Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Roušky a respirátory od města už slouží těm, kteří je potřebovali

Zprávy z regionu

8.4.2020

Autor: red

Tisíce respirátorů a roušek, které město v minulých dnech zajistilo, už slouží v ordinacích lékařů, v zařízeních sociálních služeb i v obcích správního obvodu Olomouce. Jsou distribuovány tam, kde jsou nejvíce potřeba.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Celkem 100 tisíc respirátorů úrovně FFP2 a 200 tisíc zdravotnických ústenek zajistilo město přímo od výrobce z Činy. Objednané balíky s ochrannými pomůckami přistály na mošnovském letišti v neděli 5. dubna. O pár dnů dříve zajistilo město podobnou cestou 50 tisíc respirátorů. "Veškerý tento těžko dostupný ochranný materiál by měl nyní zhruba na měsíc pokrýt potřeby místních praktických lékařů, stomatologů, jejich zdravotního personálu, ale i lidí v domovech seniorů nebo v mnoha dalších profesích na Olomoucku," uvedl primátor Mirek Žbánek.  

Distribuce balíčků přes lékařské komory a v konkrétním termínu 

Distribuci respirátorů a roušek do ordinací lékařů nastavilo město s olomouckými pobočkami České lékařské komory a České stomatologické komory. K praktikům tak postupně zamíří 12 tisíc kusů ochranných pomůcek, dalších více než 6 tisíc dostanou lékaři zubních ordinací ve městě i na Olomoucku. "Všem lékařům přišla informace, že na pobočce lékařské komory dostanou tento materiál darem. Je to dosti zásadní, protože bez ochranných pomůcek to nejde. Respirátory třídy FFP2 byly k nesehnání, je to velká pomoc a situace se zlepšuje," zhodnotila lékařka Gabriela Šišková z ordinace ORL. "Stabilizační balíček pro praktického lékaře nebo ambulantního specialistu obsahuje 40 kusů respirátorů a 50 kusů zdravotnických roušek. Chceme, aby s tím lékaři vystačili na kritické období měsíce dubna," vysvětlil primátor. Jen během první hodiny si pro balíčky přišlo na 20 lékařů. K vyzvednutí si mohou dohodnout konkrétní termín tak, aby distribuce probíhala plynule a netvořily se fronty.

Respirátory a roušky pro poskytovatele sociálních služeb

Zásilky ochranných pomůcek od města míří také do domovů seniorů, spolků zdravotně postižených či do organizací, které pomáhají handicapovaným. Více než 400 kusů pomůcek už má k dispozici Hospic na Svatém Kopečku, zařízení provozované Arcidiecézní charitou Olomouc. "Lepší ochrana dodá nám i našim klientům určitě více tolik potřebného klidu. Kdyby přišel problém, bez respirátoru to nejde," sdělila ředitelka hospice Marta Šťastná. Dosud zde používali pouze ručně šité roušky od dobrovolníků.

Zásilku čítající 1200 respirátorů a roušek dostal i Domov Hrubá Voda. V případě malých organizací se jednalo o dodávky jedné či dvou stovek respirátorů. "Nerozlišovali jsme, zda je zřizovatelem nestátní nezisková organizace, kraj či kdokoliv jiný. Prostě jsme oslovili všechny poskytovatele sociálních služeb, které jsou v přímém kontaktu se svými klienty, ať už v zařízení nebo v terénu. Organizací, s nimiž spolupracujeme, jsou desítky a nechali jsme na nich, aby nám definovali svoje potřeby," popsal primátor.

Pomoc obcím na Olomoucku

Distribuci ochranného zdravotnického materiálu město zajistilo i pro 44 obcí správního obvodu Olomouce. "Jako dar jim distribuujeme celkem 2600 kusů pomůcek. Určený počet roušek a respirátorů i příslušné množství dezinfekce je dáno počtem obyvatel konkrétní obce," vysvětlil tajemník Krizového štábu Olomouc Jan Langr. Pro pomoc do skladu ve Chválkovicích si jezdí sami starostové obcí. 

Rozvážejí dobrovolní hasiči

V jednom dni přibližně 16 tisíc respirátorů. I takové množství jsou schopni rozvézt na mnoho míst Olomoucka dobrovolní hasiči. Ze zbrojnice ve Chválkovicích, která se proměnila v dočasný centrální sklad, rozvážejí zásilky napříč správním obvodem města. 

Dezinfekce i rukavice

Kromě dvou zásilek respirátorů a roušek Olomouc v minulých týdnech zajistila 2 000 litrů dezinfekce, stovky aplikátorů a sprejů s dezinfekcí či desítky balení rukavic. I tento ochranný materiál město dál distribuuje potřebným složkám i obcím v rámci ORP Olomouc. Krizový štáb předpokládá, že po dokončení distribuce by měly být potřeby všech, kdo pracují v první linii, uspokojeny do konce dubna. "Všichni doufáme, že pak by mohly být tyto ochranné prostředky už snadněji k dispozici," uzavřel primátor.