Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Shoďte přebytečná kila: poradíme vám, kde můžete cvičit za přítomnosti dětí

Tipy a názory

22.3.2019

Autor: Barbora Sísová

Jaro je konečně tady. Venku se začíná oteplovat a pomalu, ale jistě se blíží doba, kdy na sebe budete muset obléct plavky. Pokud vás při přečtení těchto slov trochu zamrazilo a uvědomila jste si těch pár kilo, které vám po porodu zůstaly, nebojte, stále se s tím dá něco udělat, a to i dokonce, když nemáte hlídání pro své děti. Našli jsme hned několik cvičení, kde můžete shazovat kila i s dětmi. A některé z nich si můžete dokonce vychutnat na čerstvém vzduchu.

Foto: © Depositphotos.com

Vychutnejte si cvičení s dětmi na čerstvém vzduchu

Na rodičovské dovolené konečně můžete využít toho, že je venku hezky a vy nemusíte sedět v práci, ale můžete vyrazit ven na sluníčko. Můžete se v klidu procházet, číst si v parku knížku  a nebo svůj volný čas využít ke zlepšení postavy a vyrazit s kočárkem běhat nebo na kolečkové brusle. Pokud se vám tento nápad líbí, ale nemůžete se k pohybu na čerstvém vzduchu dokopat, pak pro vás mám skvělé řešení – organizované cvičení s dětmi na čerstvém vzduchu.   

Fitmaminky s batolátky outdoor (Jóga centrum Olomouc)

Kdy: každé pondělí, 10:00–11:30 (Fitmaminky s batolátky 12-24 měsíců Outdoor), 11:45-13:15 (Fitmaminky s batolátky 4-12 měsíců Outdoor) – od 8. dubna
Kde: sraz u Fontány ve Smetanových sadech.
Cena: Cena: 2 000 Kč/10 lekcí (lze si zaplatit i jednorázovou lekci za 250 korun) 
Rezervace: jogacentrumolomouc@gmail.com 
S sebou: oblečení na sportování venku, vhodnou obuv pro chůzi a běh, ručník nebo podložku na cvičení, deku pod nechodící děti, oblíbenou hračku, pití
Více informací: https://www.jogacentrumolomouc.cz/cviceni-pro-mamky-s-batolatky

Venkovní kurz je určen pro všechny maminky, které chtějí být fit a zároveň touží využít pěkného počasí. "Na lekci střídáme běh se svižnou chůzí, k posilování využíváme terén kolem sebe, na závěr se protáhneme jógou a zacvičíme si i s dětmi," popisuje Tereza Hýsková, která cvičení pro maminky připravuje. Výhodou tohoto cvičení je, že se jedná o ucelený kurz, takže se stále potkávají stejné maminky, cvičení je přizpůsobené věku dětí a donutí vás to vyrazit na cvičení, i když se vám úplně nechce, nebo venku není zrovna úplně nádherně. Kurzy začínají v týdnu od 8. do 12. dubna a končí v týdnu od 17. do 21. června. Ani v tomto případě nejsou miminka překážkou, ale naopak nezbytnou součástí. Během lekce je přítomna teta na hlídání, která se bude dětem věnovat, když maminky budou cvičit. V pondělí probíhají dvě lekce podle stáří dítěte tak, aby se dalo cvičení lépe přizpůsobit jeho potřebám.

Foto: Jóga centrum Olomouc

Fitmami Olomouc

Kdy: každé úterý a čtvrtek od 10:00 do 11:00 hod – již probíhá
Kde: sraz v altánu u Fontány ve Smetanových sadech.
Cena: 100 korun / lekce (platí se přímo cvičitelce na místě), permanentka na 5 lekcí za 450 korun (platnost permanentky 2 měsíce od data vydání, platba přímo cvičitelce na lekci), permanentka na 10 lekcí za 800 korun (platnost permanentky 3 měsíce od data vydání, platba přímo cvičitelce na lekci)
Rezervace: http://www.fitmami.cz/cviceni/1070-ryparova-jitka-olomouc
S sebou: oblečení na cvičení na sobě, podložku nebo ručník, pohodlnou obuv a kočárek, oblíbenou hračku a svačinku pro dítě
Více informací: https://www.facebook.com/Fitmami-Olomouc-608094409630935/

Lekce Fitmami probíhají po celé republice a letos si je můžete vyzkoušet také v Olomouci ve Smetanových a Čechových sadech, a to každé úterý a čtvrtek od 10:00. Cvičení trvá hodinu a je vhodné pro všechny maminky od ukončeného šestinedělí, zdaleka však nemusí mít pouze kočárek, vydat se cvičit můžete s dětmi až do čtyř let. Záleží  jen na vašem uvážení, zda to vaše ratolesti bude bavit. Cvičení je zaměřené především na zpevnění a protažení problémových partií, které v těhotenství a po porodu trochu oslábly. Hodina je koncipovaná jako intervalový trénink, který střídá aerobní a silovou složku – běh a cvičení s kočárky, posilování v prostoru, posilování na místě s dětmi i pomůckami. Je určená nejen maminkám, které již mají zkušenost se cvičením (před nebo po porodu), ale všem, kdo chtějí získat skutečně dobrou fyzičku a zhubnout po porodu kila navíc.

Foto: Fitmami Olomouc

Cvičení s kočárkem  "Kočárkování" (Centrum Těhulka)

Kdy: každý čtvrtek 9:30-10:30 (od dubna)
Kde: Smetanovy sady (park u Tržnice), sraz na začátku parku - vchod z ulice Polská (u jezírka)
Cena: 80 Kč / lekce
Přihlášení: nutné předem na telefonním čísle 724 268 854 (stačí i SMS) nebo mailem: centrumtehulka@seznam.cz (nutné vždy uvést telefonní kontakt na vás)
S sebou:  kočárek s děťátkem, cvičební oděv, pevnou obuv, ručník, podložku na zem (karimatku, větší osušku), pití, hračku či pamlsek (svačinku) pro vaše děťátko, pláštěnku (kdyby náhodou)
Více informací: http://centrumtehulka.cz/index.php?page=cviceni-s-kocarkem

Kočárkování neboli „Strollering“ je cvičení pro maminky od ukončeného šestinedělí, které mají rády pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu, v přírodním prostředí. Cvičení se skládá z kardio prvků - zdravá rychlochůze s kočárkem, frekvenční cviky a dále z posilování- s kočárkem, s vlastním tělem, či s různými pomůckami. "Ke cvičení využíváme čistě přírodních míst, jako jsou cesty, tráva, lavečky, kopce, schody, průlezky na dětských hřištích a jiné. Poměr jednotlivých aktivit se každou lekci mění a pro pobavení maminek se vždy zapojujeme i různé pohybové hry či soutěže. Maminka si s sebou na cvičení může dovést i starší dítko, které může být po celou dobu na odrážedle, kole nebo koloběžce. Je však nutné zvážit, zda vám takto dítko vydrží celou hodinu a zda vám umožní cvičení," popisuje cvičení Veronika Nováková z Centra Těhulka, které cvičení již několikátým rokem nabízí. Věk vašeho děťátka tedy není omezen, a dokonce není třeba mít ani určitý typ kočárku, který je vhodný k běhu nebo do terénu.

Foto: Centrum Těhulka

Cvičení maminek za přítomnosti dětí

Chcete po porodu dostat svou postavu do formy a shodit přebytečná kila, ale nelíbí se vám příliš představa, že vás u toho budou "očumovat" kolemjdoucí? Pak je pro vás možná vhodnější varianta vnitřního cvičení.  A i to si můžete vychutnat za přítomnosti svých dětí.

Fitmaminky po porodu s miminky 2-5 měsíců

Kdy: čtvrtek 11:30-13:00 
Kde: Jóga centrum Olomouc, Ostružnická 10
Cena: 2200 korun (cena lekce v rámci kurzu 200 korun, cena jednorázové lekce 250 korun)
Přihlášení: jogacentrumolomouc@gmail.com
S sebou: pohodlné oblečení na cvičení, cvičí se bez bot, nepromokavou podložku pod miminko
Více informací: https://www.jogacentrumolomouc.cz/cviceni-pro-maminky-po-porodu-s-mim

Kurz je určený pro maminky po ukončení šestinedělí a jejich miminka (do 6 měsíců). Cvičení je kombinací hatha jógy a balančního cvičení s overbally a thera-bandy, jde o protahování a postupné posilování svalů pánevního dna a bříška s ohledem na způsob porodu a celkovou kondici maminky. Maminka se naučí, jak po porodu správně zpevňovat své tělo, aby byla opět brzy fit. Cvičení se prolíná s mimi jógou, při které s citem cvičíte s děťátkem za doprovodu písniček a říkanek. Některé cviky provádí maminka spolu s miminkem na svém těle (cvičení pomáhá na bolavé bříško a zlepšuje spaní jak miminek, tak maminek). Na konec lekce se berou děti do náručí a spolu s maminkami tančí do hudby, to děti přímo milují. V případě zdravotních komplikací po porodu, váš  stav zkonzultujte mailem - teri.hyskova@gmail.com.

Fitmaminky s batolátky 6-36 měsíců

Kdy:
Pondělí 10:00-11:30 Fitmaminky s batolátky 12-18 měsíců
Úterý 10:00-11:30 Fitmaminky s batolátky 24-36 měsíců, 11:45 -13:15 Fitmaminky s batolátky 12-18 měsíců
Středa 10:00-11:30 Fitmaminky s batolátky 18-24 měsíců
Čtvrtek 10:00-11:30 Fitmaminky s batolátky 12-18 měsíců, 11:45-13:15 Fitmaminky s batolátky 5-10 měsíců
Pátek 10:00-11:30 Fitmaminky s batolátky 6-12 měsíců
Kde: Jóga centrum Olomouc, Ostružnická 10
Cena: Po/Út/Pá: 2 000 Kč/10 lekcí, St: 1 800 Kč/9 lekcí, Čt: 2 200 Kč/11 lekcí, Jednorázová lekce: 250 Kč
S sebou: pohodlné oblečení na cvičení pro mamku i dítě, cvičí se bez bot, pití pro děti
Přihlášení:
Více informací: https://www.jogacentrumolomouc.cz/cviceni-pro-mamky-s-batolatky

Na dvě části je rozdělené cvičení, které nabízí Joga centrum. Začít cvičit můžete už po šestinedělí (poporodní cvičení s miminky od 2 do 6 měsíců, jak jsme psali výše) a pokračovat až do věku tří let dítěte. První část je věnována dětem, kde si při klasických dětských říkankách procvičují své motorické schopnosti a užívají si přítomnosti svých vrstevníkům. Vyzkouší si batolecí jógu, říkanky, opičí dráhy, barefootové chodníčky. Po společné svačince vás čeká druhá část, která je věnována cvičení maminek. Vaše děti mezitím hlídá teta na hlídání, takže si cvičení můžete v klidu vychutnat. Každou lekci vás čeká trochu jiné cvičení: bodyform, balantes, jóga, pilates. Vše během kurzu nakombinováno přesně tak, abyste se v létě v plavkách nemusela stydět.

Pokud toužíte po skutečně intenzivním cvičení, pak doporučujeme kurz GetFit Mama!, který pobíhá každou středu od 11:45 do 13:15. I v tomto případě je úvodních 20 minut věnováno cvičení dětí od 10 do 24 měsíců. Po desetiminutové svačince je pro všechny maminky připraveno intenzivní hodinové cvičení. Cvičí se od 3. dubna do 19. června a za 10 lekcí zaplatíte 2 000 korun.

Cvičení na velkých míčích pro maminky po porodu

Kdy: pondělí, 15:45-16:45
Kde: Promami, ul.1.máje 12
Cena: 110 korun / hodinu při platbě před lekcí, na permanentku 100 korun / hodinu (permanentka na 1000 korun platí 3 měsíce nebo na 2000 korun platí 6 měsíců) 
Přihlášení:  http://promami.cz/rezervace-online/
Více informací: http://promami.cz/vitejte/pohyb-pro-tehotne/cviceni-pro-zeny-tehulky-a-poporodni-kopie/

Nejen pro všechny těhotné, ale i pro maminky po porodu je určené cvičení na velkých míčích.  Vzhledem k tomu, že pracujete pouze s váhou vlastního těla, zátěž tak přizpůsobíte svým potřebám.  Při cvičení se zaměřuje nejen na posílení pánevního dna, ale posilování rukou, prsou, zadku nebo stehen. Vhodným cvičením se působí preventivně proti rozvoji křečových žil, hemoroidům, otokům nohou, bolesti spodní části zad, kostrče, SI zkloubení.  Využívá se i dalších pomůcek, jako jsou overbally či masážní balonky. Dítě si čerstvé maminky mohou vzít s sebou.

Poporodní jóga

Kdy: středa 10:40–11:40
Kde: Promami, ulice 1.máje 12
Cena: 110 korun/hodinu při platbě před lekcí, na permanentku 100 korun / hodinu (permanentka na 1000 korun platí 3 měsíce nebo na 2000 korun platí 6 měsíců) 
Přihlášení: 
http://promami.cz/rezervace-online/
Více informací: http://promami.cz/vitejte/pohyb-pro-tehotne/poporodni-joga/

Toto cvičení je určeno pro ženy čerstvě po porodu, které chtějí začít zpevňovat břicho, stehna, zadek, zádové svaly, ruce nebo mají problémy s pánevním dnem či špatným držením těla. Cvičení nezhoršuje případnou diastázu, ale zároveň zpevňuje střed těla a harmonizuje psychiku. Začít cvičit můžete nejdříve 4 týdny po spontánním nekomplikovaném porodu a nejdříve 6 týdnů po císařském řezu a komplikovaném vaginálním porodu. Miminko si můžete vzít samozřejmě s sebou.

Be Fit Mami

Kdy: čtvrtek, 10:00
Kde:  Centrum pohybu, Sokolská 7
Více informací: https://www.centrumpohybuol.cz/lekce/funkcni-zona/be-fit-mami/ 

Kondiční cvičení pro maminky s dětmi nabízí ve čtvrtek dopoledne také Centrum pohybu. Lekce pro maminky jsou spojeny s efektivním a zdravým posilováním pomocí jedinečné metody fit pain free, která vás konečně zbaví bolesti zad z neustálého kojení a nošení dítěte. Lekce je rozdělena na dvě části. Prvních třicet minut vás čeká kardio trénink, druhá půlhodina je věnována posilování a protahování.