Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šéf hospodářské komory Radim Kašpar: masivní nezaměstnanost nečekám, firmám se snažíme pomáhat

Rozhovory

4.2.2021

Jan Procházka

Někomu se daří lépe, někomu hůře. Podle ředitele Okresní hospodářské komory Olomouc Radima Kašpara jsou firmy, které navzdory krizi posilují. Ale je tu i řada těch, které naopak potřebují pomoc, což komora aktivně dělá. Myslí si, že přijde avizovaná vlna obrovské nezaměstnanosti a vidí už světlo na konci tunelu?

Známe se řadu let a tak s dovolením nebudeme předstírat, že si vykáme a bavíme se formálně. Rozhovorů jsme absolvovali několik: hned na začátku jeho působení v hospodářské komoře, nad pivem i při dalších příležitostech. Radim Kašpar má totiž obrovský přehled a o jednotlivých členech komory, kterých je přes půl druhé stovky, toho ví hodně a většinu informací včetně čísel sype z rukávu. Tentokrát jsme se sešli v jeho kanceláři, které dominuje jeho masarykovská sbírka bust, pamětních talířů a dalších předmětů, vztahujících se k zakladateli samostatného československého státu. Naše povídání se ale tentokrát bude točit kolem současné neutěšené situace....

Radim Kašpar
(*1985, Valašské Meziříčí)

Je hrdým absolventem Univerzity Palackého v Olomouci. Své první pracovní zkušenosti čerpal již na letních brigádách v průběhu středoškolského studia ve výrobní firmě Gumárny Zubří, kde si během několika let prošel nejrůznější dělnické provozy. Během vysokoškolského studia navázal spolupráci s renomovanou agenturou Ogilvy Public Relations, kde zdokonaloval své dovednosti v oblasti PR a marketingu. Poté působil jako ředitel olomoucké marketingové agentury. Ve volném čase se zabývá kynologií a myslivostí. 
Je ženatý, má dceru.

Co ty a covid? Potkalo tě to?
Nevyhlo se mi to. Lehl jsem přes Vánoce, měl jsem zimnici, horečku a kašel, ale naštěstí to nebylo nějak dramatické. Nedávalo mi smysl, abych chodil k lékaři nebo na testy, místo toho jsem byl poctivě dva týdny doma v karanténě. Paralelně, i když jsme se nepotkali, byli nemocní i oba moji rodiče. U těch byl průběh horší, ale klepu na dřevo, zvládli jsme to. V lednu jsem pak šel na test protilátek, kde jsem si ověřil, že to opravdu byla ta čínská potvora.

V nedávno vydané tiskové zprávě píšeš, že “podnikatelům patří obdiv za to, jak tu situaci zvládají.” Buďme konkrétnější. Jak tedy tu situaci zvládají?
Je složité to zobecnit. My jsme se na podzim stihli podílet na standardním průzkumu podnikatelského prostředí v Olomouci, což je projekt, který město realizuje co dva roky. Na vzorku zaměstnavatelů testuje různé otázky a vzhledem k tomu, že se to dělá už zhruba dvacet let, je velmi zajímavé, sledovat historický vývoj. Letos jsme se zaměřili i na otázky spojené s Covidem. Osobně jsem absolvoval asi dvacet hodinových rozhovorů s předními zástupci významných zaměstnavatelů. A bavíme-li se o dopadech, tak nejčastěji firmy štvalo, že s covidem měly snížený počet zakázek a zvýšené náklady v souvislosti s hygienickými opatřeními. Asi čtyřicettři procent firem uvedlo, že dopad covidu byl na ně malý nebo žádný. Třicetsedm procent pak označilo dopady jako negativní a dalších patnáct jako silně negativní. Když to zjednoduším, je to skoro půl na půl. To se ale bavíme spíše o výrobních firmách, firmách z průmyslu. Některé firmy dokonce prosperují lépe než předtím. Na druhou stranu víme, že jsou segmenty jako restaurace, hotely, cestovní ruch, ale třeba i kadeřníci, maséři a mnoho dalších, kteří to mají opravdu náročné. A hlavně je to už moc dlouhé a možné úspory z dřívějška jsou fuč. Podepisuje se to i na psychice a víme, že další dopad to ještě mít bude.

Ty říkáš, že někomu se daří lépe. To by mě zajímalo, komu…
Je to zase různorodé. Jedou technologické firmy, obrovský boom je v sektoru e-komerce. Prosperují firmy ze segmentu nanotechnologie či biotechnologie. Ale i standardním strojírenským firmám se docela daří. V několika jsem nedávno byl a víceméně tu krizi nepocítili. Je samozřejmě rozdíl, zda se vyrábí komponenty, nebo finální výrobky. Ale i v automotive se to různí. Třeba výroba spojená s elektromobily jede, naopak u něterých tradičních produktů je pokles. Fakt je to firma od firmy jinak.

Tak zkus být ještě trochu konkrétní...
Před pár dny jsem si třeba telefonoval s ředitelem Mory Moravia, který mi prozradil, že nestačí vyrábět, jakou mají poptávku. To samé Miele. Lidi jsou víc doma a víc pečují o domácnost a začali obnovovat spotřebiče. Nebo třeba olomoucká firma Lorika, která se zabývá hygienou, tam je to jasné. A třeba Weba, která vyrábí komponenty pro Porsche, taky hlásí, že poptávka je obrovská. Zákazníky, kteří si kupují Porsche, asi covid tak úplně nezasáhl, aby si místo toho koupili Dacii.


Jedna realita je PR vládních představitelů, druhá realita je pak ta reálná. A ta často neodpovídá těm slovům a proklamacím...

Dá se po tom téměř roce odhadnout, jaké bude mít krize dopad na region? Zvýší se třeba nezaměstnanost?
Já to vždycky říkám na první pohled trochu kontroverzně. Paradoxně se firmy na větší nezaměstnanost těší. Dlouhodobě tu máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropě. To s sebou nese řadu problémů: firmy které chtějí expandovat, nemůžou, protože nemají pracovníky. Vyplývá to i z toho zmiňovaného průzkumu, v němž dlouhodobě firmy říkají, že opravdu největším problémem pro ně je právě nedostatek kvalifikované pracovní síly a zaměstnanců. Pokud by se zvýšila nezaměstnanost, bude více volných lidí na trhu práce a firma si může vybírat. Zatím nezaměstnanost roste jen pozvolna, pořád ještě běží vládní nástroje jako program Antivirus a podobně. Ale myslím, že už by to mělo skončit, je to v neprospěch ekonomiky a konkurenceschopnosti. Lidé jsou zvyklí, že práci mají jistou. A to není dobře, konkurence je dobrá, ať na sobě lidi pracují a neberou věci automaticky.

Prognózy na jaře a začátku léta byly dost děsivé: jakmile skončí vládní programy, firmy začnou masivně propouštět a bude tu opravdu hodně lidí bez práce… Myslíš, že to pořád hrozí?
Nemyslím si to. Skok nebude velký, řekl bych, že přijde jen takové lehké ozdravení. Signály od firem jsou, že zakázky mají, některé si zaměstnance chtějí udržet i proto, že věří, že ekonomika se znovu raketově nastartuje.

Foto: Monika Simonová

Významnou posilou na trhu práce jsou čerství absolventi. Jak se ta krize podepíše na nich? Odborné školství teď moc fungovat nemůže. Možná se distančně mohou učit češtinu, ale už skoro rok nemohou vykonávat praxe!
Já bych neřekl, že je to problém. Já bych řekl, že je to přímo průšvih jako mraky. Je to, jak říkáš: prakticky rok, nepočítáme-li kratičké pauzy, nejde vykonávat odborný výcvik a praxe ve firmách. To je pro školy odborného charakteru, učňovské, technické a další obory, tragédie. Studenti nebyli rok v kontaktu s reálnou praxí. Dopad na vzdělanost a potažmo zručnost absolventů bude neskutečně negativní.

Nebylo by lepší ten ztracený rok nahradit? Asi je to utopie, že?
Je to čistě můj laický názor, ale určitě by to dávalo smysl, rok reálně vymazat a absolvovat ho znovu. Přineslo by to samozřejmě obrovské komplikace, ale čistě optikou dovedností a připravenosti absolventů, by to jednoznačně dávalo smysl.

Věřím, že ty velké firmy, které jsi zmiňoval, si dokáží poradit, mají svoje právní oddělení a podobně. Ale podstatně větší dopad má krize na menší firmy a živnostníky, které máte v komoře taktéž zastoupeny. Jak jim můžete pomoci?
Ti to opravdu mají velmi náročné. Zapojili jsme se třeba do akce Olomouc si pomáhá, což je webový portál, kde si mohou firmy zadávat nabídky, dát o sobě vědět, prodávat třeba vouchery a podobně. V této době je ale nejdůležitější, vyznat se v tom neskutečném závalu informací. Věci se často mění, jsou různé podmínky. A zejména živnostníci nemají moc kapacitu, udržet si přehled, na co mají nárok, kde mohou žádat o nějakou pomoc… V tomto jsme schopni je nasměrovat. I díky advokátním kancelářím, které jsou našimi členy, máme poměrně propracovaný systém covid právní poradny, využíváme informace z naší centrály z Prahy. Informační a poradenský servis je zásadní.

Když se bavíme o té státní podpoře, ona je často na tiskových konferencích prezentována velkolepě, jak všichni dostanou sto procent kompenzací… A pak se bavíš s lidmi a slyšíš, že fotografovi společenských akcí doporučí se přeorientovat na krajiny a spoustu dalších příběhů, kdy lidé nedostali ani korunu, nebo jen zlomek toho, co politikové slibují…
Jedna realita je PR vládních představitelů, druhá realita je pak ta reálná. A ta často neodpovídá těm slovům a proklamacím. Mnozí z toho vypadnou a nedosáhnou na to. Je ale k velké diskuzi, co je dobře a co je špatně. Zastupujeme zájmy podnikatelů, takže bychom měli líbivě říkat, že stát něco zavřel, tak musí všechno kompenzovat a všem pomáhat. Oba ale tušíme, že realita není tak jednoduchá. Stát nemůže rozhazovat peníze z vrtulníku, taky má problémy, ty peníze nemůže tisknout. Dlouhodobě to není udržitelné. Najít kompromis je složité a nikdy to nemůže uspokojit všechny.

Jak se vlastně vy jako komora díváte na to celkové uzavření ekonomiky?
Já jsem zaměstnanec hospodářské komory, čili se nebudu vyjadřovat k epidemiologické situaci jako takové, k tomu nejsem kompetentní. Pohledem ekonomiky je lockdown nesmyslný, dopady jsou obrovské a mnohé věci jsou mimo logiku a selský rozum. V malém obchůdku se potkáme s dvěma nebo třemi zákazníky, v supermarketu se tlačíte ve frontách. Jsem zastánce názoru, že by mělo být otevřeno vše, lidé by se více rozprostřeli a ekonomice by to pomohlo. Historicky navíc došlo k zvýhodnění některých skupin vůči jiným, to jsou věci, které deformují trh a pro ekonomiku jsou špatně.

Vidíš už nějaké světlo na konci tunelu?
No, už jsem ho v prosinci viděl. Tušil jsem, že začátek roku bude ještě složitý, ale že tak moc? Pořád se něco vymýšlí a hrozí se dalšími restrikcemi. Nezpochybňuji, že jsou nemocnice na hraně kapacit, že to lékaři mají těžké. Patří jim obrovský obdiv a vděk. Ale už je to prostě dlouhé a složité. Nechci otevírat téma svoboda, nesvoboda, to je velmi tenký led. Ale rád bych to světlo už brzy chtěl vidět jasnější. Zatím jen tak mihotá v dálce.

Tuhle závěrečnou otázku teď pokládám všem. Za ten rok jsme se spoustu věcí naučili. Jak to vidíš ty, zůstane z té covidové doby něco pozitivního?
Vždycky platí klišé, že každá krize je i příležitost. To stoprocentně podepisuju. Svět se mění a některé věci budou jinak. Lidé si určitě více zvykli nakupovat přes internet a to už zůstane. Já si třeba před dvěma týdny koupil přes eshop i boty a kupodivu jsem trefil velikost a jsem spokojený.
Určitě nejsem covidový popírač, dívám se na něj s pokorou a respektem, ale zase se z toho nehroutím a jak říkáš, hledám to pozitivní. Snažím se víc času trávit s dcerou, trochu jsem se zamyslel nad svou životosprávou a kondicí. Když člověk střádá nějaké neduhy, i pitomý covid to umí pěkně spočítat a je z toho průšvih. Takže víc péče o sebe sama, to není špatný výsledek.

Otužovat ses nezačal?
Měl jsem chvilku takovou myšlenku, když to bylo v počátcích. Říkal jsem si, že bych se mohl zkusit hecnout, ale v okamžiku, kdy to na mě začalo skákat na facebooku od každého druhého, zavrhl jsem to. Mám odpor k masovým trendy věcem a už z principu do toho nejdu.