Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Repertoár máme nabitý novinkami, diváci se mají na co těšit, říkají Kvapilová a Vollmann z Divadla na cucky

Kultura

22.9.2021

Lenka Šimková

Divadlo na cucky začátkem září vstoupilo do své páté sezony v prostorách na Dolním náměstí. O tom, jaké chystá novinky na letošek jsme si povídali s jeho ředitelkou Alžbětou Kvapilovou a s uměleckou šéfkou Silvií Vollmann.

Alžběto, Vy jste ředitelkou divadla od února, ale dá se říct, že ta pravá divadelní sezona Vám začíná až teď. Jaké to vlastně bylo přebírat divadlo v době silně covidové a nepříznivé pro kulturu?
A. K.: Bylo to velice zajímavé. Já jsem se posouvala na novou pozici, ale zároveň jsme si tady všichni nějak museli zvykat na nové podmínky, které souvisely s lockdownem. Dá se říct, že pro mě to byl vlastně takový bonusový čas navíc, během kterého jsem se mohla vpasovat do nové profesní role. Měla jsem čas poznat, co to vlastně znamená, co se ode mě vyžaduje a co to všechno obnáší. A také jsme měli dostatek času se více stmelit s celým týmem. Mohli jsme v klidu prokonzultovat některé vize, které bychom chtěli realizovat. A šlo především o to, aby to nebyla jen rozhodnutí mě samotné, jako ředitelky, ale abychom se všichni naladili na jednu vlnu. Náš tým je relativně malý, a proto je velmi důležité, abychom si stáli za tím, co děláme.

Takže se dá říct, že v určitém smyslu pro vás ta covidová pauza byla i v něčem prospěšná…
A. K.: Určitě by bylo prospěšnější, kdybychom byli otevření. To jednoznačně. A kdybychom ty věci mohli dělat tak, jak je to pro nás přirozené a nemuseli fungovat v krizovém módu. Ta situace však byla taková, jaká byla. Za mě jsme ten čas ale vytěžili jak nejlépe jsme mohli. 

Na začátku září vám začala nová sezona a už jste stihli uvést dva premiérové tituly, což je poměrně rychlý start. Na druhou stranu to jsou inscenace, které by za normálních okolností divadlo uvedlo už v minulé sezoně. Můžete tedy říct, jaké novinky teď na diváky čekají?
S. V.: První premiéra, kterou jsme zahájili letošní sezonu, byla Zkáza totálního myšlení na motivy autobiografie Marguerite Duras Hmatatelný život. Autorkou textu je slovenská režisérka Júlia Rázusová, která je na Slovensku velmi oceňovaná a jednalo se o její vůbec první režii v České republice. Z této inscenace mám velkou radost, nejen pro silně rezonující téma postavení ženy ve společnosti, ale že se nám ji vůbec podařilo uskutečnit. Kvůli covidovým dopadům se zkoušela atypicky v několika intenzivních fázích, které byly rozprostřeny do třech měsíců. I nyní, po lockdownu,  jsme totiž lehce omezeni, a to tím, že se nám v inscenacích potkávají herci z různých koutů republiky, kterým se nahromadili nejrůznější odložené premiéry a další povinnosti. Měli jsme problém všechny termínově sladit, takže to zkoušení pak bylo intenzivnější. Ale nakonec se Zkázu povedlo nazkoušet a také úspěšně odpremiérovat. 

Druhou novinkou je inscenace Otisky, která je přeložena z loňského roku. Původně měla mít premiéru v říjnu 2020, ale mám pocit, že jen dva dny před premiérou přišel lockdown. My jsme si tenkrát mysleli, že Otisky stihneme alespoň jednou uvést, ale nakonec se to nepodařilo a jejich premiéru jsme tak museli o celý rok odložit. Za inscenací stojí mladý režisér Štepán Gajdoš, který je z Olomouce a aktuálně dokončuje studia na DAMU. Na jevišti se představí herečka Ivana Plíhalová ze souboru Moravského divadla a spolu s ní náš Viktor Zavadil. Já osobně mám velkou radost z kombinace, kdy se spojili dva herci z jiných prostředí, jiných souborů a jiné věkové kategorie. Ten generační rozdíl přináší inscenaci naprosto nový rozměr a objevují se v ní velice zajímavé linky, kdy oba herci odkrývají nejen mnohé ze svého života a kariéry, ale i z olomoucké historie a pohrávají si s místním patriotismem.

Umělecká šéfka Divadla na cucky Silvia Vollmann (v popředí) a ředitelka Divadla na cucky Alžběta Kvapilová

Foto: Jan Procházka

Co za další novinky na sezonu chystáte?
S. V.: Ještě máme v plánu třetí premiéru, která by měla proběhnout v říjnu. Jde o Úvod do současné trapnosti, generační výpověď i společensko-kritickou sondu v režii Adama Svozila a Kristýny Jankovcové. Inscenace vzniká na motivy stejnojmenné knihy, která vyšla ve vydavatelství Prigl.cz, autory jsou Jakub Ryška a Pavel Šplíchal a jsme velmi rádi, že nám ji dovolili inscenovat. Ve všech třech premiérách se pak kromě známých hereckých tváří představí i tváře nové.

A v podstatě je naší novinkou i inscenace Zatrolleno, u níž se vloni stihla jen jedna repríza. Jsme rádi, že Zatrolleno bude uvedeno také v rámci podzimní Divadelní Flory, se kterou nadále úzce spolupracujeme a na jejíž program se všichni v divadle moc těšíme.

Kromě divadelních představení se v divadle už několik let věnujete i dalším programům jako jsou kurzy pro děti, pro seniory, přes léto jste pořádali tematické tábory... Dá se usuzovat, že o tyto aktivity je v Olomouci zájem. Máte třeba ještě nějaká volná místa?
A. K.: Studio na cucky pro děti už máme plné, ale ještě je možnost se přihlásit do kurzů pro seniory a také do Studia na cucky 16+, které je osobnostně rozvojové. Znovu rozbíháme také úspěšný mentoringový program pro nadanou mládež a každoročně nabízíme možnost nahlédnout pod pokličku Divadla na cucky formou dobrovolnického programu, kde si studenti nebo i lidé z řad široké veřejnosti mohou vyzkoušet práci v kulturní organizaci. Jednak nám tím pomohou a zároveň si mohou odnést know-how do svých projektů. Chystáme také řadu nárazových workshopů, které plánujeme od konce října do prosince. Bude to něco obdobného, jako jsme měli v létě v rámci Cirkuskusu, kdy se jednalo o takové "ochutnávky" přímo s vystupujícím umělcem, při nichž si diváci mohli vyzkoušet konkrétní disciplíny vystupujících artistů. Takže i vedle divadelních představení a pravidelných kurzů je na co se těšit.

Zmínila jste Cirkuskus, kdy jste se přes léto, stejně jako řada dalších divadel, přesunuli na venkovní scénu a v areálu Letního kina jste uvedli řadu cirkusových představení. Jak ten festival zpětně hodnotíte a plánujete třeba něco podobného i do budoucna?
A. K.: Myslím, že nás to překvapilo. Jednak jaký to mělo rozsah i jaký to mělo úspěch. Takže rozhodně v tom chceme pokračovat a na léto plánujeme obdobnou akci.