Reklama

Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác, venku je 12.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vyzkoušeli jsme první olomoucké running sushi: pro vybranou dobrotu se stačí jen natáhnout

Tipy a názory

3.3.2020

Barbora Sísová

Dovedete si představit něco lepšího, než když kolem vás jezdí jídlo a vy si můžete kdykoliv vzít to, na co máte zrovna chuť? Pokud máte rádi sushi a asijskou kuchyni, pak vás vezmeme na místo, kde si budete připadat jako v ráji. Pěkně si zde sednete a budete sledovat, jak k vám (jako) na běžícím pásu přibíhají samé dobroty, a vy si budete vybírat podle chuti ty nejlepší – sushi s rybami i zeleninou, krevety, teplé asijské pokrmy, závitky, taštičky i sladké dobroty. Navštivte s námi první running sushi v Olomouci, které najdete v Olympii.

Máte rádi sushi? Ale také vás štve, že si většinou můžete objednat jen jeden druh? Pak byste měli rozhodně vyzkoušet nové Running sushi Wasabi, kde můžete ochutnat nejrůznější typy sushi. "Můžete si u nás dát sushi s lososem, tuňákem, krevetami, krabími tyčinkami nebo také s okurkou, avokádem, ředkví či kaviárem. Nabízíme maki a tzv. california rolls, tedy obrácené sushi, kdy je rýže zvenku na ruličce, zdobená sezamem, kaviárem, koprem nebo plátkem syrové ryby či avokádem, uvnitř je hned několik ingrediencí, které záleží jen na fantazii kuchaře," popisuje majitelka prvního olomouckého running sushi. Najdete zde však také klasické maki obalené v řase nebo nigiri s plátkem lososa či tuňáka.

Kromě sushi můžete ochutnat i jiné dobroty. Jídlo zde totiž jezdí ve dvou řadách – v prvním patře jezdí studené pokrmy, jako právě sushi a ovoce, nahoře pak teplé asijské delikatesy, kromě oblíbených nudlí třeba také závitky, taštičky, smažené krevety, kalamáry, sýry nebo nejrůznější plněné kuličky.

A teď to nejdůležitější, určitě vás zajímá, jak to tady funguje. Úplně jednoduše. Přijdete do restaurace, sednete si ke stolečku přímo vedle pásu a pak už je jenom na vás, co si z něj vyberete. Když se vám něco zalíbí, otevřete si dvířka a vezmete to, na co máte právě chuť, a pak to zbaštíte. Prázdné talířky necháte přímo na stolku, kde je obsluha  sesbírá. Jídlo je průběžně doplňováno, takže se nemusíte bát, že by na vás něco nezbylo, a naopak když si něco oblíbíte, můžete si to dát i víckrát. Příjemná je také cena. Za tuto neomezenou hostinu zaplatíte ve všední den (od 10:00 do 17:00) 309 korun (děti do 120 cm 169 korun), od 17:00 do 21:00, o víkendu a o svátcích pak 409 korun (děti do 120 cm 209 korun). Cena je vždy stejná, nezávisle na tom, kolik talířků sníte nebo kolik času zde strávíte. I když je sushi lehké jídlo, věřte mi, že i touto japonskou dobrotou se vám žaludek jednou naplní, zvlášť když to zkombinujete i s teplými jídly.

Kolem jezdícího pásu plného dobrot se nachází pouze osm stolů, proto doporučujeme místo dopředu rezervovat.

Co nás velmi mile překvapilo, byla nabídka dezertů, kromě několika druhů čerstvého i kompotovaného ovoce můžete ochutnat například nejrůznější sladké plněné knedlíčky, kokosové kuličky mochi, pudingy, nebo dokonce zmrzlinový pohár.  

Pamatujte na to, že v ceně je však opravdu jen to, co sníte, nikoliv vypijete, nápoje se totiž platí zvlášť. A i tady narazíte kromě klasických džusů a brandových nápojů na originální asijské drinky. Vyzkoušet můžete například mango nebo liči džus, japonské pivo nebo třeba švestkové víno. Doporučuji také domácí ledový čaj nebo limonádu, kterou zde připravují přímo z čerstvého ovoce.

Na running sushi není pouze sushi, ale i spousta dalších asijských dobrot - tradiční nudle, závitky, smažené sýry, zelenina, kalamáry či krevety. Vynikající jsou také dezerty.

Running sushi pochází z Japonska, velmi rychle se však rozšířilo po celém světě. Za předem danou cenu (která vás pak na závěrečném účtu nepřekvapí) toho můžete sníst, kolik chcete a ochutnat průřez asijské kuchyně. V Praze a Brně jsou již running sushi úplnou samozřejmostí, v Olomouci vzniklo teprve první a za krátkou dobu si získalo poměrně velké množství příznivců. Někteří sem chodí i opakovaně, výhodou je také to, že se nabízené pokrmy stále obměňují, takže pokaždé narazíte na trochu jiné delikatesy.

Running sushi Wasabi

OC Olympia, Olomoucká 90, 777 00 Velký Týnec

Po-ne: 9:00-21:00

Facebook

 

Vzhledem k tomu, že v restauraci je pouze 8 stolů a lidé si zde pochutnávají poměrně dlouho, doporučujeme si stůl předem rezervovat (778 037 988), jinak si možná nesednete. Pokud vám něco z pásu zachutná, mám pro vás dobrou zprávu, k dispozici je tu také jídelní lístek, který nabízí všechny dobroty v úplných porcích. Objednat si můžete třeba klasické asijské polévky, včetně miso polévky nebo ramenu, také wakame salát, salát kimchi a nejrůznější nudle.

Nebojte se,  východoasijská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších na světě, a tak nemusíte mít výčitky, že jste se několik hodin oddávali hedonistickému přejídání. Lovení pokrmů je navíc skvělou zábavou i pro vaše děti, takže si to tu můžete skvěle užít s celou rodinou. Otevřeno je každý den od 9:00 do 21:00.

Druhy sushi

Pojem sushi označuje především vařenou rýži spojenou se speciální sladkokyselou omáčkou sušinoko připravenou k tomuto účelu. Také slovo sushi v doslovném překladu z japonštiny znamená "kyselá chuť".

  • sushi nigiri - plátek syrové nebo vařené ryby na válečku sushi rýže
  • maki - je označení pro malé rolky zabalené v řase nori s rýží a rybou nebo jinou surovinou, např. zeleninou
  • california rolls - obrácené sushi, rýže je zvenku na ruličce, zdobená sezamem, kaviárem tobicem nebo například plátkem syrové ryby. Toto sushi pochází z USA...
  • temaki sushi - kornouty z řasy nori, plněné sushi rýží a nejrůznějšími přísadami sloužícími jako náplň. Salátová okurka, kousky ryb, krevety, sladkovodní úhoř a zelenina...
  • sashimi  - plátky syrových ryb servírované s ozdobami ze zeleniny bez rýže, kterou je možno podávat zvlášť v misce