Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Skleníky ve Smetanových sadech nabídnou Živé pasti. Už ve čtvrtek odstartuje unikátní výstava masožravých rostlin

Advertorial

8.6.2021

Autor: PR článek

Masožravá rostlina, která svoji kořist polapí během zlomku vteřiny, vzácné unikáty, jež sběratelé uchovávají v zamčených vitrínách, anebo exempláře, jejichž pěstování je v domácích podmínkách téměř nemožné. I takové masožravé rostliny budou od 10. do 20. června k vidění na výstavě Živé pasti ve sbírkových sklenících ve Smetanových sadech v Olomouci.

Foto: archiv M. Aubrechtové

Třicetina vteřiny. Jen takový okamžik stačí masožravé rostlině z rodu bublinatek k uchvácení kořisti. Při lovu potravy tak zvládá ten nejrychlejší pohyb, jenž je v rostlinné říši vůbec možný. "Některé bublinatky mají pod vodou ponořené až tisíce miniaturních lapacích měchýřků naplněných vodou. Tu z nich odčerpávají, a vytváří tak podtlak. Po podráždění se měchýřek bleskurychle otevře a nasaje okolní vodu i s kořistí," přibližuje Pavel Souček, vedoucí sbírkových skleníků z Výstaviště Flora Olomouc, které výstavu Živé pasti pořádá.

Celkem budou v Palmovém skleníku k vidění stovky masožravých rostlin, pochází hned z několika jedinečných sbírek. "Zapůjčila je jednak Botanická zahrada hlavního města Prahy, Katedra botaniky olomoucké Univerzity Palackého a také sběratelé Vladimír Sedláček a Markéta Aubrechtová, která po celou dobu konání výstavy zájemcům o pěstování masožravých rostlin poskytne ve skleníku cenné rady," doplňuje ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková.

Výstava bude otevřená denně od 9:30 do 18 hodin. Tento rok je navíc součástí akce Olomoucká muzejní noc. Fascinující svět masožravých rostlin tak budou moci lidé poznat i při prohlídce v tajemné večerní atmosféře, a to v pátek 18. a v sobotu 19. června od 20 do 23 hodin. Některé masožravé rostliny si pak budou moci návštěvníci ve skleníku také zakoupit.

"Současně ale budeme mít vystavené i takové druhy, které potřebují tak specifické podmínky, že je v běžné domácnosti prakticky nemožné udržet je při životě," dodává Souček. Na mysli má například masožravé rostliny z rodu Heliamphora, které potřebují k životu hodně světla, ale současně nízkou teplotu a vysokou vlhkost. Pocházejí totiž ze stolových hor v Jižní Americe, kde ve velké nadmořské výšce právě takové podmínky panují.

Živé pasti 2021 – výstava masožravých rostlin

  • Datum: 10. – 20. června 2021

  • Otevřeno denně od 9:30 do 18 hodin

  • Sbírkové skleníky – Smetanovy sady Olomouc

  • Vstupné: 80 / 40 Kč