Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Severní spoj do Řepčína, nové parky i vyšší kapacita a modernizace škol. Radniční koalice představila programové prohlášení

Zprávy z regionu

13.2.2023

Jan Procházka

Rada města Olomouce dnes schválila programové prohlášení. Dlouho očekávaný dokument, který určil směřování města do roku 2026 je průnikem předvolebních slibů všech koaličních partnerů s (nejen) ekonomickou realitou. Obsahuje dvanáct oblastí: od rozvoje dopravy, přes kulturu až třeba po oblast IT. Mimo jiné se v něm píše o zvýšení kapacity škol a školek, výstavbě nových městských bytů či lepší podpoře kultury. A do materiálu se dostal i takzvaný severní spoj, tedy nová silniční trasa od kruhového objezdu u Globusu do Řepčína.

Koalice chce statutární město Olomouc i nadále směřovat mezi vyspělé, moderní, rozvíjející se evropské metropole s vysokou kvalitou života. „Cílem je vytvořit otevřené, stabilní a funkční prostředí pro co nejefektivnější správu města a jeho další rozvoj v kontextu celostátní ekonomické, společenské a energetické situace,“ stojí mimo jiné v preambuli čtrnáctistránkového textu.
Ten podrobněji rozebírá dvanáct oblastí, jimž se chce nové vedení věnovat.

V oblasti hospodaření je to především snižování zadlužení města, v roce 2025 by pak město mělo převzít zpět část vodohospodářské infrastruktury, kterou chce nadále provozovat samo. Doposud má infrastrukturu v pronájmu společnost Moravská vodárenská, která patří do koncernu Veolia. Voda je v hledáčku pozornosti radních kvůli suchu a změně klimatu i kvůli protipovodňové ochraně města formou přírodě blízkých opatření. „Kromě celkového snížení dluhu chceme vést proinvestiční politiku. Nově zřízená investiční komise se bude zabývat každoročním, střednědobým a dlouhodobým investičním plánem, jejich tvorbou, aktualizací a naplňováním. Investice a opravy chceme směřovat především do majetku ve vlastnictví města, a to za využití evropských i národních dotačních prostředků,“ uvedl dále primátor Miroslav Žbánek. Dokument zpřísňuje i pravidla pro čerpání dalších úvěrů. Ty se podle něj mohou využít pouze na investice.

Olomoučané by se již v tomto volebním období měli dočkat revitalizací zanedbaných parků, vznikne i několik nových. “Konktrétně se to týká lokality na Lazcích v Dlouhé ulici, ASO parku poblíž centra, Švýcarského nábřeží nebo východní části Hradiska,“ vyjmenoval náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák. S postojem k přírodě úzce souvisí i nakládání s odpady. „Budeme pokračovat v projektové přípravě ekologické a energeticky úsporné likvidace čistírenských kalů, rozšiřovat síť polopodzemních kontejnerů na tříděný odpad, ale hlavně chceme vybudovat nové odpadové centrum s třídící linkou,“ dodal náměstek Bačák.

Neméně důležitá je v nadcházejících letech pro město oblast dopravy. Koalice se už koncem roku shodla na podobě nové parkovací politiky, kterou chce postupně zavádět. Zaměří se také na rozvoj hromadné dopravy, kterou chce optimalizovat a z deseti procent obnovit vozový park. Nová vozidla přitom mají být vesměs nízkopodlažní, klimatizovaná a ekologická. Město se chystá modernizovat tramvajovou trať v Brněnské ulici a opravit podchod v Pionýrské. Počítá i s rekonstrukcí tramvajové trati v ulicích Palackého – Litovelská – třída Míru. Dokončena bude hala pro odstavování tramvají poblíž hlavního nádraží.

„Nadále budeme rozšiřovat síť cyklostezek a cyklotras, a to i ve spolupráci s okolními obcemi. Týkat se to bude tras Neředín – Topolany, Samotišky – Droždín – Bystrovany, ale i Jeremenkovy ulice nebo městské části Holice,“ nastínil za koalici náměstek primátora Tomáš Pejpek.

Vedení města myslí na vzdálenou budoucnost, souvisí s tím sledování hlavních urbanistických koncepcí, jako jsou estetizace veřejného prostoru, zelené klíny v městské zástavbě, okruh parků v centru i aktivizace příměstské krajiny. „Chceme rovněž kultivovat historické jádro včetně dopravního zklidnění a omezení vizuálního smogu,“ podotkl náměstek Pejpek. V plánu je i nastartování revitalizace tržnice a starého autobusového nádraží.

Nová koalice nezapomíná ani na obyvatele či návštěvníky města. Dostupnost bydlení včetně výstavby padesáti městských bytů, podpora nízkopříjmových rodin a naplňování Komunitního plánu sociálních služeb je jednou z možností. Olomouc bude zároveň modernizovat mateřské a základní školy a zvyšovat jejich kapacitu.

Zdravý životní styl je jednou z priorit. Rada města bude rozšiřovat okruh workoutových hřišť a prostranství pro aktivní odpočinek, stejně jako propojovat rozvoj mládeže a profesionálního sportu. „S tím souvisí vyřešení budoucnosti zimního stadionu, modernizace plaveckého bazénu či postavení sportovní haly při Základní škole Holečkova,“ potvrdil primátor Žbánek.

Rada ve svém programovém prohlášení slibuje také investice do rozvoje zoologické zahrady i Výstaviště Flora nebo zajištění víceletého financování stěžejních kulturních akcí i podporu kulturních spolků. „V plánu je restaurování sloupu Nejsvětější Trojice stejně jako dokončení obnovy Jihoslovanského mauzolea nebo příprava restaurování Terezské brány a naslouchacích chodeb ve Smetanových sadech, či realizace projektu Muzejní čtvrti,“ shrnul náměstek primátora Viktor Tichák.

Město chce nadále posilovat spolupráci s Olomouckým krajem či Univerzitou Palackého, obcemi, podnikatelským sektorem, profesními komorami a svazy či partnerskými městy. Olomouc chce i v budoucnu být bezpečným a chytrým městem využívajícím aplikace a inovace typu Smart City.