Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šantovku Star(t)s ovládne v dubnu věda. UP představí inovace svých center, Mendelova univerzita chystá degustace a přednášky o víně

Zprávy z regionu

11.4.2022

Autor: red

Projekt Šantovka Star(t)s, který nabízí v obchodním centru začínajícím start-upům zdarma prostory pro prezentaci, bude v dubnu podporovat talentované vědce a vědecká pracoviště dvou moravských vysokých škol – olomoucké Univerzity Palackého a brněnské Mendelovy univerzity. Cílem je zviditelnit jejich výzkumnou činnost a pomoci uvést inovace do praxe. Olomoucká univerzita zde představí činnost svého Vědeckotechnického parku, který je mostem mezi vědeckým bádáním a soukromým sektorem. Závěr měsíce bude patřit vinařské tématice, neboť svůj prostor zde dostane Ústav vinohradnictví a vinařství z Mendelovy univerzity, který má připravené zajímavé přednášky, senzorické testy a degustace.

Univerzita Palackého odstartuje svůj dvoutýdenní blok v pondělí 11. dubna a bude zde prezentovat činnost Vědeckotechnického parku, Aplikačního centra BALUO a spolupráci s Inovačním centrem Olomouckého kraje. "Návštěvníkům představíme fungování 3D tiskáren a 3D scaneru. Dále také inovace z Univerzity Palackého, kdy bude prezentována diagnostická pomůcka pro logopedy Tetrecom z dílny pedagogické fakulty či digitální inovační hub DIGI2HEALTH ze světa telemedicíny. Zájemci si mohou změřit složení svého těla v rámci prezentace služeb Aplikačního centra BALUO. Nabídneme také informace k blížící se soutěži Podnikavá hlava, která slouží pro začínající podnikatele a start-up nadšence," říká mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Poslední týden v dubnu převezme žezlo Ústav vinohradnictví a vinařství. "Návštěvníkům Šantovky představíme nejen náš obor, ale také novinky, jakým směrem se ubírá výzkum ve vinařské tématice," říká vinařka a doktorandka Michaela Kulhánková.

Na řadu přijde také prezentace vína z produkce fakulty. "Na výrobě vín se studenti podílejí od pěstování hroznů až po samotné plnění do lahví pod živou etiketou (pozn. jedna se o mobilní aplikaci sloužící jako nový komunikační nástroj, kdy každá láhev vypráví svůj příběh skrze videosekvenci). V nabídce najdete většinu využívaných vinařských stylů od lehkých bílých vín až ke gruzinské technologii výroby vín v hliněné nádobě zvané kvevri," říká dále doktorandka.

V rámci programu si mohou návštěvníci poslechnout zajímavé povídání například o vlivu kyslíku na zrání vína či jeho sycení CO2. Zájemci si mohou vyzkoušet senzorické testy pro degustátorské zkoušky.

"Jako zástupci soukromého sektoru chceme podpořit vědecké poznání naší univerzity a pomoci k uplatnění vědeckých poznatků v praktickém životě. V moderně pojatém showroomu je připraveno veškeré zázemí pro prezentaci. Do obchodního centra měsíčně přijde několik stovek tisíc lidí. Kromě toho vědcům pomůžeme ve zviditelnění jejich práce také skrze naše marketingové kanály," říká koordinátorka projektu Eva Sovová.

Každý projekt je v showroomu zpravidla od pondělí do neděle, vždy od 13 do 19 hodin. Vizitky jednotlivých projektů, které se představí v Šantovka Star(t)s, jsou publikovány na webu www.santovkastarts.cz, kde je lidé mohou rovněž i hodnotit.