Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Se smrkem si poradí za pár minut. V zoo pomáhá s likvidací následků vichřice těžká technika

Zprávy z regionu

22.3.2019

jap

Větrná smršť způsobila olomoucké zoologické zahradě značné škody. Ještě před deseti dny vypadal areál zoufale. Postupně se dařilo vracet chod zahrady do běžných kolejí, bylo ale jasné, že kompletní likvidace následků řádění vichřice bude trvat nejen několik týdnů, ale pravděpodobně několik měsíců. Díky pomoci městských lesů se ale zřejmě podaří tuto dobu zkrátit. Do terénu už vyrazil speciální těžký stroj Harvestor, pro kterého jsou těžké kmeny jako peříčka.

Moderní lesnický stroj si dokáže se spouští kolem bývalého Lanáčku poradit mnohem rychleji, než by zvládli sebelepší dřevorubci. „Pohled na něj, jak s lehkostí vytahuje z hromady čtyřicetimetrové smrky, během chviličky je zbaví větví a na úhlednou kupu z jeho multifunkčního ramene odpadávají už jen stejně dlouhé klády, je fascinující,“ říká ředitel zoo Radomír Habáň. Stroj by měl v areálu zahrady pracovat asi dva týdny. „Jeho sílu využijeme v nejvíce zasažené části zoo, což je prostor mimo pohyb návštěvníků. Provozu expozičních prostor zahrady se nijak nedotkne. Momentálně ho návštěvníci téměř nevidí a hluk, který vydává, je minimální. Postupně se bude posunovat po zasažené stráni, takže se přiblíží k cestě vedoucí od výběhu sobů k vjezdu do Safari Euroasie. Pak bude samozřejmě nadohled a my věříme, že to pro procházející bude zajímavá atrakce,“ doplnil Habáň.

Zoo se vzpamatovává z následků vichřice. Už dnes je jasné, že zahrada bude vypadat úplně jinak. Nové stromy tu vysadí pravděpodobně až na podzim. Podle ředitele Habáně se bude jednat o odolnější listnaté i jehličnaté stromy. "Určitě vysadíme i nějaké smrky a borovice, aby les nevypadal tak ponuře, když opadá listí. Ale chceme tu les smíšený, který dokáže lépe vzdorovat nejen rozmarům počasí, ale třeba také útokům kůrovce," vysvětlil Habáň.

Foto: Jan Procházka

Práce ale probíhají i v dalších zasažených částech zahrady. „Jakmile budou vyvezeny zpracované dřevěné klády, přijde na řadu likvidace zbylých větví. A to bude ta pravá chvíle pro intenzivní využití hlásících se dobrovolníků, jejichž přihlášky zatím evidujeme a třídíme. Určitě rádi využijeme každou ochotnou ruku, váš čas přijde v brzké době, momentálně prosíme o trpělivost,“ vyzvala mluvčí zoo Karla Břečková. Pohyb návštěvníků po areálu je nyní omezen pouze u makaků, kde zůstává uzavřena lávka čekající na posouzení statika. „Prosíme ovšem o striktní dodržování návštěvního řádu a pokynů zaměstnanců zoo. Je v zájmu samotných návštěvníků, aby se drželi pouze vyznačených cest a nepokoušeli se blíže zkoumat les nebo skládky dřeva a klestí v jejich okolí. Mohlo by to být nebezpečné,“ upozornila Břečková.