Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Silný vítr ničil stromy v olomouckých parcích a lesích

Zprávy z regionu

12.3.2019

Autor: red

Silné poryvy větru zasáhly o víkendu Olomouc. K výrazným škodám na dřevinách ve vlastnictví a správě města Olomouce nedošlo. Citelně horší je situace v zoologické zahradě a v Lesích města Olomouce.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

V historických parcích, které spravuje společnost Výstaviště Flora Olomouc, byly škody poměrně malé. V Bezručových sadech, v ASO parku a v parčíku pod Dómem nebyly zaznamenány prakticky žádné škody, v Botanické zahradě byly jen ojediněle polámané menší větve. Výrazněji zasáhly větrné turbulence Smetanovy sady, lokalitu Magnoliové zahrady, kde vyvrátily i s kořeny jeden smrk a u druhého smrku tlak vichru potrhal kořenový systém v zemi. To vedlo k nutnosti strom z důvodu bezpečnosti pokácet. Citelně menší poškození dřevin za sebou zanechaly poryvy větru v Čechových sadech.

V ulici U botanické zahrady před vstupem do Smetanových sadů se vlivem větrné turbulence ulomila koruna z borovice lesní, která rostla na soukromém pozemku a svým pádem přehradila vstup do parku. "V ostatních částech města Olomouce máme hlášeny vývraty nebo zlomení jen ojedinělých stromů, v celkovém počtu deseti kusů, převážně jehličnanů a listnáčů s hustým větvením koruny – tedy dřevin s velkou odporovou plochou proti větru," uvedla Jitka Štěpánková z oddělení městské zeleně olomouckého magistrátu. Pracovníci Technických služeb města Olomouce monitorují a operativně odstraňují ohlášené vývraty stromů a zlomené jehličnany. Zasahovali na Nové Ulici u panelového domu při ulici Vojanova, v ulici Okružní, na třídě Svornosti, v ulici Dolní Novosadská, na Svatém Kopečku v lokalitě Wolkerova vyhlídka a také v Radíkově.

"Na tak velkou rozlohu vegetačních ploch s velkým množstvím dřevin na celém území města a přilehlých městských částí jsou škody na dřevinách minimální. Svědčí to o prověřenosti zdravotního stavu a dobré vitalitě dřevin, rostoucích na veřejně přístupných městských pozemcích ve správě města," uvedl náměstek primátora Pavel Hekela.

Horší situace je po víkendovém řádění vichru v areálu Zoo Olomouc a v rozsáhlých lesích v majetku města. Jen v zoologické zahradě vítr vyvrátil nebo polámal 6 až 8 stovek stromů, na území Lesů města Olomouce byly zničeno odhadem desítky tisíc stromů. Přesné škody zatím nebyly vyčísleny.

Reklama

Morgan’s Restaurant

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Rádi bychom Vás vzali na plavbu plnou skvělého jídla, pití a zábavy, kterou ocení nejen Vaši přátelé, ale také rodina nebo třeba kolegové z práce. To vše v samém srdci Olomouce, v objek...