Reklama

Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo, venku je 16.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nejznámější hlas Rádia Haná slaví čtyřicet, do moderátorského důchodu se však zatím nechystá

Rozhovory

3.3.2014

Autor: Barbora Sísová

Pokud vstáváte ráno s Radiem Haná nebo vám toto rádio zpříjemňuje vaše pracovní chvilky, určitě jste neunikli hlasu přední moderátorky Martiny "Qweetko" Procházkové. Možná vám to přijde neuvěřitelné, ale tato bláznivá, usměvavá holka už není žádná puberťačka, právě dnes totiž slaví své čtyřicáté narozeniny. Připojujeme se ke gratulacím a jako dárek přinášíme rozhovor s touto úspěšnou olomouckou moderátorkou.  

V rádiu už pracujete dvacet let. Vzpomínáte si na své vůbec první vystoupení v éteru?
Byl to červenec roku 1993, noční vysílání, o půlnoci jsem šla na zácvik s jedním kolegou do studia a ve dvě hodiny v noci jsem měla mít první vstup, hrálo se z dvou cd přehrávačů na střídačku a po mém prvním vstupu jsem místo play omylem zmáčkla tlačítko open, takže cd vyjelo ven a nastaly asi dvě minuty ticha a já šaškovala a šílela, než mi kolega pomohl zas pustit hudbu. Pak jsem asi hodinu jen hrála písničky a rozdýchávala tenhle trapas. Na svoje první vysílání přes den si vůbec nepamatuju, to nějak přišlo samo.



medailon

Martina Qweetko Procházková

* 3. března 1974, Olomouc

Martina je moderátorka a vedoucí vysílání Rádia Haná, kde má na starosti dopolední drive. V rádiu začínala už před dvaceti lety a za tu dobu se stala jednou z nejznámějších olomouckých moderátorek. Kromě rádia se věnuje také moderování různých akcí, jako jsou firemní večírky, narozeninové oslavy a svatby.

Jak vypadá vaše příprava na vysílání? Nebo už se po těch letech vůbec nepřipravujete?
Příprava probíhá, bez toho už by to dnes vůbec nešlo. Sleduju dění okolo, nové události na internetu, zprávy a tak dále. Každý den a každá hodina má v Rádiu Haná svůj scénář, takže zhruba vím, o čem nebo o kom budu mluvit, různé vtípky nebo poznámky doplním během vysílání, hodně mě inspiruje, co se děje na ulici, v MHD, v hospodě, zkrátka o čem lidé mluví... tohle  je dobré vědět, aby byl moderátor vždycky IN.

Během dvaceti let máte za sebou určitě spoustu přeřeků. Vyberte ty nejzábavnější...
Jáááááj přeřeky, nabízím moje oblíbené: v předvánočním čase jsme kdysi řešili, jak reklamovat dárky, a já řekla do éteru: tolik paní XY z České obchodní infekce a dostala jsem menší záchvat smíchu, prostě trapas. Nebo jednou, když jsem hlásila počasí, se mi povedla taková spřežka. Chtěla jsem říct: jak bude v Jeseníkách a Beskydech, a vypadlo ze mě: a jak bude v Jeskydech? To si asi nechám patentovat, ne?.

Spousta lidí zná váš hlas, ale vůbec neví, jak vypadáte. S jakou nejčastější reakcí se setkáváte, když vás někdo potká a dozví se, kdo jste?
Podle hlasu mě lidi prý tipujou na vysokou, prsatou, hezkou blondýnu, což nejsem. Když někoho potkám naživo, lidé se docela diví, že jsem celkem obyčejná: malá, hubená a brejlatá. Jak říká kámoška krpáč krpatá... Prostě takové ztřeštěné kvítko. Reakce jsou kupodivu vesměs pozitivní, zatím mě nikdo nedal přes hubu.

Asi spoustu posluchačů zarazí přízvisko Kvítko ve vašem jméně. Co přesně znamená?
Vzniklo to na základě seriálu Blossom z 90. let, prý jsem podobná hlavní hrdince (křivej nos, divnej účes), ale jinak fajn holka. Vymyslel to jeden náš posluchač, se kterým jsem se setkala v 90. letech na jedné naší akci, a tak nějak mi to zůstalo. Platí ale i to co říkají ti, co tuhle historku neznají, tedy že jsem ztřeštěné kvítko. A náš šéf říká: "Hele jsi jediná moderátorka, která má jméno v logu rádia. (Pozn. red.: V logu rádia Haná je květina)

Je nějaké slovo, které se bojíte vyslovovat, protože víte, že je vždycky zkomolíte?
Dost špatně se mi říká například v Přerově, čtrnáct a podobně, kde je jakoby divně hláska ř nebo víc souhlásek vedle sebe.

Stalo se vám někdy, že by vás během živého vysílání někdo totálně vyvedl z míry?Z míry mě totálně vyvedla jednou v létě vosa, která mi vletěla oknem do studia, nesnáším bodavý hmyz, mám z něj noční můru, takže mi trvalo dvě minuty, než jsem ji vyhnala pryč, bylo to bohužel při živém vstupu, takže dvě minuty jelo něco jako podkres (podkec). Mikrofon byl naštěstí vypnutý a já lítala po studiu za vosou. Pak jsem udýchaná usedla do křesla, omluvila se, že teda vosa otravná už je pryč, a hlásila jsem dál... ale to už je dávno.

A co třeba takové záchvaty smíchu?
Záchvaty v přímém přenosu už nemívám, snad jen jeden viz Česká obchodní infekce, tak nějak se dokážu ovládnout, ale mimo éter mám záchvaty dost často a taky si hrozně nahlas zpívám, respektive hulákám, takže to vypadá, že je tady v baráku bílá paní.

Kde se vidíte za takových deset let? Stále jako moderátorka regionálního rádia nebo míříte výš?
Za deset let už se nejspíš vidím v moderátorském důchodě. Určitě nemířím výš a dál, na Hané se mi líbí, mám tady své zázemí, pořád mě bude bavit dělat třeba redakční a zákulisní práci, spoustu aktivit nabízí taky naše agentura Forsberg, takže různé oslavy, akce, svatby, firemní večírky. Pokud si nebudu připadat už moc stará a sešlá, chtěla bych vysílat co nejdéle a spoléhat na to, že mě nikdo nevidí, tak je to oká.

Dnes máte narozeniny? Jak je chystáte oslavit a jaký dárek by vám udělal opravdovou radost?
Čtyřicítka, uf hrůůůůůza. Mám vybráno pár praktických dárků, jako je třeba fén na vlasy, cestovní kufr a tak dále, zkrátka věci, co se hodí, ale potěší mě úplně cokoli. Jo a ujíždím si na želvách. Takže mě potěší prstýnky, náušky, trička, prostě cokoli s motivem želvy.

Cítíte se být olomouckou patriotkou? Na co jste na našem městě hrdá?
Jasně že jsem patriotka, největší! V Olomouci jsem se narodila, žiju tady a taky tu umřu. Líbí se mi celé historické centrum, na to nedám dopustit. Miluju všechny naše kašny a nejvíc Arionku, protože je to želva, že jo.

Během vašeho povolání se může stát, že někdo mluví jenom hanácky. Rozumíte hanáčtině? Zkuste přeložit následující slova:
Hanácke teda enem sporadycke...
oplégr - netuším, co by to mohlo být (správná odpověď – výhonek či potomek)
očetel - učitel (správná odpověď)
kvůlevá - kvůli (také správně)
hlóbš - hlouběji (správně)
košla - ochutnala?? (košla není ani ochutnala, ani košile, ale brusle)
rabózet - dělat nepořádek, hluk???? (správně, Martina to zná nejspíš z vlastní zkušenosti)

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské i pánské letní boty Mustang.

Bestsellery i nové modely na prodejně i v e-shopu.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuv-mustang.cz