Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 8.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Restaurace Rigani: vychutnejte si kousek Řecka v srdci Hané

Tipy a názory

21.1.2020

Barbora Sísová

Venku je sice chladno, my jsme pro vás ale objevili místo, kde si můžete letní atmosféru vychutnat i v zimních měsících. V restauraci Rigani totiž panuje pravá řecká atmosféra po celý rok. Rigani znamená v řečtině oregano a právě tímto kořením jsou provoněny i zdejší pokrmy. V příjemném prostředí hospůdky s řeckým nádechem si můžete vychutnat tři speciality - salát, souvlaki nebo gyros, každou středu v rámci poledního menu restaurace nabízí dvě speciality přímo podle receptu majitelovy řecké maminky. Na své si však přijdou také milovníci piva a české kuchyně.

Chcete si zavzpomínat na letní dovolenou? V restauraci a taverně Rigani si můžete vychutnat příjemnou řeckou atmosféru.

Foto: Daniel Mazáč

Restaurace Rigani

Letců 36, Neředín

Po-čt: 9:00-22:00

Pá: 9:00-23:00

So: 11:00-23:00

Ne: zavřeno (leden-březen)

Facebook

Co se vám vybaví, když se řekne Řecko? Útulné modrobílé domečky, antické památky, moře, krásné pláže a pohostinnost řeckých taveren, kde se stoly prohýbají skvělým jídlem. Tak přesně tuto atmosféru se ve své hospůdce snaží hostům navodit majitel řeckého původu Charilaos Zisis. Na stěnách najdete spoustu fotografií Řecka a na stolech dokonce různé propagační letáčky, díky kterým můžete cestovat přímo od stolu, aniž byste opustili Olomouc. Sám majitel však upřesňuje, že si nechce hrát na řeckou tavernu a ani nemá ambice vybudovat tu čistě řeckou restauraci: "Já velmi rád říkám, že mám takovou tradiční českou hospůdku s nádechem Řecka. Odráží se v tom tak trochu i moje osobnost. Moji rodiče sice pocházejí z Řecka, ale já sám už jsem se narodil tady na Moravě, takže umím uvařit spoustu skvělých řeckých jídel podle receptu své maminky, ale nevidím důvod, proč by si zde hosté nemohli dát dobré pivo a k němu třeba řízek nebo utopence. Zkrátka tu vládne taková příjemná řecko-česká atmosféra."

K řeckým kořenům odkazuje i název restaurace. "Rigani znamená v řečtině oregano, což je vůbec nejtypičtější řecké koření. Řecká kuchyně je celkově daleko více provoněná kořením než ta česká, používá více zeleniny a je mnohem zdravější," popisuje Charilaos Zisis, který je mezi svými českými hosty známý jako Laďa a naposledy působil v hospůdce Na Baště. V nabídce restaurace najdete tři typické řecké pokrmy – kuřecí souvlaki, vepřový gyros a řecký salát. "Máme také speciální nabídku řeckých jídel, ta se však musí objednat minimálně dva dny dopředu v minimálním počtu pěti kusů, takže jsou ideální například pro větší sešlosti, jako jsou rodinné oslavy, třídní srazy nebo firemní večírky," uvádí. Ochutnat můžete třeba paputsakii, musaku, dušené jehněčí, pečenou telecí kýtu nebo makrelu po řecku, samozřejmostí jsou také tzatziki, řecké olivy kalamata nebo těstovinová rýže. Vyzkoušet řecké jídlo můžete také v rámci poledních menu, a to každou středu od 11:00 do 14:30, kdy jsou v nabídce hned dvě typická řecká jídla.

Vepřové souvlaki - vepřová kotleta na špízech, naložená v řeckých bylinkách, červená cibulka, citron, oregano, farmářské brambory, olivy a tzatziki.

Pravý řecký gyros - vepřová kýta jemně krájená, marinovaná v tymiánu, mátě, oreganu, petrželce s česnekem, lehce pálivou paprikou, farmářské brambory, olivy a tzatziki.

Řecký zeleninový salát "CHORIATIKI" - masité rajče, okurka, červená cibule, řecké olivy, balkánský sýr, olivový olej, oregano, pečivo.

I když se nejedná o čistě řeckou restauraci, ochutnat zde můžete tři řecké pokrmy, každou středu navíc řecké polední menu.

Foto: Daniel Mazáč

V nabídce je kuřecí i vepřový řízek s famářskými bramborami.

K pivu si můžete dát domácího utopence.

Stejně tak zde narazíte i na jídla, která se skvěle hodí k pivu.

Foto: Daniel Mazáč

Jak už jsem zmínila, majitel do jídelníčku zařadil i jídla, která vyhovují více českým chutím a skvěle se doplňují s pivem, jako je smažený řízek, topinky, utopenec, tatarák nebo pečené kolínko. "Češi se od řeckých hostů hodně liší. Zatímco v Řecku chodí skupinky přátel hlavně na jídlo, klidně i na několikachodovou večeři a u toho něco vypijí, tady se lidé večer chodí spíše napít. A občas k těm pár pivům také něco málo zakousnou," zdůvodňuje své rozhodnutí majitel. A když už jsme u toho piva, to tu má Laďa výborné. Už před lety vsadil na osvědčené trio Holba – Litovel – Zubr a těmto značkám zůstává věrný i v nové hospodě. Aktuálně je na čepu jedenáctka Šerák a třináctka Gustav, v létě přibude ještě desítka Moravan a budou se střídat pivní speciály, mezi kterými nesmí chybět litovelský kvasničák nebo třeba dvanáctka Keprník.

K zimě patří silnější pivní speciály - zdejší třináctka Gustav rozhodně stojí za ochutnání.

Foto: Daniel Mazáč

Na své si však přijdou i ti, kteří pivu zrovna neholdují. Když si budete chtít připomenout atmosféru letní dovolené, můžete vyzkoušet řecké víno, pálenku z hroznů, lékořicové ouzo nebo Metaxu. V létě vás osvěží pravé řecké frappé, v zimě zas zahřeje čaj z horských řeckých bylin nebo speciální teplá verze frappéčka. "Nápoj vypadá na první pohled stejně jako frappé, je napěněný s cukrem a mlékem, jen se zalévá teplou vodou a nepřidává se led," popisuje majitel.

V restauraci probíhají také různé akce, jednou za čas zde můžete narazit například na karaoke večer, mnohem oblíbenější jsou však také pravidelné řecké tanečky, které se do restaurace vrátí opět na jaře. V přátelské česko-řecké atmosféře se tu můžete přiučit typické řecké kruhové tance a užít si skvělou zábavu.

Restaurace je ideální pro rodinné obědy i oslavy, majitel by zde chtěl do budoucna zřídit i dětský koutek.

Restauraci najdete v Neředíně v ulici Letců přímo v prostorách, kde dřív bývala hospoda U Letců. Tento prostor se však změnil k nepoznání. Pokud nebydlíte poblíž, dostanete se sem velmi pohodlně tramvají nebo autobusem a snadno tu i zaparkujete. Ve všední dny je otevřeno od 9:00 do 22:00, v pátek do 23:00, v sobotu od 11:00 do 23:00 a v neděli bude od ledna až do března zavřeno.

Na jaro se pak můžete těšit nejen na příjemnou zahrádku či větší výběr piv, ale také na více poledních menu a večerní grilování.