Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Seznamte se, Žánek. Plavby Olomouc představily zbrusu nový Ološlap pojmenovaný po zesnulém olomouckém hrdinovi

Zprávy z regionu

13.11.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Unikátní šlapací vozítko, které mohou využívat turisté i místní především k objevování krás Olomouce. Vznikalo téměř rok, pojme třináct pasažérů, je z lehkého hliníku, nabídne výklad v několika světových jazycích a pohodlnou a komfortní jízdu zajistí elektromotor. Plavby Olomouc představily Ološlap II, který nese jméno po Janu Usnulovi neboli Žánkovi, jenž zemřel při záchraně školáka v roce 2011.

Ološlap II vznikl za podpory Olomouckého kraje, města Olomouce a Autocentra Olomouc.

Nový Ološlap měří pět metrů, uveze třináct lidí a vznikal necelý rok. Jeho autorem je Šimon Pelikán z Plaveb Olomouc, návrh zpracoval architekt Jozef Mrázek a za realizací stojí lokální konstruktéři. Byl vyroben u Lubomíra Popelky v Seničce, cyklokomponenty dodal Karel Zapletal, jenž byl u zrodu celé myšlenky, elektromotor zajistil Václav Štefan, truhlářské práce měla na starosti Moravská výrobní. 

Žánek jako parťák do města
"Hledal jsem alternativu k plavbám lodí, tehdy v roce 2016 vznikl Ološlap, který je dodnes velmi oblíbený. Neustále jsme ale s kolegy přemýšleli nad vozem, jenž by sloužil jako průvodce po Olomouci, a tak se zrodila myšlenka vyrobit Ološlap vhodný pro turisty, výlety, dětské skupiny, seniory, zkrátka pro všechny, kteří budou chtít pohodlně objevovat krásy Olomouce nebo si užít třeba netradiční rozlučku se svobodou. Žánek je lehký, elektrifikovaný, takže kdo nebude chtít šlapat, nemusí... Je to takový ideální parťák do města," uvedl s úsměvem Šimon Pelikán a dodal: "Je vyroben podle designu legendárního Volkswagenu T1. Na světě jsem nenašel nic podobného. Jsem rád, že u nás v Olomouci jsme první..."

Nový Ološlap nese jméno po zesnulém kamarádovi Šimona Pelikána. Věčně rozesmátý mladík, nadšený sportovec i muzikant Jan Usnul, mezi přáteli zvaný Žánek, zemřel poté, co v roce 2011 neváhal a vrhl se do Mlýnského potoka pro třináctiletého žáka. Při neštěstí zemřela i šestačtyřicetiletá učitelka. Čtyřiadvacetiletého instruktora raftingu se záchranářům podařilo vylovit, pět týdnů bojoval o život, ale 16. července zemřel. "O jménu pro Ološlap jsem dlouho nepřemýšlel. Věřím, že kdyby tu s námi Žánek byl, něco podobného by se mu velmi líbilo. Myslím si, že by byl v našem týmu po našem boku. Pro nás všechny to je hrdina..." uvedl dojatý Šimon Pelikán.

Způsob jak zatraktivnit turistiku v Olomouci
"Šimon Pelikán je neuvěřitelně akční, má spoustu nápadů, jak oživit město, a já mu neuvěřitelně fandím. Tomuhle vozítku přeju, aby Olomoucí provezlo co nejvíce lidí, kteří se na něm dozví mnoho zajímavého o naší krásné Olomouci," sdělila náměstkyně primátora Markéta Záleská a náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Zahradníček se připojil: "Je dobře, že v Olomouci máme někoho, kdo pomáhá zatraktivnit turistiku v Olomouci. Plavby Olomouc v čele s Šimonem Pelikánem to dělají a my jim držíme palce i do budoucna."

Šimon Pelikán láká na slavnostní odhalení velké novinky. Poprvé bude moci veřejnost spatřit Žánka na Dolním náměstí už 15. listopadu...

Slavnostní odhalení proběhne 15. listopadu
Ološlap II bude veřejnosti představen v pátek 15. listopadu v 17:00 na Dolním náměstí, kde mají Plavby Olomouc tradiční Olopunč. Ve stejný čas na stejném místě bude rovněž zahájena další punčová sezona. Návštěvníci se mohou těšit na koncert a vernisáž Plaveb Olomouc s podtitulem Tak jsem se ráno probudil.

Foto: Plavby Olomouc