Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.8 °C

Restaurování Trojice povede René Tikal. "Barvu jí nevrátíme, ale rád bych, aby byla světlejší," říká

Zprávy z regionu

4.4.2024

Jan Procházka

Sloup Nejsvětější Trojice, dvaatřicet metrů vysokou dominantu Horního náměstí, čeká rozsáhlé restaurování. Na téměř tři roky se památka, která táhne turisty z celého světa, zahalí do lešení. Práce povede zkušený akademický sochař René Tikal. Co všechno se ale bude muset opravit a jak, to rozhodnou až výsledky průzkumu, do kterého se odborníci mohou pustit až ve chvíli, kdy bude stát lešení. Teprve průzkum totiž ukáže, v jakém stavu se tři sta let staré sousoší nachází. Podle dosavadních zjištění však v moc dobré kondici není…

Nejvýznamnější olomouckou památku, barokní Sloup Nejsvětější Trojice, čeká rozsáhlé restaurování. Podle odborníků jsou na tom některé části sloupu opravdu špatně. A to i přesto, že poslední velká rekonstrukce proběhla na přelomu tisíciletí, tedy před necelým čtvrtstoletím. Už tehdy se ale odborníci shodli, že je třeba stav barokního sousoší pravidelně sledovat. Průzkum v roce 2021 pak prokázal nutnost památku podrobit co nejdříve další “generálce”. Radnice proto hledala nejen prostředky, ale také odborníka, který by se náročného úkolu ujal. Ze soutěže vyšel vítězně uznávaný restaurátor René Tikal, jehož péčí už prošla řada olomouckých památek: třeba Merkurova kašna či sochy na svatokopecké bazilice. Pracoval ale také na sochařské výzdobě průčelí Staroměstské radnice v Praze, na Pražském hradě na restaurování čtyř soch od Matyáše Brauna v jižních zahradách a také na sochařské výzdobě na Kuksu. 

Nejvýznamnější olomoucká památka, od roku 2000 zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, začala vznikat v roce 1716 a jejím autorem je olomoucký architekt a kameník Václav Render, který dílo nejen navrhl, ale hlavně prosadil stavbu u tehdejšího vedení města. On sám se ale dokončení rozsáhlého projektu nedožil, zemřel v roce 1733, dvacet let před tím, než bylo hotové sousoší slavnostně odhaleno. Že sloup považoval za své vrcholné dílo, však dokládá i fakt, že veškerý svůj majetek odkázal právě ve prospěch stavby.

Foto: Jan Procházka

Tikal se zavázal opravu zvládnout za 990 dnů. Termín běží od pondělí 8. dubna, kdy dělníci začnou se stavbou lešení. Samotné restaurování ale nevypukne dříve, než za několik měsíců. “Teprve až z lešení se dostaneme k jinak nepřístupným místům. Abychom vůbec mohli stanovit postup restauračních prací, musíme nejprve provést vlastní důkladný průzkum. Pak budeme postup ladit s dalšími odborníky,” vysvětluje René Tikal. Samotné práce pak podle něj budou postupovat od shora dolů, lešení ale na památce zůstane po celou dobu prací. Staveniště bude navíc oplocené a socha zahalená plachtou. “Bohužel to jinak nejde. Sice byly nějaké úvahy o tom, že by nás lidé z náměstí mohli při práci pozorovat, ale plachta je nutná hlavně kvůli klimatickým podmínkám. Zejména během teplých měsíců tu bude hodně horko a některé technologické postupy by se na přímém slunci dělaly obtížně, navíc bychom to těžko snášeli i my,” konstatuje Tikal.

Poslední rekonstrukce proběhla na přelomu tisíciletí. Zub času, atmosférické vlivy a spad se na téměř tři sta let staré barokní památce podepisují. Opravovat se bude do konce roku 2026. Jak dlouho ale potom vydrží v dobré kondici a kdy bude nutný další zásah restaurátorů, to si nikdo netroufá odhadnout.

Foto: Jan Procházka

V jakém stavu se památka nyní nachází ale zatím nechce René Tikal komentovat. “Ty průzkumy z roku 2021 hovoří, že některé části jsou v havarijním stavu, ale skutečný obrázek budeme mít až získáme výsledky vlastního průzkumu. Do té doby jsou všechno jen spekulace,” míní Tikal. Památkám podle něj ale obecně škodí hlavně atmosférické vlivy. “Pak jsou to samozřejmě věci jako znečištěné životní prostředí, různé škodliviny ve vzduchu, spad…” vypočítává Tikal. Konkrétně Trojici ale podle něj zřejmě paradoxně uškodily i některé restaurátorské zásahy v minulosti. “Nemám na mysli poslední rekonstrukci, ale ty předchozí, v sedmdesátých letech a dříve. Používaly se materiály, které nejsou vhodné, kámen uzavíraly a poškozovaly, což způsobilo korozi soch a výzdoby a někdy až degradaci původní modelace,” líčí Tikal. A svůj vliv má i stáří památky. “Samozřejmě, nikdo nemládneme. I kámen stárne.”

Jak vypadal Sloup Nejsvětější Trojice krátce po svém vzniku, nastiňuje obraz Františka Vavřince Korompay z roku 1783. Zachycuje slavnostní vjezd kardinála Ferdinanda Julia Troyera z Troyersteinu do Olomouce.

Jaký bude vzhled sousoší po ukončení prací zatím podle René Tikala není možno přesně říci. “Opět to bude záviset na výsledcích průzkumu, na základě kterých se teprve rozhodne, co konkrétně a jak se bude dělat. Počítám, že během průzkumu si vyzkoušíme i různé metody čištění, abychom mohli určit tu nejvhodnější. Rád bych ale, aby výsledkem byla světlejší barva. Rozhodně ale nečekejte, že bude sloup bílý,” říká Tikal a dodává, že původně bylo dílo dokonce barevné. “To se už ale nikdy nevrátí. Původní polychromie je dávno pryč,” krčí rameny Tikal.

Jak už bylo řečeno, práce oficiálně začnou v pondělí 8. dubna. Termín 990 dnů vychází krásně na Štědrý den roku 2026. Tikal věří, že hotovo by mohlo být o něco dříve. Na projektu bude pod jeho vedením pracovat zhruba desítka restaurátorů. Radnice za opravu zaplatí 30 milionů korun.