Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 7.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Raci i škeble se stěhují. Příčinou je kombinace protipovodňových opatření a sucha

Zprávy z regionu

13.8.2018

Autor: red

Kritickou situací pro život v řece Moravě by mohla být kombinace extrémního sucha a prací na protipovodňových opatřeních. Odborníci už proto preventivně přestěhovali množství vodních živočichů mimo oblast, kde stavební práce probíhají. Současně, a to bez ohledu na stavební činnost, byl na katastru několika obcí na Olomoucku vyhlášen zákaz čerpání povrchových vod.

Foto: Ecological Consulting, a.s.

"Za uplynulých dvacet let bylo v říčním systému Moravy v Olomouci včetně přítoků prokázáno celkem 22 druhů ryb. Pokud je potřeba ryby, škeble a raky při budování protipovodňových opatření přestěhovat a zachránit, jsou osloveni specialisté," vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Každá etapa protipovodňových opatření v Olomouci je připravována v souladu s veřejným zájmem ochrany přírody. Povodí Moravy i město Olomouc se snaží o zapojení řeky do organismu města a vytvoření vhodného prostředí pro vodní živočichy. Ale právě II. B etapa je v sevřeném místě se dvěma mosty, kde nelze stavebně postupovat jinak. Při realizaci II. B etapy tak společnost Ecological Consulting, a.s. zajišťující činnost biologického dozoruji, již zachránila a na náhradní lokalitu v blízkosti mostu u Černovíra převezla cca sto raků říčních, stovky škeblí říčních a desítky velevrubů. Do realizace protipovodňových opatření nyní výrazně vstupuje prohlubující se sucho a extrémně vysoké teploty ve dne i v noci, proto ochrana oživení Moravy i přítoků patří mezi priority, a to nejen v místě aktuálně budovaných protipovodňových opatření.

V souvislosti s dlouhotrvajícím bezdeštným obdobím, vysokými teplotami, poklesem hladiny povrchových vod, kdy dochází ke kyslíkovému deficitu a v důsledku toho k úhynu ryb ve vodních tocích, vzhledem k hygienickým závadám a zhoršení životního prostředí vydal vodoprávní úřad v srpnu zakáz odběru povrchových vod z vodních toků Trusovický potok, Dolanský potok, Bystřice a jejich přítoků. Tento zákaz se vztahuje jak na obecné nakládání s povrchovými vodami, tedy odběr vody bez zvláštního technického zařízení, tak na odběr povrchových vod na základě platných povolení k nakládání s vodami pomocí zvláštního technického zařízení, jako je čerpadlo nebo trkač. Jedná se o území obcí Bohuňovice, Bělkovice - Lašťany, Dolany, Hlubočky, Velká Bystřice, Bystrovany, Ol omouc (k.ú. Olomouc město, Hodolany, Bělidla, Chválkovice). Zákaz platí do 31. října 2018.