Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 11 °C

Šéfkuchař restaurace Asado grill: Čerstvost a kvalita jsou pro mě zákon

Rozhovory

18.10.2023

Autor: red

Michal Duračka je hlavní tváří nové restaurace Asado grill, která v létě otevřela v zadní části Caffé Opera na Horním náměstí v Olomouci. Rok se svým týmem připravoval koncept a filozofii kuchyně, vybíral vybavení včetně originálního jihoamerického grillu na dřevěné uhlí, domlouval dodavatele a sestavoval jídelníčky. Po třech měsících provozu je jasné, že podnik si rychle našel svou klientelu a patří k tomu nejlepšímu, co olomoucká gastronomie nabízí. Michal staví filozofii kuchyně na čerstvých surovinách a bezodpadovém vaření.

Co od vás vlastně může host očekávat?
Snažíme se dělat jednoduchá jídla bez příkras. Sázíme na ty nejkvalitnější suroviny, čerstvost a minimální množství odpadu. Proto u nás v kuchyni nenajdete mrazák. Většina jídel se připravuje na originálním grillu Mibrasa Parilla, proto mají nezaměnitelnou chuť, kterou jim dává oheň a dřevo. Nejraději pracuji s masem a rybami, protože to množství kombinací a chutí, které z nich mohu vytvořit, je nekonečné. Host u nás ale dostane i bramboru z popela s domácím kefírem nebo dezert, který se na cestě na stůl také potká s ohněm.

Co znamená asado?
Asado je způsob argentinské úpravy masa na grillu asador s dřevěným uhlím. Zároveň je to i způsob jihoamerického stolování a sdílení jídla v pohodové neformální atmosféře ve stylovém prostředí. V našem případě plném zeleně. Když mluvím o masu, mám na mysli box s kvalitním stařeným hovězím, vitrínu s denně čerstvými rybami a mořskými plody nebo drůbež z farem z regionu. Samozřejmě myslíme i na vegetariány a vegany. Pečeme si i vlastní chléb a housky a většinu koření bereme z naší bylinkové zahrádky.

Máte otevřeno denně?
Ano, každý den od 11:00 do 15:00 a od 18:00 do 22:00 hodin. Přes poledne připravujeme navíc obědové menu s polévkou, večer si hosté mohou vybrat ze stálého lístku nebo z aktuální nabídky ryb a steaků.

Kde jste našel inspiraci pro Asado grill?
Od dětství jsem snil o tom, že budu kuchařem. Brzy po studiu jsem odešel do zahraničí a několik let působil v německých Cáchách. Vařil jsem středomořskou kuchyni a pak působil jako zástupce šéfa ve vyhlášeném steak housu. Potom jsem se přestěhoval do Anglie a vedl typickou místní restauraci nedaleko Cambridge. Po návratu domů jsem pracoval ve Zlíně a potom v Olomouci. Přemýšlel jsem o tom, jak zúročit zkušenosti získané v zahraničí a ocitl jsem se ve správný čas na správném místě, když skupina Opera Gastro Group začala plánovat novou restauraci. Spojil jsem zkušenosti a nápady s dalšími členy týmu a dostal jsem důvěru vytvořit koncept, který se v Česku hned tak nevidí. Každý den pracujeme na tom, aby hosty bavil a aby jim u nás chutnalo.

Restaurace se rychle zabydlela v nejvyšších patrech olomoucké gastronomické scény. Plánujete kromě klasické denní nabídky i jiné akce?
První měsíce provozu se soustředíme na to, abychom odladili všechny detaily nově otevřeného podniku. Ale již tento víkend od 20. do 22. října připravujeme první tematickou akci zaměřenou na prezentaci zvěřiny a darů lesa. V listopadu pak chystáme svatomartinské husí hody – jak pro milovníky české klasiky, tak pro příznivce moderní gastronomie. Do budoucna nabídneme fanouškům dobrého jídla také školy vaření na různá témata a také další degustační večery.