Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka: Uvařili jsme nový ležák. Pít se bude po Velikonocích

Advertorial

20.3.2018

Autor: PR článek

Slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků - to jsou základní suroviny, které vtisknou novému ležáku nezaměnitelnou charakteristiku. O tom, jak a s kým se vařil, si přečtěte v rozhovoru s ředitelem pivovaru Holba Vladimírem Zíkou. Dozvíte se i to, jaké pivo má rád samotný ředitel...

Ředitel pivovaru Holba ve sklepě Ředitel pivovaru Holba ve sklepě Foto: Archiv pivovaru

Slyšel jsem, že vaříte nový ležák s hercem Krobotem? Proč zrovna s ním?
Pan Miroslav Krobot je nejen herec, ale také režisér. Holba s ním již na několika uměleckých projektech spolupracovala a nyní se tato spolupráce, dosud v oblasti umění, rozšiřuje i do pivovarnictví. Pan Krobot je rodák ze Šumperka, svoje mládí prožil právě v Jeseníkách a dosud se do rodných míst rád a často vrací. Má vztah nejen k horám, ale také ke zdejším lidem. Vzájemná spolupráce je tedy přirozená.

Už máte pro nový ležák jméno? Bude to další velikán?
Ano, nový ležák už má svoje jméno, ale podobně jako u předchozí otázky poprosím o trpělivost. My v Holbě pevně věříme, že nové pivo bude časem podobně oblíbené jako Šerák a jeho jméno jim připomene Jeseníky. Vztah k nim určitě má.

Hodně se mluví o vaší vodě, ze které pivo vaříte. Je pravda, že máte vlastní?
Voda je základ každého piva. V pivu je jí zhruba 90 procent objemových, tedy naprostá většina. Je logické, že voda vlastnosti piva významně ovlivňuje. V Holbě máme výhodu, že máme vlastní zdroje vody přímo v areálu pivovaru. Je to voda mimořádně kvalitní a zdroje jsou pro naše potřeby naprosto dostatečné.

Horský chmel z Jeseníků, který v Holbě použili při vaření nového ležáku. Horský chmel z Jeseníků, který v Holbě použili při vaření nového ležáku. Foto: Archiv pivovaru

V čem bude ležák jedinečný?
Především svojí osobitou charakteristikou. Vtiskne mu ji receptura i jedinečné suroviny. Je to především slad z podhorských ječmenů a horský chmel z Jeseníků. Použili jsme ho vůbec poprvé jako unikátní koření pro naše pivo. Horský chmel si sklízíme sami a ručně, tak jako dříve. Výjimečný je i slad, který dává našemu pivu majestátné tělo.

Vy sám pijete častěji ležák, nebo spíše lehčí piva?
 Pivo mám velmi rád, je mým koníčkem a zároveň i prací. To je výborná kombinace, kterou bych přál i ostatním. Zda si dám raději ležák, nebo výčepní pivo, případně pivo světlé, či tmavé, o tom rozhoduje řada okolností: roční nebo denní doba, počasí, jídlo, ke kterému mám pivo pít, příležitost, při které mám pivo pít, společnost, se kterou mám pivo pít, a taky moje vlastní nálada a chuť. Parametrů může být i více, je to velmi individuální. Mám rád typ piva, kterému se říká český ležák, tedy pivo spodně kvašené, s vyšší plností a správně nachmelené, tedy s vyšší, ale příjemnou hořkostí a výrazným chmelovým aroma.

 Jste zkušený degustátor, jaké schopnosti k tomu musíte mít?
Umět rozeznat základní chutě, vůně a barvy. To, zda tyto nutné předpoklady skutečně máte, ověří degustační zkoušky, které provádí pověřená odborná firma. Pokud u těchto zkoušek člověk uspěje a získá potřebné osvědčení, je nezbytné degustační schopnosti trvale trénovat a dále rozvíjet. Je to podobné jako u sportovců, při nedostatečném tréninku klesá výkon.

PR článek