Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Parkovací dům u zoologické zahrady stát nebude. Alespoň v nejbližších letech

Zprávy z regionu

27.2.2013

Autor: amb

Vedení olomoucké radnice stoplo připravovaný projekt výstavby velkého parkoviště s parkovacím domem v prostoru před zoologickou zahradou na Svatém Kopečku. Celý záměr komplikují vlastnické vztahy k pozemkům, na nichž by zamýšlená stavba měla vyrůst. Pokud tedy stavební práce vůbec někdy začnou, určitě to nebude v tomto volebním období, tedy do podzimu příštího roku.

Podle olomouckého primátora Martina Novotného je záměr stavby parkovacího domu u olomoucké zoo častým námětem dotazů nejen obyvatel Svatého Kopečku. "Hlavním důvodem zastavení příprav projektu jsou komplikovaná jednání s Lesy České republiky. Značná část pozemků potřebných k této stavbě patří právě této společnosti. Jednali jsme s nimi o možnosti směny těchto pozemků za jiné v majetku Lesů města Olomouce, ale jsou tam stále rozpory mimo jiné ohledně cenových představ. Podle všeho tato jednání budou trvat ještě dlouhou dobu," konstatoval Novotný.
Stopka pro projekt není podle něj definitivní. "Bude to už ale věcí příští politické reprezentace. My jsme přípravy v tuto chvíli zastavili a do konce volebního období se k nim nebudeme vracet. Místo toho se zaměříme na dokončení již rozpracovaných velkých projektů, například olomouckého hradu," zmínil primátor.

Návrh řešení parkování v turisticky hojně navštěvované lokalitě Svatého Kopečku představila radnice už v dubnu roku 2010. Nové parkoviště i s parkovacím objektem mělo podle něj vzniknout na místě stávající asfaltové parkovací plochy naproti vstupu do zoologické zahrady, částečně ale mělo zasahovat i do míst, kde je dnes lesní porost a travnatá plocha přiléhající k Darwinově ulici. "Projekt má zároveň řešit i neutěšenou dopravní situaci právě v této ulici, kterou projíždí neúnosně mnoho automobilů s návštěvníky Svatého Kopečku. Počítá totiž s vybudováním nové komunikace, která vytvoří diagonální spojku z Radikovské ulice průsekem v lese. Tato cesta povede v dostatečné vzdálenosti od obytné části lokality a umožnila by i příjezd městských autobusů přímo k zoo," řekl tehdy Martin Novotný s tím, že celý projekt byl v roce 2010 propočten na cenu 177 milionů korun. Zastřešený parkovací objekt měl mít kapacitu 359 míst na stání a nové parkoviště 130 míst. Dosavadní parkoviště je přitom schopno pojmout pouze zhruba 200 automobilů.

Proti záměru radnice se hned v době jeho vzniku ozvaly kritické hlasy. "Kácení lesa na Svatém Kopečku považujeme za nedomyšlené a nezodpovědné," prohlásil tehdy Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc. "Radní představili plán zabetonovat další kus krajiny, aniž by se zamysleli nad rekreační a odpočinkovou funkcí lesa. Také kvůli lesu řada občanů na Kopeček jezdí. Přílišný nápor návštěvníků lze přece řešit podporou hromadné dopravy," uvedl Kutal.

amb

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip