Reklama

Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav, venku je 11.8 °C

S Liborem Špundou o vstupu investora do SK Sigma Olomouc

Sport

21.4.2024

roc

Je to již několik týdnů, co sportovním prostředím rezonuje fotbalová Sigma. Týmu se nepodařilo navázat na sportovně úspěšný podzim, eskalují protesty fanoušků, které přerostly z recese až po poměrně drsné činy, které bychom očekávali spíše v devadesátkách a paralelně je Sigma před výzvou, jaká zřejmě nemá obdoby. V průběhu posledního desetiletí jsme byli svědky několika pokusů o vstup strategického investora - majoritního majitele klubu, kterého Sigma od dob odchodu Josefa Lébra stále hledá. Ale doposud nikdy se nejednalo o tým zahraničních sportovních expertů. O aktuálním dění jsme si popovídali s Liborem Špundou.

Tohle jméno může být v této souvislosti překvapivé, protože se jedná primárně o spolumajitele basketbalového klubu BK REDSTONE Olomoucko. Chcete se dozvědět více? Čtěte…

Pane Špundo, sportovní veřejnost vás v posledních třech letech registruje coby spolumajitele a generálního manažera basketbalového klubu BK REDSTONE Olomoucko. Ale dnes si budeme povídat o fotbalové Sigmě, můžete tu linku na fotbalový klub vysvětlit? 

Prvně je potřeba zmínit, že jsem primárně podnikatel a můj hlavní core byznys je rozvoj mé pojišťovací makléřské společnosti. Nicméně vyrůstal jsem vždy ve fotbalovém prostředí. V roce 2021 jsem se trochu náhodně dostal do prostředí basketbalu, kdy aktuálně bojujeme v play off proti těžkému soupeři, nejlepšímu týmu posledních desetiletí – Nymburku. 

Dobře, ale co Vás tedy spojuje se Sigmou? 

Je to jednoduché, působím také jako místopředseda představenstva Okresní hospodářské komory Olomouc a pohybuji se dlouhodobě v podnikatelském prostředí. Díky tomu se znám také s Martinem Chalupeckým, jednatelem fotbalového klubu ve Vyškově. Je to právě on, kdo má kontakty na společnost Blue Crow Sports Group – tedy na potenciálního investora do fotbalové Sigmy. On mě oslovil s požadavkem na možnosti působení této společnosti v nejvyšší české fotbalové soutěži. A jako místního patriota mě nenapadl nikdo jiný než Sigma.

Tomu rozumím. A jak se vám dění okolo Sigmy v poslední době líbí? 

Nutno říct, že si moc přeji, aby naše Sigma byla vždy v horních částech tabulky, aby měla plný stadion nadšených fanoušků a návštěva fotbalových zápasů byla svátkem i show současně. Takže aktuální situace se mi logicky nelíbí. 

Co říkáte na protesty fanoušků? 

Protesty fanoušků v nějaké míře vždy byly, ale nemusely by být. Fotbal nikdy nebyl úplně korektním prostředím, ale v Olomouci to zašlo zbytečně daleko. Nechci spekulovat o důvodech, to není podstatné. Věřím však, že se situace uklidní, protože v současnosti neprospívá naprosto nikomu, ani jednáním o vstupu strategického investora. 

Byly podle vás ty prasečí hlavy před stadionem a výzvy některým členům vedení k odchodu již za hranou? 

Nechci se nyní pouštět do konfliktů. Opravdu si přeji, aby se situace zklidnila a tomu podobné kroky nepomáhají. Nutno také říct, že někteří z těch, které fanoušci napadají, jsou v jednáních s potenciálním zájemcem o Sigmu velmi konstruktivní. Jasně, je zde patrná obava, protože Sigma je svým způsobem klenot, o který nechceme přijít a Haná byla vždy konzervativním regionem. Ale jak říkám, vidím u většiny funkcionářů velmi dobrý přístup s cílem vyjednat pro klub maximum možného. 

Můžete být konkrétní? Fanoušci také volají po personálních změnách. Kdyby přišel nový majoritní vlastník, dojde k nim? 

Nepovažoval bych za korektní sdělovat informace, které padají na interních jednáních. To je neprofesionální a nepodpořilo by to vzájemnou důvěru. O rozumnou zdrženlivost bych prosil všechny zainteresované. Co se týká změn, to již hodně předbíháme, ale cílem skupiny je především stabilizace klubu do dalších let a využití silných stránek členů managementu. Posílení jednotlivých pozic včetně rozšíření managementu. Rozhodně není ambicí dělat prvoplánové čistky. Naopak poskytnout podmínky a zázemí, které umožní další rozvoj a posílení nejen sportovního úseku. 

Vypadá to, že nabídka bude zajímavá? 

Podívejte, zaznamenal jsem jeden rozhovor v médiích, kde jeden z funkcionářů Sigmy a současně městský radní o nabídce velmi angažovaně hovořil. Musím však zmínit, že oficiální nabídka nebyla nikdy zveřejněna a probíhala jen uzavřená jednání o základních parametrech a vizích směřování. Nabídka bude představena v pondělí členům Spolku, tedy majoritnímu vlastníkovi. Jiný postup by byl zvláštní. Poprosil bych všechny, ať již příznivce, či třeba i odpůrce toho, aby Sigma našla silného majoritního vlastníka, aby se nesnažili na situaci takzvaně mediálně přiživit. Každý takový krok jednání zbytečně komplikuje. Všichni víme, že vnitřní struktura Sigmy je složitější a tyto mediální výstřely nepřispívají. 

Kdo jsou vlastně lidé, kteří stojí za Blue Crow Sports Group? 

Osobně sleduji vývoj ve Vyškově, s top managementem Blue Crow Sports Group jsem měl tu možnost se několikrát osobně vidět, stejně tak jsem navštívil Leganes, jeden z týmů, který Blue Crow Sports Group vlastní. Mimochodem, byl to obrovský zážitek, Leganes hraje sice druhou španělskou ligu (aktuálně ji vede), ale to se, ve vší úctě, nedá s našimi podmínkami vůbec srovnávat. Bezmála třináctitisícový stadion bývá zaplněn skvělou diváckou kulisou i atmosférou, což je samozřejmě dáno i popularitou fotbalu ve Španělsku. S klidným svědomím mohu zmínit, že jde o velké profesionály. Na společných jednáních se objevují lidé se zkušenostmi z týmů jako Real Madrid či Totteham. Sám CEO skupiny Jeff Luhnow má neskutečné zkušenosti také z baseballu. Jeff dovedl baseballový tým Houston Astros k vítězství ve Světové sérii v roce 2017. Kdo sport sleduje, ví, jak je baseball populární v USA. Celý tým celkově klade obrovský důraz na analýzy dat, moderní technologie a postupy, na kvalitní marketing, mají vše promyšlené do posledního puntíku a mnozí by se divili, jak mají zanalyzovanou Sigmu. 

Myslíte, že zájem bude přetaven do zdarného konce? 

Vše běží, jednání pokračují a já děkuji všem, kteří k tomu přistupují konstruktivně – ze strany majoritního vlastníka, ze strany akciové společnosti i ze strany města, které vlastní infrastrukturu – stadion a stále je ještě vlastníkem bezmála 23 % klubu, což se bude v blízké budoucnosti měnit. O čem jsem přesvědčen je to, že tak zajímavá nabídka se bude těžko někdy opakovat. Ale jak říkám, rozhodně není ambicí sdělovat si informace přes média, ani nabídku nějak více přibližovat. To se stane oficiálně nejprve pro členy spolku, v pondělí. Doposud se projednávaly základní obrysy a byla ambice přiblížit Blue Crow  – respektive potvrdit, že jde o relevantního aktéra, který má zkušenosti, má vize a konkrétní plány, co se Sigmou, pokud by se to povedlo dotáhnout do zdárného konce. 

Tak alespoň rámcově, kdyby se vše povedlo, co to pro Sigmu bude znamenat? 

Vy si nedáte pokoj. Určitě lze sdělit to, že to pro klub může znamenat zásadní stabilizaci rozpočtu, dostatečný příjem pro rozvoj mládeže a světový přesah v rámci využití synergie mezi ostatními kluby ze skupiny. To je nyní trendem ve světovém fotbale, jak můžeme vidět na obdobných skupinách vlastnících kluby v Evropě. Primární ambicí je vyhrávat, ve sportu je to tak, že když se vyhrává, jsou všichni spokojení - management, hráči, fanoušci, sponzoři. Jednoznačně jsem přesvědčen o tom, že ambicí je zaplňovat stadion, mít kvalitní marketing a komunikaci a obnovit pevnou, loajální a velkou skupinu věrných fanoušků, kteří s klubem budou dýchat v dobách, kdy se daří i třeba nedaří dle představ.