Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Radost v zoo: mládě u zubrů a čtyři malí makakové

Zprávy z regionu

11.7.2020

foto: Jan Procházka

Olomoucká zoologická zahrada se raduje z dalších přírůstků. Na svět přišlo mládě vzácného zubra, k vidění jsou i čtyři malí makakové, které si v průchozím výběhu můžete prohlédnout opravdu zblízka.

Za 7 let 8 mláďat. Chov zubrů v olomoucké zoo slaví další úspěch. „Dne 25. 5. 2020 se narodilo u zubrů další mládě- tentokrát sameček, který dostal jméno Omar. Všechna u nás narozená mláďata musí začínat na písmena OM pro snadnější zařazení do plemenné knihy,“ popisuje zooložka Jitka Vokurková.

Foto: Jan Procházka

Zubr je největším savcem Evropy, samci dosahují hmotnosti až 920 kg, samice až o polovinu méně. Samice jsou plodné po celý život, během něhož porodí průměrně devět telat. V zajetí se zubr průměrně dožívá 26 let. Denní příjem potravy se pohybuje mezi 30?60 kg. Ze tří geografických poddruhů (evropský, kavkazský a karpatský) se před vyhubením podařilo zachránit pouze poddruh evropský.

Foto: Jan Procházka

Radost panuje i u makaků. Přišly tam na svět čtyři mláďata, poslední dnes nad ránem.

Foto: Jan Procházka

„Makaci překonali letos hranici 70 narozených mláďat od roku 2006. Červnová mláďata se už pouští matek a začínají objevovat vše kolem sebe. Je na ně radostný pohled. Právě dnes ale
došlo k porodu dalšímu. S určitostí víme, že se jedná o samičku, “ říká Jitka Vokurková.

Foto: Jan Procházka

Makaky a jejich mláďaty se můžete pokochat v průchozím výběhu.

Foto: Jan Procházka