, všechny ty city a pocity, které máme my, lidi. Tohle AI nemá, zatím umí jenom napodobovat a to mě nezajímá,” domnívá se Hrbek a nebojí asi ani, že by umělá inteligence mohla “fušovat” třeba právě do psaní textů. “V tomto ohledu jsem v klidu. AI nemůže být konkurence, musí to být vždy jen pomocník,” říká Hrbek závěrem.